Stenoza Mitrala

 

 

Ce este stenoza mitrala?

Stenoza mitrală este o afecțiune cardiacă caracterizată prin îngustarea sau blocarea valvei mitrale, valva dintre atriul stâng și ventriculul stâng al inimii.

Această îngustare împiedică sângele să curgă normal din atriul stâng în ventriculul stâng în timpul diastolei (relaxării) ventriculului.

❤️

Cauze principaleSimptomeExamen fizic
– Reumatism articular acut
– Calcificarea inelului valvular mitral
– Boli congenitale
– Dispnee
– Oboseala
– Vertij
– Tuse
– Hemoptizie
– Palpitații
– Sufluri cardiace
– Ritm de galop
DiagnosticTratamentComplicații (fără tratament)
– Ecografie cardiaca– Medicamente pentru insuficiență cardiacă
– Valvuloplastie cu balon
– Înlocuire chirurgicală a valvei
– Insuficiență cardiacă
– Fibrilație atrială
– Endocardită infecțioasă
– Moarte subită
BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi in site sau prin telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Stenoza mitrala – Simptome 

In stenoza mitrala, datorita presiunii mari care se acumuleaza in atriu, sangele este trimis inapoi la plamani, rezultand acumularea de lichide (congestie) si dificultati de respiratie.

Afectiunea progreseaza de obicei incet, in timp. Este posibil sa va simtiti bine cu stenoza valvei mitrale sau sa aveti simptome usoare timp de decenii. Simptomele stenozei valvei mitrale apar de obicei dupa 15-40 de ani, dar pot aparea la orice varsta – uneori chiar si in timpul copilariei.

Semnele si simptomele propriu zise stenozei valvei mitrale includ:

 • Respiratie rapida.
 • Oboseala, in special in timpul activitatilor fizice
 • Picioare umflate.
 • Senzatii de batai rapide ale inimii (palpitatii).
 • Disconfort sau durere in piept (angina).
 • Tuse cu sange.
 • Ameteli sau lesin.
 • Murmur cardiac.
 • Acumularea de lichid in plamani.
 • Ritmuri cardiace neregulate (aritmii).

Simptomele date de stenoza mitrala pot aparea sau se pot agrava oricand cresteti ritmul cardiac, cum ar fi in timpul exercitiului fizic.

De asemenea, pot fi declansate de sarcina sau de alte lucruri care provoaca stres asupra corpului (infectii).

OFERTA CARDIOLOGIE

Stenoza mitrala – cauze

Cauzele stenozei valvei mitrale includ:

Reumatism articular acut. O complicatie a infectiei post-streptococice, reumatismul articular poate deteriora valva mitrala.

Este cea mai frecventa cauza a stenozei valvei mitrale.

Poate deteriora supapa(valva) mitrala provocand ingrosarea cuspelor sau fuzionarea lor. Semnele si simptomele stenozei valvei mitrale ar putea sa apara la mult timp dupa infectia cu streptococ

Depozite de calciu. Pe masura imbatranirii, depozitele de calciu se pot acumula in jurul valvei mitrale (in special pe inel), ceea ce poate provoca ocazional stenoza valvei mitrale.

Radioterapie. Tratamentul pentru anumite tipuri de cancer care necesita radiatii in zona pieptului poate uneori sa provoace ingrosarea si intarirea valvei mitrale.

Alte cauze. In cazuri rare, bebelusii se nasc cu o valva mitrala ingusta (defect congenital) care cauzeaza probleme in timp.

Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul, pot provoca, de asemenea, rareori stenoza mitrala.

Stenoza mitrala congenitala

 • reprezintă o afecțiune rară în care valvele mitrale sunt îngustate de la naștere, necesitând o atenție specială și tratamente adaptate pentru a asigura calitatea vieții pacienților afectați.

Cum functioneaza inima

Inima, centrul sistemului circulator, este formata din patru camere. Cele doua camere superioare (atriile) primesc sange. Cele doua camere inferioare (ventriculii) pompeaza sange.

Patru supape(valve) cardiace se deschid si se inchid pentru a lasa sangele sa curga intr-o singura directie prin inima ta.

Valva mitrala – care se afla intre cele doua camere din partea stanga a inimii – cuprinde doua foite triunghiulare de tesut numite cuspe.

Valva mitrala se deschide cand sangele curge din atriul stang in ventriculul stang. Apoi clapetele(cuspele) se inchid pentru a impiedica sangele care tocmai a trecut in ventriculul stang sa curga inapoi. O valva cardiaca defecta nu se deschide/inchide complet.

 

#MIT: Stenoza Mitrala Reumatismala

Persoanele care suferă de această afecțiune nu pot duce o viață activă și normală.

Fals.

În realitate, cu tratamentul corespunzător și monitorizarea medicală adecvată, mulți pacienți pot duce o viață activă și sănătoasă, cu simptome reduse sau absente!

vezi OFERTA pentru PACHET COMPLET CARDIOLOGIE

Factori de risc pentru stenoza mitrala

stenoza mitrala

 

Stenoza valvei mitrale nu este la fel de frecventa ca odinioara, deoarece cea mai frecventa cauza, reumatismul articular acut (RAA), este acum rar in Romania.

Cu toate acestea, reumatismul articular inca ramane o problema serioasa in tarile in curs de dezvoltare.

Factorii de risc pentru stenoza valvei mitrale includ:

 • infectii streptococice netratate si
 • antecedente de RAA.
 • Varstnicii prezinta un risc crescut de stenoza mitrala. Pe masura ce imbatranesti, depozitele de calciu se pot acumula in jurul valvei mitrale, ceea ce poate duce la stenoza valvei mitrale.
 • Rareori, persoanele care primesc radioterapie in zona toracica pentru anumite tipuri de cancer pot dezvolta stenoza valvei mitrale.

Complicatiile stenozei mitrale

La fel ca alte probleme ale valvei cardiace, stenoza valvei mitrale va poate tensiona inima si poate reduce semnificativ fluxul de sange.

Stenoza valvei mitrale netratate poate duce la complicatii precum:

 • Hipertensiune arteriala in arterele pulmonare (hipertensiune pulmonara). Cresterea presiunii in arterele care transporta sangele din inima in plamani (arterele pulmonare) determina inima sa lucreze mai mult.
 • Insuficienta cardiaca. O valva mitrala ingusta interfereaza cu fluxul sanguin. Ca urmare, presiunea poate creste in plamani, ducand la acumularea de lichide.

Cand sa vedeti un medic

Adresati-va medicului de familie sau medicului specialist cardiolog pentru o programare imediata daca simtiti oboseala sau dificultati de respiratie in timpul activitatii fizice, palpitatii sau dureri toracice.

Programati o consultatie in Bucuresti in clinica noastra de cardiologie!

Daca ati fost diagnosticat cu stenoza mitrala, adresati-va unui cardiolog pentru evaluari periodice.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea stenozei de valvă mitrală, medicul va efectua un examen fizic și va investiga simptomele, istoricul medical și istoricul familial. Ascultând inima cu un stetoscop, medicul poate detecta suflul cardiac cauzat de îngustarea valvei mitrale.

Dacă există suspiciuni de stenoză mitrală, se vor efectua teste pentru a examina inima.

Testele pot include ecocardiograma (care poate confirma stenoza mitrală și determina severitatea acesteia), electrocardiograma (ECG sau EKG), radiografia toracică, testele de efort, tomografia computerizată cardiacă (cardiac CT), rezonanța magnetică nucleară cardiacă (cardiac MRI) și cateterismul cardiac.

Aceste teste ajută la obținerea unor imagini detaliate ale inimii și la stabilirea cauzei stenozei mitrale, pentru a oferi tratamentul cel mai potrivit pacientului.

Stadializare

Stadializarea stenozei mitrale se face în funcție de severitatea îngustării valvei mitrale, după cum urmează:

Stenoză mitrală ușoară: suprafața valvei mitrale este > 1,5 cm2

Stenoză mitrală moderată: suprafața valvei mitrale este 1-1,5 cm2

Stenoză mitrală severă: suprafața valvei mitrale este < 1 cm2

Stadiile stenozei mitrale reflectă gradul de obstrucție a fluxului sangvin prin valva mitrală. Cu cât suprafața valvei este mai mică, cu atât obstrucția este mai severă.

Clasificarea în stadii ușor, moderat și sever ajută la orientarea diagnosticului, estimarea prognosticului și stabilirea tratamentului optim pentru fiecare pacient cu stenoză mitrală.

 

Tratament Stenoza Mitrala

Tratamentul pentru stenoza mitrală implică monitorizarea regulată a pacienților cu simptome ușoare sau moderate. 

Medicamentele pot fi utilizate pentru a reduce simptomele și includ diuretice, anticoagulante, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu și antiaritmice. Antibioticele pot fi administrate pentru a preveni recurența RAA.

Intervențiile chirurgicale și procedurile pentru stenoza mitrală includ valvuloplastia cu balon, în care un balon este introdus printr-un cateter pentru a lărgi deschiderea valvei mitrale.

 • În cazul în care valvuloplastia nu este posibilă, se poate efectua o intervenție chirurgicală deschisă, numită valvotomie deschisă.
 • În cazul în care valva mitrală nu poate fi reparată, aceasta poate fi înlocuită cu o valvă mecanică sau una din țesut biologic.
 • Persoanele cu valvă mecanică necesită anticoagulante pe tot parcursul vieții.

Prognosticul pacienților care au o intervenție chirurgicală pentru stenoza mitrală este în general bun.

Cu toate acestea, vârsta înaintată, starea precară de sănătate și acumularea de calciu pot crește riscul de complicații în timpul intervenției chirurgicale.

Hipertensiunea pulmonară pe termen lung poate agrava prognosticul după intervenția chirurgicală la nivelul valvei.

 

Concluzii

În concluzie, stenoza mitrală, deși poate fi o afecțiune gravă și debilitantă, beneficiază de progrese semnificative în diagnostic și tratament.

Abordările moderne terapeutice, care includ medicamente, proceduri minim invazive și intervenții chirurgicale, oferă pacienților posibilitatea de a duce o viață de calitate și activă, limitând simptomele și complicațiile.

Prin monitorizare atentă și intervenție adecvată, viitorul pacienților cu stenoza mitrală este, în general, optimist și plin de speranță.

Sursa: mayoclinic

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și educațional și nu trebuie interpretat ca sfat medical sau înlocuirea consultării cu un medic specialist. Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist. Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice consecință a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?