Artrita (inflamatia unei articulatii)
Artrita (inflamatia unei articulatii) reprezinta umflarea și sensibilitatea uneia sau mai multor articulații. Principalele simptome le recunoastem sub forma de durere și rigiditate a articulațiilor, care de obicei se agravează odată cu vârsta.
Osteoartrita determină descompunerea cartilajului – țesutul dur, alunecos care acoperă capetele oaselor unde formează o articulație. Artrita reumatoidă este o boală în care sistemul imunitar atacă articulațiile, începând cu căptușeala articulațiilor. Cristalele de acid uric, care se formează atunci când există prea mult acid uric în sânge, pot provoca gută. Infecțiile sau bolile subiacente, cum ar fi psoriazisul sau lupusul, pot provoca alte tipuri de inflamatie articulara


Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Cele mai frecvente semne și simptome ale acestei patologii implică articulațiile in intreaga masura. În funcție de tipul de tipul artritei, semnele și simptomele pot include urmatoarele reactii:
- Durere
- Rigiditate
- Umflătură
- Roşeaţă
- Capacitate de mișcare scăzută
CARE SUNT CAUZELE DE APARITIE?
Cele două tipuri principale de artrită – osteoartrita și cea reumatoidă – afectează articulațiile în moduri diferite, fiind specifice fiecare in felul sau. Astfel mai jos aveti cauzele cele mai frecvent intilnite pentru fiecare tip in parte:
Osteoartrita
Cel mai frecvent tip (cititi mai multe aici). Aceasta implică deteriorarea prin uzură a cartilajului unei articulații – acoperirea dură și strălucitoare de pe capetele oaselor unde se formează o articulație. Cartilajul amortizează capetele oaselor și permite mișcarea articulației aproape fără frecare… insa prea multa deteriorare poate duce la măcinarea osoasă direct pe os, ceea ce provoacă durere și mișcări restrânse. Această uzură poate apărea de-a lungul mai multor ani sau poate fi grăbită de o vătămare articulară sau infecție.
Osteoartrita provoacă, de asemenea, modificări ale oaselor și deteriorarea țesuturilor conjunctive care atașează mușchiul la os și mențin articulația împreună. Dacă cartilajul dintr-o articulație este grav deteriorat, căptușeala articulației poate deveni inflamată și umflată, ceea ce bineinteles ca va provoca durere la acel nivel.
Artrita reumatoida
În acest tip (citeste mai multe aici), sistemul imunitar al corpului atacă mucoasa capsulei articulare, o membrană dură care cuprinde toate părțile articulare. Această căptușeală (membrana sinovială) se inflamează și se umflă. Procesul bolii poate distruge în cele din urmă cartilajul și osul din articulație.
CARE SUNT FACTORII DE RISC?
Factorii de risc includ urmatoarele criterii:
- Istoricul de familie. Unele tipuri specifice se intalnesc în familii, astfel încât aveți mai multe șanse de a dezvolta aceasta patologie dacă părinții sau frații dvs. au această tulburare.
- Vârstă. Riscul multor tipuri de artrită – crește odată cu înaintarea în vârstă, fiind mai des intalnita in cazul batranilor sau a carnivorilor inraiti
- Sexul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă, în timp ce majoritatea persoanelor care au gută, sunt bărbați.
- Vătămarea articulară anterioară. Persoanele care au rănit o articulație, probabil în timp ce practicau un sport sau in urma unui accident, sunt mai susceptibile de a dezvolta în cele din urmă artrită în acea articulație.
- Obezitatea. A transporta kilograme în exces pune stres, greutate si presiune pe articulații, în special pe genunchi, șolduri și coloana vertebrală. Persoanele cu obezitate prezintă un risc mai mare in aparitia inflamatiei articulatiilor in viitorul apropiat.

Semne Artrita
EXISTA COMPLICATII?
Din pacate, daca aceasta patologie vă afectează mâinile sau brațele, vă poate face dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice. Inflamatia articulațiilor ce suporta o greutate mare, precum cele ale membrelor inferioare, vă pot împiedica să mergeți confortabil sau să stați drepti chiar si pe scaun. În unele cazuri, articulațiile își pot pierde treptat alinierea și forma.
