fb

Ce este boala Behcet?

Boala Behcet, numită și sindromul Behcet, este o afecțiune rară care provoacă inflamarea vaselor de sânge în întregul corp.

Boala poate duce la numeroase semne și simptome care pot părea la început fără legătură. Acestea pot include răni bucale, inflamații oculare, erupții cutanate și leziuni ale pielii și răni genitale.

Tratamentul implică medicamente pentru a reduce semnele și simptomele bolii Behcet și pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi orbirea.

boala behcet, ecografie
boala behcet, ecografie

No block ID is set

Simptomele bolii Behcet

Simptomele bolii Behcet variază de la persoană la persoană, pot veni și pleca sau pot deveni mai puțin severe în timp. Semnele și simptomele depind de părțile corpului afectate.

Zonele afectate frecvent de boala Behcet includ:

 • Gură. Aftele bucale dureroase care arată similar cu afte sunt cel mai frecvent semn al bolii Behcet. Ele încep ca leziuni ridicate, rotunde, în gură, care se transformă rapid în ulcere dureroase. De obicei, rănile se vindecă în una până la trei săptămâni, deși reapar.
 • Unii oameni dezvoltă răni asemănătoare acneei pe corpul lor. Alții dezvoltă noduli roșii, în relief și sensibili pe piele, în special pe picioarele inferioare.
 • Organele genitale. Pe scrot sau pe vulvă pot apărea răni roșii, deschise. Leziunile sunt de obicei dureroase și pot lăsa cicatrici.
 • Inflamația ochilor (uveită) provoacă înroșire, durere și vedere încețoșată, de obicei la ambii ochi. La persoanele cu boala Behcet, afecțiunea poate veni și dispare.
 • Articulații. Umflarea și durerea articulațiilor afectează adesea genunchii la persoanele cu boala Behcet. De asemenea, gleznele, coatele sau încheieturile pot fi implicate. Semnele și simptomele pot dura una până la trei săptămâni și pot dispărea de la sine.
 • Vase de sânge. Inflamația venelor și arterelor poate provoca roșeață, durere și umflare la nivelul brațelor sau picioarelor atunci când rezultă un cheag de sânge. Inflamația în arterele mari poate duce la complicații, cum ar fi anevrisme și îngustarea sau blocarea vasului.
 • Sistem digestiv. O varietate de semne și simptome pot afecta sistemul digestiv, inclusiv dureri abdominale, diaree și sângerare.
 • Creier. Inflamația la nivelul creierului și a sistemului nervos poate provoca dureri de cap, febră, dezorientare, echilibru deficitar sau accident vascular cerebral

Cauzele bolii Behcet

Boala lui Behcet ar putea fi o tulburare autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă din greșeală unele dintre propriile celule sănătoase. Este probabil ca factorii genetici și de mediu să joace un rol.

Semnele și simptomele bolii Behcet sunt considerate a fi cauzate de inflamația vaselor de sânge (vasculită). Afecțiunea poate implica artere și vene de toate dimensiunile, lezându-le în întregul corp.

S-a descoperit că mai multe gene sunt asociate cu boala. Unii cercetători cred că un virus sau o bacterie poate declanșa boala Behcet la persoanele care au anumite gene care îi fac sensibili la boala Behcet.

 
boala behcet

camerele si supapele inmii

Factori de risc

Factorii care ar putea crește riscul de apariție a Behcet includ:

 • Vârstă. Boala Behcet afectează în mod obișnuit bărbații și femeile în vârstă de 20 și 30 de ani, deși copiii și adulții mai în vârstă pot dezvolta această afecțiune.
 • Unde locuiți. Oamenii din țările din Orientul Mijlociu și Asia de Est, inclusiv Turcia, Iran, Japonia și China, au mai multe șanse să dezvolte Behcet.
 • În timp ce boala Behcet apare atât la bărbați, cât și la femei, boala este de obicei mai severă la bărbați.
 • A avea anumite gene este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta boala Behcet.
boala behcet, biomedscan

camerele si supapele inmii

Complicații bolii Behcet

Complicațiile bolii Behcet depind de semnele și simptomele dumneavoastră. De exemplu, uveita netratată poate duce la scăderea vederii sau la orbire. Persoanele cu semne și simptome oculare ale bolii Behcet trebuie să viziteze în mod regulat un specialist oftalmolog (oftalmolog), deoarece tratamentul poate ajuta la prevenirea acestei complicații.

Diagnosticul patologiei

Niciun test nu poate determina dacă aveți boala Behcet, așa că medicul dumneavoastră se va baza în primul rând pe semnele și simptomele dumneavoastră. Deoarece aproape toți cei care suferă de această afecțiune dezvoltă răni bucale, rănile bucale care au recidivat de cel puțin trei ori în 12 luni sunt în general necesare pentru un diagnostic al bolii Behcet.

În plus, un diagnostic al bolii Behcet necesită cel puțin două semne suplimentare, cum ar fi:

 • răni genitale recurente
 • Inflamația ochilor
 • răni ale pielii

Testele de care ai putea avea nevoie includ:

 • Testele de sânge sau alte teste de laborator ar putea exclude alte afecțiuni.
 • Testul de patergie, în care medicul dumneavoastră introduce un ac steril în piele și examinează zona una sau două zile mai târziu. Dacă testul este pozitiv, sub piele se formează o mică umflătură roșie în locul în care a fost introdus acul. Acest lucru indică faptul că sistemul tău imunitar reacționează exagerat la o rănire minoră.

Tratamentul bolii Behcet

Nu există leac pentru boala lui Behcet. Dacă aveți o formă ușoară, medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente pentru a controla durerea și inflamația erupțiilor. Este posibil să nu aveți nevoie de medicamente între erupții.

Pentru semne și simptome mai severe, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a controla boala Behcet în tot corpul dumneavoastră, în plus față de medicamentele pentru erupții.

Tratamente pentru semnele și simptomele individuale ale bolii Behcet

Medicamentele pentru controlul semnelor și simptomelor pe care le aveți în timpul erupțiilor pot include următoarele:

 • Creme, geluri și unguente pentru piele. Medicamentele cu corticosteroizi topici sunt aplicate direct pe piele și rănile genitale pentru a reduce inflamația și durerea.
 • Clătirea de gură. Utilizarea apelor de gură speciale care conțin corticosteroizi și alți agenți poate reduce durerea rănilor bucale.
 • Picaturi de ochi. Picăturile pentru ochi care conțin corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare pot ameliora durerea și înroșirea ochilor dacă inflamația este ușoară.

Tratamente sistemice pentru boala Behcet

Dacă medicamentele topice nu ajută, medicul dumneavoastră ar putea recomanda un medicament numit colchicină (Colcrys, Mitigare) pentru rănile bucale și genitale recurente. Umflarea articulațiilor se poate îmbunătăți și cu colchicină.

Cazurile severe de boală Behcet necesită tratamente pentru a controla daunele cauzate de boală între erupții. Dacă aveți boala Behcet moderată până la severă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie:

 • Corticosteroizi pentru controlul inflamației. Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt utilizați pentru a reduce inflamația cauzată de boala Behcet. Medicii le prescriu adesea cu un alt medicament pentru a suprima activitatea sistemului imunitar.

Efectele secundare ale corticosteroizilor includ creșterea în greutate, arsuri persistente la stomac, hipertensiune arterială și subțierea oaselor (osteoporoză).

 • Medicamente care îți suprimă sistemul imunitar. Inflamația asociată cu boala Behcet poate fi redusă prin medicamente care împiedică sistemul dumneavoastră imunitar să atace țesuturile sănătoase. Aceste medicamente pot include azatioprină (Azasan, Imuran), ciclosporină (Gengraf, Neoral, Sandimmune) și ciclofosfamidă. Aceste medicamente vă pot crește riscul de infecție. Alte reacții adverse posibile includ probleme hepatice și renale, număr scăzut de sânge și tensiune arterială crescută.
 • Medicamente care modifică răspunsul sistemului imunitar. Interferonul alfa-2b (Intron A) reglează activitatea sistemului imunitar pentru a controla inflamația. Poate fi utilizat singur sau împreună cu alte medicamente pentru a ajuta la controlul rănilor pielii, durerilor articulare și inflamațiilor oculare la persoanele cu boala Behcet. Efectele secundare includ semne și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi durerea musculară și oboseala.

Medicamentele care blochează o substanță numită factor de necroză tumorală (TNF) sunt eficiente în tratarea unora dintre semnele și simptomele bolii Behcet, în special pentru persoanele care au simptome mai severe sau mai rezistente. Exemplele includ infliximab (Remicade) și adalimumab (Humira). Efectele secundare pot include dureri de cap, erupții cutanate și un risc crescut de infecții.

 
cardiologie
Citește despre importanta unui consult cardiologic

Vezi Servicii Cardiologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?