Stenoza mitrala – este o ingustare a valvei mitrale a inimii. Aceasta valva anormala nu se deschide corect, blocand fluxul de sange catre camera principala de pompare a inimii (ventriculul stang). Stenoza mitrala te poate obosi si iti poate determina o respiratie scurta, printre alte probleme.
Principala cauza a stenozei valvei mitrale este o infectie numita febra reumatica, care este legata de infectiile cu streptococ. Febra reumatica – acum rara in Romania, dar inca frecventa in tarile in curs de dezvoltare – poate cicatrice valva mitrala. Lasata netratata, stenoza valvei mitrale poate duce la complicatii cardiace grave

Stenoza Mitrala
Imagini ecocardiografie Biomedscan
1.Semne si Simptome pentru patologia de stenoza mitrala
In stenoza mitrala, datorita presiunii mari a sangelui care se acumuleaza in atriu, sangele este trimis inapoi la plamani, rezultand acumularea de lichide (congestie) si dificultati de respiratie.
Starea progreseaza de obicei incet in timp. Este posibil sa va simtiti bine cu stenoza valvei mitrale sau sa aveti simptome usoare timp de decenii. Simptomele stenozei valvei mitrale apar de obicei intre 15 si 40 de ani, dar pot aparea la orice varsta – chiar si in timpul copilariei.
Semnele si simptomele propriu zise stenozei valvei mitrale includ:
- Respiratie scurta, mai ales cu activitate sau cand va culcati
- Oboseala, in special in timpul activitatii crescute
- Picioare sau picioare umflate
- Senzatii de batai rapide ale inimii (palpitatii)
- Disconfort in piept sau durere in piept
- Tuse sange
- Ameteli sau lesin
- Murmur cardiac
- Acumularea de lichid in plamani
- Ritmuri cardiace neregulate (aritmii)
Simptomele date de stenoza mitrala pot aparea sau se pot agrava oricand cresteti ritmul cardiac, cum ar fi in timpul exercitiului. Sau pot fi declansate de sarcina sau alte lucruri care provoaca stres asupra corpului, cum ar fi o infectie.
OFERTA CARDIOLOGIE2.cauzele patologiei de stenoza mitrala
Cauzele stenozei valvei mitrale includ:
Febra reumatica. O complicatie a infectiei post-streptococice, febra reumatica poate deteriora valva mitrala. Febra reumatica este cea mai frecventa cauza a stenozei valvei mitrale. Poate deteriora supapa mitrala provocand ingrosarea clapetelor sau fuzionarea. Semnele si simptomele stenozei valvei mitrale ar putea sa apara la mult timp dupa infectia cu streptococ
Depozite de calciu. Pe masura ce imbatranesti, depozitele de calciu se pot acumula in jurul valvei mitrale (in special pe inel), ceea ce poate provoca ocazional stenoza valvei mitrale.
Terapie cu radiatii. Tratamentul pentru anumite tipuri de cancer care necesita radiatii in zona pieptului poate uneori sa provoace ingrosarea si intarirea valvei mitrale.
Alte cauze. In cazuri rare, bebelusii se nasc direct cu o valva mitrala ingusta (defect congenital) care cauzeaza probleme in timp. Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul, pot provoca, de asemenea, rareori stenoza mitrala.
Cum functioneaza inima
Inima, centrul sistemului circulator, este formata din patru camere. Cele doua camere superioare (atriile) primesc sange. Cele doua camere inferioare (ventriculii) pompeaza sange.
Patru supape cardiace se deschid si se inchid pentru a lasa sangele sa curga intr-o singura directie prin inima ta. Valva mitrala – care se afla intre cele doua camere din partea stanga a inimii – cuprinde doua clape de tesut numite pliante.
Valva mitrala se deschide cand sangele curge din atriul stang in ventriculul stang. Apoi clapele se inchid pentru a impiedica sangele care tocmai a trecut in ventriculul stang sa curga inapoi. O valva cardiaca defecta nu se deschide sau se inchide complet.
3.Factori de risc pentru stenoza mitrala

Stenoza valvei mitrale nu este la fel de frecventa ca odinioara, deoarece cea mai frecventa cauza, febra reumatica, este rara in Romania. Cu toate acestea, febra reumatica ramane o problema in tarile in curs de dezvoltare.
Factorii de risc pentru stenoza valvei mitrale includ infectii streptococice netratate si antecedente de febra reumatica.
Adultii in varsta prezinta un risc crescut de stenoza mitrala. Pe masura ce imbatranesti, depozitele de calciu se pot acumula in jurul valvei mitrale, ceea ce poate duce la stenoza valvei mitrale.
Rareori, persoanele care primesc radioterapie in zona toracica pentru anumite tipuri de cancer pot dezvolta stenoza valvei mitrale.
4.Complicatii patologiei de stenoza aortica
La fel ca alte probleme ale valvei cardiace, stenoza valvei mitrale va poate tensiona inima si poate reduce semnificativ fluxul de sange. Stenoza valvei mitrale netratate poate duce la complicatii precum:
- Hipertensiune arteriala in arterele pulmonare (hipertensiune pulmonara). Cresterea presiunii in arterele care transporta sangele din inima in plamani (arterele pulmonare) determina inima sa lucreze mai mult.
- Insuficienta cardiaca. O valva mitrala ingusta interfereaza cu fluxul sanguin. Ca urmare, presiunea poate creste in plamani, ducand la acumularea de lichide.
Cand sa vedeti un medic
Adresati-va medicului dumneavoastra pentru o programare imediata daca aveti oboseala sau dificultati de respiratie in timpul activitatii fizice, palpitatii cardiace sau dureri toracice.La Biomedscan Bucuresti/Biomedica Piatra Neamt avem doctori specialisti pe aceasta patologie.
Daca ati fost diagnosticat cu stenoza mitrala, dar nu ati avut simptome, adresati-va unui cardiolog cat de des ar trebui sa aveti evaluari ulterioare.
OFERTA PACHET CARDIOLOGIE