Ce este tahicardia?
Tahicardia este termenul medical pentru o frecventa cardiaca de peste 100 de batai pe minut. Exista multe tulburari ale ritmului cardiac (aritmii) care pot provoca tahicardie.
Uneori, este normal sa ai batai rapide ale inimii. De exemplu, este normal ca ritmul cardiac sa creasca in timpul exercitiului sau ca raspuns la stres, traume sau boli. Dar in tahicardie, inima bate mai repede decat in mod normal, din cauza unor afectiuni care nu au legatura cu stresul fiziologic normal.
In unele cazuri, tahicardia nu poate provoca simptome sau complicatii. Dar daca nu este tratata, tahicardia poate perturba functia normala a inimii si poate duce la complicatii grave, inclusiv:
- Insuficienta cardiaca
- Accident vascular cerebral
- Stop cardiac brusc sau moarte
Tratamentele, cum ar fi medicamentele, procedurile medicale sau interventiile chirurgicale, pot ajuta la controlul batailor rapide ale inimii sau la gestionarea altor afectiuni care contribuie la tahicardie.
Tipuri de tahicardie
Exista multe tipuri diferite de tahicardie. Acestea sunt grupate in functie de partea inimii responsabile pentru ritmul cardiac rapid si cauza batailor inimii anormal de rapide. Tipurile comune de tahicardie includ:
- Fibrilatie atriala. Fibrilatia atriala este o frecventa cardiaca rapida cauzata de impulsuri electrice haotice si neregulate in camerele superioare ale inimii (atrii). Aceste semnale duc la contractii rapide, necoordonate, slabe ale atriilor.
Fibrilatia atriala poate fi temporara, dar unele episoade nu se vor incheia decat daca sunt tratate. Fibrilatia atriala este cel mai frecvent tip de tahicardie.
- Flutura atriala. In flutterul atrial, atriile inimii bateau foarte repede, dar intr-un ritm regulat. Rata rapida are ca rezultat contractii slabe ale atriilor. Flutterul atrial este cauzat de circuite neregulate in atrii.
Episoadele de flutter atrial pot disparea singure sau pot necesita tratament. Persoanele care au flutter atrial au, de asemenea, adesea fibrilatie atriala in alte momente.
- Tahicardie supraventriculara (SVT). Tahicardia supraventriculara este o batai cardiace anormal de rapide, care incepe undeva deasupra camerelor inferioare ale inimii (ventriculii). Este cauzata de circuite anormale in inima, care sunt de obicei prezente la nastere si creeaza o bucla de semnale suprapuse.
- Tahicardie ventriculara. Tahicardia ventriculara este o frecventa cardiaca rapida care incepe cu semnale electrice anormale in camerele inferioare ale inimii (ventriculii). Ritmul cardiac rapid nu permite ventriculelor sa se umple si sa se contracte eficient pentru a pompa suficient sange in corp.
Episoadele de tahicardie ventriculara pot fi scurte si pot dura doar cateva secunde, fara a provoca vatamari. Dar episoadele care dureaza mai mult de cateva secunde pot deveni o urgenta medicala care pune viata in pericol.
- Fibrilatie ventriculara. Fibrilatia ventriculara apare atunci cand impulsurile electrice rapide, haotice determina tremurarea camerelor inferioare ale inimii (ventriculii) in loc sa pompeze sangele necesar catre corp. Acest lucru poate fi mortal daca inima nu este readusa la un ritm normal in cateva minute, cu un soc electric la inima (defibrilare).
Fibrilatia ventriculara poate aparea in timpul sau dupa un atac de cord. Majoritatea persoanelor care au fibrilatie ventriculara au o boala cardiaca subiacenta sau au suferit traume grave, cum ar fi lovit de fulgere.
Simptomele tahicardiei
Cand inima bate prea repede, este posibil sa nu pompeze suficient sange catre restul corpului. Acest lucru va poate infometa organele si tesuturile de oxigen si poate provoca urmatoarele semne si simptome:
- Respiratie scurta
- Ameteala
- Rata pulsului rapida
- Palpitatii ale inimii – batai ale inimii curgatoare, incomode sau neregulate sau senzatie de „cadere” in piept
- Dureri in piept
- Lesin (sincopa)
Unele persoane cu tahicardie nu prezinta simptome, iar afectiunea este descoperita doar in timpul unui examen fizic sau cu un test de monitorizare a inimii numit electrocardiograma.
Cauze
Tahicardia este cauzata de ceva care perturba impulsurile electrice normale care controleaza ritmul actiunii de pompare a inimii. Multe lucruri pot provoca sau contribui la o ritm cardiac rapid. Acestea includ:
- Anemie
- Bea prea multe bauturi cu cofeina
- Consumati prea mult alcool
- Exercitiu
- Febra
- Tensiune arteriala crescuta sau scazuta
- Dezechilibrul electrolitilor, substantelor minerale necesare conducerii impulsurilor electrice
- Efecte secundare ale medicamentelor
- Tiroida hiperactiva (hipertiroidie)
- Fumatul
- Stres brusc, cum ar fi frica
- Utilizarea de medicamente stimulante, cum ar fi cocaina sau metamfetamina
In unele cazuri, cauza exacta a tahicardiei nu poate fi determinata.
Sistemul electric al inimii
Batai normale ale inimii
Pentru a intelege cauzele ritmului cardiac sau probleme de ritm, cum ar fi tahicardie, ajuta la intelegerea modului in care functioneaza sistemul electric al inimii.
Inima ta este formata din patru camere – doua camere superioare (atrii) si doua camere inferioare (ventricule). Bataile inimii dvs. sunt controlate in mod normal de un stimulator cardiac natural numit nodul sinusal, care se afla in atriul drept. Nodul sinusal produce impulsuri electrice care pornesc in mod normal fiecare batai de inima.
De la nodul sinusal, impulsurile electrice traverseaza atriile, determinand contractia muschilor atriali si pomparea sangelui in camerele inferioare ale inimii (ventriculii).
Impulsurile electrice ajung apoi la un grup de celule numite nodul atrioventricular (AV) – de obicei singura cale pentru semnalele care se deplaseaza de la atrii la ventriculi.
Nodul AV incetineste semnalul electric inainte de al trimite la ventriculi. Aceasta usoara intarziere permite ventriculelor sa se umple cu sange. Cand impulsurile electrice ajung la muschii ventriculilor, acestea se contracta, determinandu-i sa pompeze sange fie in plamani, fie in restul corpului.
Cand ceva perturba acest sistem complex, acesta poate determina inima sa bata prea repede (tahicardie), prea lent (bradicardie) sau cu ritm neregulat.
Factori de risc
A imbatrani sau a avea antecedente familiale de tahicardie sau alte tulburari de ritm cardiac va face sa aveti mai multe sanse de a dezvolta tahicardie.
Orice afectiune care incordeaza inima sau dauneaza tesutului cardiac va poate creste riscul de tahicardie. Astfel de conditii includ:
- Anemie
- Diabet
- Boala de inima
- Consumul intens de alcool
- Consumul intens de cofeina
- Tensiune arteriala crescuta
- Tiroida hiperactiva sau hiperactiva
- Stres psihologic sau anxietate
- Apnee de somn
- Fumatul
- Utilizarea de medicamente stimulante
Modificarile stilului de viata sau tratamentul medical pentru afectiuni legate de sanatate va pot reduce riscul de tahicardie.
Complicatii
Complicatiile tahicardiei depind de tipul tahicardiei, de cat de repede bate inima, de cat dureaza ritmul cardiac rapid si daca aveti alte afectiuni cardiace.
Complicatiile posibile includ:
- cheaguri de sange care pot provoca un accident vascular cerebral sau infarct
- Incapacitatea inimii de a pompa suficient sange (insuficienta cardiaca)
- Vrajeli frecvente de lesin sau inconstienta
- Moarte subita, de obicei asociata numai cu tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara
Prevenirea
Cel mai eficient mod de prevenire a tahicardiei este mentinerea unei inimi sanatoase si reducerea riscului de a dezvolta boli de inima. Daca aveti deja boli de inima, monitorizati-o si urmati planul de tratament pentru a preveni tahicardia.
Tratati sau eliminati factorii de risc care pot duce la boli de inima. Faceti urmatorii pasi:
- Faceti exercitii si mancati o dieta sanatoasa. Traiti un stil de viata sanatos pentru inima, facand miscare regulata si consumand o dieta sanatoasa, cu continut scazut de grasimi, bogata in fructe, legume si cereale integrale.
- Mentineti o greutate sanatoasa. A fi supraponderal creste riscul de a dezvolta boli de inima.
- Pastrati sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Faceti modificari ale stilului de viata si luati medicamente conform prescrierii pentru a corecta hipertensiunea arteriala (hipertensiune arteriala) sau colesterolul ridicat.
- Renunte la fumat. Daca fumezi si nu poti renunta singur, vorbeste cu medicul tau despre strategii sau programe care sa te ajute sa rupi un obicei de fumat.
- Bea cu moderatie. Daca alegeti sa beti alcool, faceti acest lucru cu masura. Daca alegeti sa beti alcool, faceti acest lucru cu masura. Pentru adultii sanatosi, asta inseamna pana la o bautura pe zi pentru femei si pana la doua bauturi pe zi pentru barbati. Pentru unele conditii, este recomandat sa evitati complet alcoolul. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru sfaturi specifice starii dumneavoastra.
- Nu utilizati droguri recreative. Nu utilizati stimulente, cum ar fi cocaina. Discutati cu medicul dumneavoastra despre un program adecvat pentru dvs. daca aveti nevoie de ajutor pentru a pune capat consumului recreativ de droguri.
- Utilizati medicamente fara prescriptie medicala cu precautie. Unele medicamente pentru raceala si pentru tuse contin stimulente care pot declansa bataile rapide ale inimii. Adresati-va medicului dumneavoastra ce medicamente trebuie sa evitati.
- Limitati cofeina. Daca beti bauturi cu cofeina, faceti acest lucru cu moderare (nu mai mult de una pana la doua bauturi pe zi).
- Controleaza stresul. Evitati stresul inutil si invatati tehnici de coping pentru a face fata stresului normal intr-un mod sanatos.
- Accesati verificarile programate. Faceti examinari fizice regulate si raportati medicului dumneavoastra orice semne sau simptome.
Monitorizati si tratati bolile cardiace existente
Daca aveti deja boli de inima, puteti lua masuri pentru a preveni tahicardia sau o alta aritmie:
- Urmati planul. Asigurati-va ca intelegeti planul de tratament si luati toate medicamentele conform prescrierii.
- Raportati imediat modificarile. Daca simptomele se modifica sau se inrautatesc sau apar simptome noi, spuneti imediat medicului dumneavoastra.
Pentru a va diagnostica starea si a determina tipul specific de tahicardie, medicul dumneavoastra va va evalua simptomele, va efectua un examen fizic si va va intreba despre obiceiurile de sanatate si istoricul medical.
De asemenea, pot fi necesare mai multe teste cardiace pentru diagnosticarea tahicardiei.
Electrocardiograma (ECG)
Electrocardiograma
Un ales rocardiograma, numita si ECG sau EKG, este cel mai frecvent instrument utilizat pentru diagnosticarea tahicardiei. Este un test nedureros care detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii folosind senzori mici (electrozi) atasati la piept si brate.
Un ECG inregistreaza sincronizarea si puterea semnalelor electrice in timp ce acestea calatoresc prin inima ta. Medicul dumneavoastra poate cauta modele de semnal pentru a determina ce fel de tahicardie aveti si modul in care problemele din inima pot cauza o ritm cardiac rapid.
Monitor Holter
Monitor de evenimente cardiace
Medicul dumneavoastra va poate cere sa utilizati un dispozitiv portabil ECG acasa pentru a furniza mai multe informatii despre ritmul cardiac. Dispozitivele ECG portabile sau de la distanta includ:
- Monitor Holter. Acest dispozitiv portabil ECG este purtat in buzunar sau purtat pe centura sau curea de umar. Inregistreaza activitatea inimii pentru o perioada intreaga de 24 de ore, ceea ce ofera medicului dumneavoastra o privire prelungita asupra ritmurilor inimii.
Medicul dumneavoastra va va cere probabil sa tineti un jurnal in aceleasi 24 de ore. Veti descrie orice simptome pe care le experimentati si veti inregistra timpul in care apar.
- Monitor de evenimente. Acest dispozitiv portabil ECG este destinat sa va monitorizeze activitatea inimii in decurs de o saptamana pana la cateva luni. Il porti toata ziua, dar inregistreaza doar la anumite ore timp de cateva minute la rand. Cu multe monitoare de evenimente, le activati apasand un buton atunci cand aveti simptome ale ritmului cardiac rapid.
Alte monitoare simt automat ritmuri cardiace anormale si apoi incep sa inregistreze. Aceste monitoare permit medicului dumneavoastra sa va priveasca ritmul cardiac in momentul simptomelor.
- Alte monitoare portabile. Unele dispozitive personale, cum ar fi ceasurile inteligente, ofera monitorizarea electrocardiogramei. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aceasta este o optiune pentru dumneavoastra.
Test electrofiziologic
Medicul dumneavoastra va poate recomanda un test electrofiziologic pentru a confirma diagnosticul sau pentru a identifica localizarea problemelor in circuitele inimii.
In timpul acestui test, un medic introduce tuburi subtiri, flexibile (catetere) cu varfuri cu electrozi in zona inghinala, brat sau gat si le ghideaza prin vasele de sange catre diferite puncte din inima. Odata ce sunt la locul lor, electrozii pot cartografia cu exactitate raspandirea impulsurilor electrice in timpul fiecarei batai si pot identifica anomalii in circuitele dvs.
Imagistica cardiaca
Imagistica inimii poate fi efectuata pentru a determina daca anomaliile structurale afecteaza fluxul sanguin si contribuie la tahicardie.
Ecocardiograma
Angiograma coronariana
Testele de imagistica cardiaca utilizate pentru diagnosticarea tahicardiei includ:
- Ecocardiograma. O ecocardiograma creeaza o imagine in miscare a inimii tale folosind unde sonore. Poate identifica zonele cu un flux sanguin slab, valvele cardiace anormale si muschiul inimii care nu functioneaza normal.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Un RMN cardiac poate oferi imagini statice sau in miscare ale modului in care sangele curge prin inima si poate detecta nereguli.
- Tomografie computerizata (CT). Scanarile CT combina mai multe imagini cu raze X pentru a oferi o vedere transversala mai detaliata a inimii.
- Angiograma coronariana. Pentru a studia fluxul de sange prin inima si vasele de sange, medicul dumneavoastra poate utiliza o angiograma coronariana pentru a dezvalui blocaje potentiale sau anomalii. Foloseste un colorant si raze X speciale pentru a arata interiorul arterelor coronare.
- Raze x la piept. Acest test este folosit pentru a face poze statice cu inima si plamanii si poate detecta daca inima este marita.
Test de stres
Medicul dumneavoastra va poate recomanda un test de stres pentru a vedea cum functioneaza inima in timp ce lucreaza din greu in timpul exercitiilor fizice sau cand se administreaza medicamente pentru a o bate rapid.
Intr-un test de stres pentru exercitii, electrozii sunt asezati pe piept pentru a monitoriza functia inimii in timp ce va exercitati, de obicei mergand pe banda. Alte teste cardiace se pot face cu un test de stres.