Ce sunt aceste metastaze cerebrale?
Metastazele cerebrale apar atunci când celulele canceroase se răspândesc de la locul lor inițial la creier. Orice cancer se poate răspândi la creier, dar tipurile cele mai susceptibile de a provoca metastaze cerebrale sunt plămânul, sânul, colonul, rinichiul și melanomul.
Metastazele cerebrale pot forma o tumoare sau mai multe tumori în creier. Pe măsură ce tumorile cerebrale metastatice cresc, ele creează presiune asupra și schimbă funcția țesutului cerebral din jur. Acest lucru provoacă semne și simptome, cum ar fi dureri de cap, modificări de personalitate, pierderi de memorie și convulsii.
Tratamentul pentru persoanele al căror cancer s-a răspândit la creier poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau o combinație de tratamente. Alte tratamente pot fi recomandate în anumite situații. Tratamentul se concentrează adesea pe reducerea durerii și a simptomelor rezultate din cancer.

Descopera tarifele Neurologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare Neurologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele si semne
Semnele și simptomele cauzate de metastazele cerebrale pot varia în funcție de locația, dimensiunea și rata de creștere a tumorilor metastatice.
Semnele și simptomele metastazelor cerebrale includ:
- Dureri de cap, uneori cu vărsături sau greață
- Modificări mentale, cum ar fi creșterea problemelor de memorie
- Convulsii
- Slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului
Cauze:
Metastazele cerebrale apar atunci când celulele canceroase se desprind de locația lor inițială. Celulele pot călători prin fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic și se pot răspândi (metastaza) la creier, unde încep să se înmulțească.
Cancerul metastatic care se răspândește din locația sa inițială este cunoscut sub numele de cancer primar. De exemplu, cancerul care s-a răspândit de la sân la creier se numește cancer de sân metastatic, nu cancer de creier.
Factori de risc
Orice tip de cancer se poate răspândi la creier, dar unele tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a provoca metastaze cerebrale, inclusiv:
- Cancer de plamani
- Cancer mamar
- Cancer de colon
- Cancer de rinichi
- Melanomul

Diagnostic
Dacă se suspectează că aveți metastaze cerebrale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o serie de teste și proceduri.
- Un examen neurologic.Un examen neurologic poate include, printre altele, verificarea vederii, auzului, echilibrului, coordonării, forței și reflexelor. Dificultatea într-una sau mai multe zone poate oferi indicii despre partea creierului dumneavoastră care ar putea fi afectată de o tumoare pe creier.
- Teste imagistice.Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este folosită în mod obișnuit pentru a ajuta la diagnosticarea metastazelor cerebrale. Un colorant poate fi injectat printr-o venă a brațului dumneavoastră în timpul studiului dumneavoastră RMN.
O serie de componente specializate de scanare RMN – inclusiv RMN funcțional, RMN de perfuzie și spectroscopie prin rezonanță magnetică – vă pot ajuta medicul să evalueze tumora și să planifice tratamentul.
Alte teste imagistice pot include tomografia computerizată (CT) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET). De exemplu, dacă tumora primară care provoacă metastazele cerebrale este necunoscută, este posibil să aveți o scanare CT toracică pentru a căuta cancer pulmonar.
- Colectarea și testarea unei probe de țesut anormal (biopsie).O biopsie poate fi efectuată ca parte a unei operații pentru îndepărtarea unei tumori pe creier sau poate fi efectuată folosind un ac.
Proba de biopsie este apoi vizualizată la microscop pentru a determina dacă este canceroasă (malignă) sau necanceroasă (benignă) și dacă celulele sunt cancer metastatic sau dintr-o tumoare primară. Aceste informații sunt esențiale pentru a stabili un diagnostic și un prognostic și pentru a ghida tratamentul.
Tratament
Tratamentul pentru metastazele cerebrale poate ajuta la ameliorarea simptomelor, la încetinirea creșterii tumorii și la prelungirea vieții. Chiar și cu un tratament de succes, metastazele cerebrale reapar adesea, așa că medicul dumneavoastră vă va recomanda o urmărire atentă după tratament.
Opțiunile de tratament pentru persoanele cu metastaze cerebrale includ adesea medicamente, intervenții chirurgicale, radiochirurgie stereotactică, radioterapie pentru întregul creier sau o combinație a acestora. În anumite situații, echipa dumneavoastră de tratament poate lua în considerare tratamente medicamentoase pentru metastazele cerebrale.
Ce tratamente sunt cele mai bune pentru dvs. vor depinde de tipul, dimensiunea, numărul și localizarea tumorilor, precum și de semnele și simptomele dvs., de sănătatea generală și de preferințe. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele dumneavoastră pentru tratament.
Medicamente pentru controlul simptomelor
Medicamentele pot ajuta la controlul semnelor și simptomelor metastazelor cerebrale și vă pot face mai confortabil. Opțiunile pot include:
- Medicamente steroizi.Corticosteroizii în doze mari pot fi utilizați pentru a ușura umflarea în jurul metastazelor cerebrale pentru a reduce semnele și simptomele.
- Medicamente anti-convulsii.Dacă aveți o convulsie, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru a preveni convulsii suplimentare.
Interventie chirurgicala
Dacă operația este o opțiune pentru tine și metastazele tale cerebrale sunt localizate în locuri care le fac accesibile pentru o operație, chirurgul tău va lucra pentru a elimina cât mai mult din cancer. Chiar și îndepărtarea unei părți a tumorii poate ajuta la reducerea semnelor și simptomelor.
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea metastazelor cerebrale implică riscuri, cum ar fi deficite neurologice, infecții și sângerări. Alte riscuri pot depinde de partea creierului în care sunt localizate tumorile.
Terapie cu radiatii
Radiochirurgie stereotactica pentru metastaze cerebrale
Radioterapia folosește fascicule de înaltă energie, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele tumorale. Pentru metastazele cerebrale, tratamentul dumneavoastră poate implica una sau ambele dintre următoarele metode de radioterapie:
- Radiația întregului creier.Radiațiile întregului creier aplică radiații întregului creier pentru a ucide celulele tumorale. Persoanele care suferă radiații la nivelul întregului creier necesită de obicei 10 până la 15 tratamente timp de două până la trei săptămâni.
Efectele secundare pot include oboseală, greață și căderea părului. Radiația pe termen lung a întregului creier este asociată cu declinul cognitiv.
- Radiochirurgie stereotactica.În cazul radiochirurgiei stereotactice (SRS), fiecare fascicul de radiații nu este deosebit de puternic, dar punctul în care toate fasciculele se întâlnesc – la tumora cerebrală – primește o doză foarte mare de radiații pentru a ucide celulele tumorale. SRS se face de obicei într-un singur tratament, iar medicii pot trata mai multe tumori într-o singură sesiune.
Efectele secundare pot include greață, dureri de cap, convulsii și amețeli sau vertij. Riscul de declin cognitiv pe termen lung după SRS este considerat a fi mai mic decât cel în cazul radiațiilor întregului creier.
În ultimii ani, medicii și cercetătorii au făcut progrese semnificative în înțelegerea radiațiilor întregului creier, a radiochirurgiei stereotactice și a modului în care aceste două metode afectează supraviețuirea oamenilor, capacitatea cognitivă și calitatea vieții. Atunci când decideți ce tip de radioterapie să utilizați, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți lua în considerare mulți factori, inclusiv ce alte tratamente urmați și potențialul de a experimenta recidive de cancer după tratament.
Medicamente
În anumite situații, echipa dumneavoastră de tratament poate recomanda medicamente pentru a vă controla metastazele cerebrale. Dacă medicamentele vă pot ajuta, va depinde de locul în care a început cancerul și de situația dumneavoastră individuală. Opțiunile pot include:
- Chimioterapia folosește medicamente pentru a ucide celulele în creștere rapidă din organism, inclusiv celulele canceroase.
- Medicamente de terapie țintită.Tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe anomalii specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele medicamentoase țintite pot cauza moartea celulelor canceroase.
- Imunoterapia folosește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al organismului dumneavoastră care luptă împotriva bolilor să nu vă atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care le ajută să se ascundă de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia funcționează interferând cu acest proces.
Reabilitare după tratament
Deoarece tumorile cerebrale se pot dezvolta în părți ale creierului care controlează abilitățile motorii, vorbirea, vederea și gândirea, reabilitarea poate fi o parte necesară a recuperării. Medicul dumneavoastră vă poate îndruma către servicii care vă pot ajuta:
- Fizioterapie.vă poate ajuta să vă recâștigați abilitățile motorii sau forța musculară pierdute.
- Ergoterapie. vă poate ajuta să vă întoarceți la activitățile zilnice obișnuite, inclusiv la muncă, după o tumoare la creier sau altă boală.
- Terapie logopedică. cu specialiști în dificultăți de vorbire (patologi de vorbire) vă pot ajuta dacă aveți dificultăți de vorbire.
Îngrijire de susținere (paliativă).
Îngrijirea paliativă este îngrijirea medicală specializată care se concentrează pe ameliorarea durerii și a altor simptome ale unei boli grave. Specialiștii în îngrijire paliativă lucrează cu tine, familia și medicii tăi pentru a oferi un nivel suplimentar de sprijin care completează celelalte tratamente.
Îngrijirile paliative sunt asigurate de o echipă de specialiști în medicină, psihologie, îngrijire spirituală și asistență socială. Această echipă lucrează pentru a ajuta la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu cancer și familiilor lor.