Ce este Sindromul Churg-Strauss?

Sindromul Churg-Strauss, cunoscut și sub numele de granulomatoză cu poliangiită eozinofilică, este o afecțiune rară care provoacă inflamație a vaselor de sânge, afectând în principal plămânii, sinusurile, pielea și nervii periferici.

Date Statistice

StatisticăSursă
Prevalența estimată a EGPA este de 10,7 până la 17,8 la un milion de adulți la nivel mondial.6
Incidența EGPA în Statele Unite este de 1-3 cazuri la 100.000 de adulți pe an.5
Incidența internațională a EGPA este de aproximativ 2,5 cazuri la un milion.5
Nu există o diferență semnificativă de gen în ceea ce privește incidența bolii.4
Vârsta mediană la debut este de 40 de ani.4

 

Micrografie de mare mărire a vasculitei eozinofilice consistente cu sindromul Churg-Strauss

Micrografie a vasculitei eozinofilice în concordanță cu sindromul Churg-Strauss, abreviat CSS. Colorație H&E.

CSS este caracterizat de:

 • Granuloame
 • Astmul bronșic
 • Febre

În literatura medicală, sindromul Churg-Strauss nu este împărțit în mod obișnuit în tipuri localizate și generalizate. Cu toate acestea, severitatea și manifestările clinice ale sindromului Churg-Strauss pot varia în funcție de organele și sistemele implicate. În acest sens, putem descrie două tipuri de sindrom Churg-Strauss în funcție de extinderea afectării:

Sindromul Churg-Strauss Localizat

Sindromul Churg-Strauss localizat se referă la cazurile în care inflamația vaselor de sânge și afectarea eozinofilică sunt limitate la unul sau câteva organe sau sisteme. Acest tip de sindrom Churg-Strauss poate provoca simptome și complicații specifice zonelor afectate, dar nu afectează întregul organism.

Sindromul Churg-Strauss Generalizat

Sindromul Churg-Strauss generalizat implică inflamația vaselor de sânge și afectarea eozinofilică în mai multe organe și sisteme ale corpului. Acest tip de sindrom Churg-Strauss poate provoca simptome și complicații mai severe și poate afecta funcționarea generală a organismului.

BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi in site sau prin telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Simptomele Sindromului Churg-Strauss

Simptomele sindromului Churg-Strauss pot varia în funcție de organele și sistemele implicate. Simptomele pot fi respiratorii, neuropatice și cutanate.

 Simptome Respiratorii

Simptomele respiratorii ale sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Congestie nazală: Pacienții pot prezenta congestie nazală cronică și secreții nazale.
 2. Sinuzită: Inflamația sinusurilor poate provoca dureri faciale, dureri de cap și secreții nazale purulente.
 3. Astm: Sindromul Churg-Strauss poate provoca astm, care se manifestă prin dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse.
 4. Infiltrate pulmonare: Infiltratele pulmonare pot apărea pe radiografiile toracice și pot provoca dureri toracice, tuse și dificultăți de respirație.

 Simptome Neuropatice

Simptomele neuropatice ale sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Neuropatie periferică: Afectarea nervilor periferici poate provoca dureri, amorțeală, furnicături și slăbiciune în brațe și picioare.
 2. Mononeurită multiplă: Acest tip de neuropatie implică inflamația și afectarea mai multor nervi individuali, provocând dureri, slăbiciune și pierderea funcției în zonele inervate.

 Simptome Cutanate

Simptomele cutanate ale sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Purpură: Apariția unor pete roșii sau violacee pe piele, cauzate de sângerarea subcutanată.
 2. Noduli subcutanați: Formarea de noduli subcutanați, care pot fi dureroși sau nedureroși.
 3. Ulceratii cutanate: Ulcerațiile cutanate pot apărea în cazurile severe de sindrom Churg-Strauss și pot fi dureroase și dificil de vindecat.

Cauzele Sindromului Churg-Strauss

Cauzele exacte ale sindromului Churg-Strauss nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că pot implica atât factori genetici, cât și factori de mediu.

 Cauze Genetice

Deși nu există o cauză genetică clară pentru sindromul Churg-Strauss, anumite predispoziții genetice pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Studiile au arătat că există o asociere între sindromul Churg-Strauss și anumite gene implicate în reglarea sistemului imunitar, cum ar fi genele HLA (antigenele leucocitare umane).

 Cauze Ambientale

Factorii de mediu care pot contribui la dezvoltarea sindromului Churg-Strauss includ:

 1. Infecții: Anumite infecții, în special infecțiile respiratorii, pot declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.
 2. Expunerea la alergeni: Expunerea la alergeni, cum ar fi polenul, mucegaiul și acarienii, poate declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.
 3. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pot declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.

Factori de Risc pentru Sindromul Churg-Strauss

Factorii de risc pentru sindromul Churg-Strauss pot fi genetici sau legați de mediul înconjurător.

 Factori de Risc Genetici

Factorii de risc genetici pentru sindromul Churg-Strauss pot include:

 1. Predispoziție genetică: Anumite gene și predispoziții genetice pot crește riscul de a dezvolta sindromul Churg-Strauss. De exemplu, studiile au arătat că există o asociere între sindromul Churg-Strauss și anumite gene implicate în reglarea sistemului imunitar, cum ar fi genele HLA (antigenele leucocitare umane).
 2. Istoric familial: Persoanele cu un istoric familial de sindrom Churg-Strauss sau alte boli autoimune pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceste afecțiuni.

 Factori de Risc Ambientali

Factorii de risc ambientali pentru sindromul Churg-Strauss pot include:

 1. Infecții: Anumite infecții, în special infecțiile respiratorii, pot declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.
 2. Expunerea la alergeni: Expunerea la alergeni, cum ar fi polenul, mucegaiul și acarienii, poate declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.
 3. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pot declanșa un răspuns imunitar exagerat și inflamație la persoanele cu predispoziție genetică pentru sindromul Churg-Strauss.

 Complicațiile Sindromului Churg-Strauss

Sindromul Churg-Strauss poate duce la o serie de complicații fizice și psihologice, în funcție de severitatea și impactul asupra calității vieții pacientului.

 Complicații Fizice

Complicațiile fizice ale sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Boli cardiovasculare: Inflamația vaselor de sânge și afectarea eozinofilică pot duce la boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
 2. Insuficiență renală: Sindromul Churg-Strauss poate afecta funcția renală și poate duce la insuficiență renală în cazurile severe.
 3. Neuropatie periferică: Afectarea nervilor periferici poate provoca dureri, amorțeală, furnicături și slăbiciune în brațe și picioare.
 4. Probleme respiratorii: Sindromul Churg-Strauss poate provoca astm, dificultăți de respirație și alte probleme respiratorii.

 Complicații Psihologice

Complicațiile psihologice ale sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Anxietate și depresie: Anxietatea și depresia pot apărea la persoanele cu sindromul Churg-Strauss din cauza impactului bolii asupra calității vieții și a temerilor legate de complicații pe termen lung.
 2. Stres: Confruntarea cu o boală cronică și progresivă ca sindromul Churg-Strauss poate provoca stres și poate afecta sănătatea emoțională a pacientului și a familiei sale.

Diagnosticul Sindromului Churg-Strauss

Diagnosticul sindromului Churg-Strauss implică evaluarea clinică, teste de laborator și imagistică medicală.

 Evaluarea Clinică

Evaluarea clinică implică discuția cu pacientul despre simptomele și istoricul medical, precum și examinarea fizică. Medicul va căuta semne de sindrom Churg-Strauss, cum ar fi simptome respiratorii, neuropatice și cutanate, precum și semne de inflamație a vaselor de sânge.

 Teste de Laborator

Testele de laborator pot ajuta la identificarea sindromului Churg-Strauss și la excluderea altor afecțiuni care pot provoca simptome similare. Acestea pot include:

 1. Analize de sânge: Analizele de sânge pot fi efectuate pentru a evalua numărul de eozinofile, care sunt adesea crescute în sindromul Churg-Strauss. De asemenea, pot fi efectuate teste pentru a evalua inflamația și funcția renală și hepatică.
 2. Teste de anticorpi: Testele de anticorpi, cum ar fi testul pentru anticorpii anticitoplasmatici neutrofili (ANCA), pot fi efectuate pentru a ajuta la diagnosticarea sindromului Churg-Strauss și la excluderea altor afecțiuni care pot provoca simptome similare.

 Imagistica Medicală

Imagistica medicală poate fi utilizată pentru a evalua organele și sistemele afectate de sindromul Churg-Strauss. Următoarele tehnici de imagistică pot fi utilizate:

 1. Radiografia toracică: Radiografia toracică poate fi utilizată pentru a evalua plămânii și pentru a identifica infiltratele pulmonare sau alte anomalii asociate cu sindromul Churg-Strauss.
 2. Tomografia computerizată (CT): Tomografia computerizată poate fi utilizată pentru a evalua plămânii, sinusurile și alte organe afectate de sindromul Churg-Strauss.
 3. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM): IRM poate fi utilizată pentru a evalua țesuturile moi, cum ar fi nervii periferici și mușchii, care pot fi afectați de sindromul Churg-Strauss.

Tratamentul Sindromului Churg-Strauss

Tratamentul sindromului Churg-Strauss implică o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

 Tratamentul cu Medicamente

Tratamentul cu medicamente pentru sindromul Churg-Strauss poate include:

 1. Corticosteroizi: Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt adesea prescriși pentru a reduce inflamația și a suprima sistemul imunitar. Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orală sau intravenoasă, în funcție de severitatea afecțiunii.
 2. Imunosupresoare: Imunosupresoarele, cum ar fi azatioprina, ciclofosfamida și metotrexatul, pot fi utilizate în combinație cu corticosteroizii pentru a trata sindromul Churg-Strauss. Aceste medicamente ajută la suprimarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.
 3. Medicamente biologice: Medicamentele biologice, cum ar fi rituximabul și mepolizumabul, pot fi utilizate în cazurile severe sau refractare la tratamentul cu corticosteroizi și imunosupresoare.

 Modificări ale Stilului de Viață

Modificările stilului de viață pentru gestionarea sindromului Churg-Strauss pot include:

 1. Adoptarea unei diete sănătoase: Consumul unei diete echilibrate și bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe poate ajuta la menținerea sănătății generale și la prevenirea complicațiilor.
 2. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea sănătății generale și la prevenirea complicațiilor asociate cu sindromul Churg-Strauss.
 3. Renunțarea la fumat: Fumat

 Prevenirea Sindromului Churg-Strauss

Prevenirea sindromului Churg-Strauss poate fi dificilă, deoarece cauzele exacte ale bolii nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, abordarea factorilor de risc și educația pentru prevenire pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta sindromul Churg-Strauss.

 Modificarea Factorilor de Risc

Deoarece cauzele exacte ale sindromului Churg-Strauss nu sunt pe deplin înțelese, modificarea factorilor de risc poate fi limitată. Cu toate acestea, menținerea unui stil de viață sănătos și evitarea expunerii la factori de mediu care pot crește riscul de a dezvolta sindromul Churg-Strauss, cum ar fi infecțiile și expunerea la alergeni, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boala.

 Educația pentru Prevenire

Educația pentru prevenirea sindromului Churg-Strauss implică învățarea și practicarea unor tehnici și comportamente care ajută la menținerea sănătății și la prevenirea sindromului Churg-Strauss. Aceasta poate include:

 1. Înțelegerea importanței unei diete sănătoase: Acest lucru implică învățarea despre alimentele care sunt bune pentru sănătatea inimii și cele care pot crește riscul de inflamație și boli autoimune.
 2. Înțelegerea importanței exercițiilor fizice: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de inflamație și la prevenirea bolilor autoimune.
 3. Înțelegerea riscurilor asociate cu fumatul și expunerea la alergeni: Fumatul și expunerea la alergeni pot crește riscul de inflamație și boli autoimune.

Concluzie 

Sindromul Churg-Strauss este o afecțiune rară și complexă care necesită o abordare multidisciplinară pentru diagnostic și tratament. Înțelegerea simptomelor, cauzelor și factorilor de risc poate ajuta la identificarea și gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, cercetările continuă pentru a îmbunătăți înțelegerea și tratamentul sindromului Churg-Strauss.

 
 

Pacientii vor sa afle si despre :

Vasculita necrozanta

Vasculita necrozantă reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin inflamația arterelor de calibru mic și mediu care duce la necroză. Cele mai frecvente forme sunt poliarterita nodoasă, granulomatoza cu poliangiită și vasculita cryoglobulinemică.

Vasculita pulmonara

Vasculita pulmonară este o inflamație a vaselor sangvine din plămâni. Poate fi asociată cu boli de colagen, medicamente, infecții. Simptomele includ tuse, durere toracică, sângerări pulmonare. Tratamentul vizează cauza declanșatoare și supresia sistemului imunitar.

Vasculita granulomatoasa

Vasculita granulomatoasă cuprinde un grup de afecțiuni mediate imun, în care inflamația arterială este asociată cu formarea de granuloame. Cele mai frecvente sunt granulomatoza cu poliangiită, granulomatoza eozinofilică și boala Churg-Strauss.

Vasculita post covid

Vasculita poate apărea ca o complicație în infecția cu SARS-CoV-2. Se manifestă prin inflamarea vaselor de sânge din diferite organe cauzată de răspunsul imunitar excesiv post-COVID. Poate afecta rinichii, plămânii, pielea, creierul.

Granulomatoza cu poliangeita

Granulomatoza cu poliangeită (Wegener) este o vasculită necrozantă rară care afectează predominant căile respiratorii și rinichii. Poate cauza inflamația sinusurilor, sângerări pulmonare, insuficiență renală. Se tratează imunosupresiv.

Granulomatoza wegener

Granulomatoza Wegener este termenul vechi pentru granulomatoza cu poliangeită, o afecțiune caracterizată prin vasculită necrozantă și formare de granuloame. Afectează predominant plămânii și rinichii. Este o boală autoimună tratată cu imunosupresoare.

Granulomatoza eozinofilică cu poliangeită

Granulomatoza eozinofilică cu poliangeită (Churg-Strauss) este o vasculită rară, caracterizată prin infiltrație eozinofilică și granuloame în peretele vaselor de sânge. Afectează plămânii, pielea, inima, sistemul nervos. Apare frecvent la pacienții astmatici.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Surse  [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  

Nephron, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?