Ce inseamna cardiomegalie?
O inimă mărită (cardiomegalie) nu este in sine o boală, ci mai degrabă un semn al unei alte afecțiuni cu efecte cardiace
Termenul „cardiomegalie” se referă la o inimă mărită observată la orice examinare imagistica, inclusiv o radiografie toracică sau o ecografie cardiacă de rutina.
Apoi sunt necesare alte teste pentru a diagnostica afecțiunea care cauzează cardiomegalia.

O inimă foarte mărită la radiografia toracică și un stimulator cardiac (pacemaker). Foto credit: James Heilman, MD, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Leziunile cardiace și anumite tipuri de boli cardiace pot duce la o inimă mărită. Uneori, stresul pe termen scurt asupra corpului, inclusiv sarcina, poate face ca inima să crească in volum.
În funcție de afecțiune, cardiomegalia poate fi temporară sau permanentă.
Cele mai frecvente forme de cardiomegalie sunt dilatarea ventriculară stângă în cardiomiopatii și cardiomegalia globală în valvulopatii.
Identificarea tipului de cardiomegalie este utilă pentru stabilirea diagnosticului etiologic și a tratamentului specific.
Statististici
Cardiomegalia este o afecțiune în care inima este mărită, putând fi cauzată de diversi factori [1][3][5][6]. Iată câteva puncte cheie cu privire la cardiomegalie:
-
Boala coronariană este cea mai frecventă cauză de cardiomegalie, afectând aproximativ 18 milioane de persoane cu vârsta de peste 20 de ani în Statele Unite [3].
-
Pacienții cu cardiomegalie au avut o incidență semnificativ mai mare de insuficiență cardiacă congestivă (26%) comparativ cu pacienții cu dimensiuni normale ale inimii [2].
-
Prevalența cardiomegaliei la inimi provenite de la persoane cu vârsta sub 40 de ani a fost de 19% [4].
-
Cauzele cardiomegaliei nu sunt pe deplin înțelese, multe cazuri neavând o cauză cunoscută. Factorii de risc asociați stilului de viață includ fumatul și colesterolul crescut, hipertensiunea și diabetul [6].
Este de reținut că mulți pacienți cu cardiomegalie sunt asimptomatici, prezența simptomelor nefiind nici sensibilă, nici specifică pentru diagnostic.
Diagnosticul cardiomegaliei se bazează pe imagistică, iar o anamneză amănunțită poate ajuta la determinarea cauzei simptomelor de insuficiență cardiacă [1].
O inimă mărită are dificultăți în pomparea eficientă a sângelui, ceea ce crește riscul de complicații cardiace precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral [3][5].
Referinte:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542296/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/128283/
[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21490-enlarged-heart-cardiomegaly
[4] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.015699
[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-heart/symptoms-causes/syc-20355436
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Cardiomegaly

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptome cardiomegalie
Simptomele frecvent întâlnite în cardiomegalie (mărirea în volum a inimii) sunt:
-
Dispnee – inițial la efort, apoi de repaus, pe măsură ce insuficiența cardiacă progresează
-
Ortopnee – dispnee care apare/se agravează în decubit
-
Tuse seacă nocturnă – din cauza congestiei pulmonare
-
Durere toracică – uneori sub formă de angină pectorală
-
Palpitații – perceperea bătăilor neregulate/intense ale inimii
-
Fatigabilitate, slăbiciune generalizată
-
Edeme gambiere – semn de insuficiență cardiacă congestivă
-
Ascită – acumulare de lichid în abdomen
-
Toleranță scăzută la efort fizic
-
Amețeli, sincopă – prin reducerea debitului cardiac
-
Somnolență diurnă
-
Tulburări de ritm cardiac – fibrilație atrială, extrasistole etc.
Cardiomegalia în sine nu produce simptome până când nu afectează funcția de pompă a inimii. Evaluarea imagistică precum radiografia toracică, ECG sau ecocardiografia permite un diagnostic precoce.
Cardiomegalie – cauze:
O inimă mărită (cardiomegalie) poate fi cauzată de afectarea mușchiului inimii sau de orice afecțiune care face ca inima să pompeze mai greu decât de obicei, inclusiv sarcina. Uneori, inima devine mai mare și devine slabă din motive necunoscute. Această afecțiune se numește cardiomiopatie idiopatică.
Afectiunile asociate cu o inimă mărită includ:
- Afecțiune cardiacă prezentă la naștere (defect cardiac congenital). Problemele cu structura și funcția inimii pot face ca mușchiul inimii să devină mai mare și slăbit.
- Daune de la un atac de cord. Cicatricele și alte leziuni structurale ale inimii pot îngreuna cordul să pompeze suficient sânge în organism.
- Boli ale mușchiului inimii (cardiomiopatie). Cardiomiopatia face adesea ca inima sa fie mai rigidă sau cu pereti mai grosi. Poate îngreuna inima să pompeze sânge.
- Acumulare de lichid în sacul din jurul inimii (revărsat pericardic). O colecție de lichid în sacul care conține inima poate provoca mărirea inimii care poate fi observată pe o radiografie toracică.
- Boala valvelor cardiace. Cele patru valve ale inimii contribuie ca sângele să curgă în direcția corectă. Afectarea (deteriorarea) oricăreia dintre valve poate întrerupe fluxul sanguin și poate duce la mărirea camerelor inimii.
- Hipertensiune arterială. Dacă aveți tensiune arterială mare, este posibil ca inima să fie nevoită să pompeze mai greu pentru a livra sânge în restul corpului.
- Hipertensiune în arterele din plămâni (hipertensiune pulmonară). Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a misca sângele între plămâni și inimă.
- Număr scăzut de globule roșii (anemie). În anemie, există o lipsă de globule roșii sănătoase pentru a transporta nivelurile adecvate de oxigen către țesuturile corpului. Inima trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a compensa lipsa de oxigen din sânge.
- Tulburări tiroidiene. Atât o glanda tiroidă subactivă (hipotiroidism) cât și o glandă tiroida hiperactivă (hipertiroidism) pot duce la probleme cardiace, inclusiv cardiomegalie.
- Prea mult fier în organism (hemocromatoză). Fierul se poate acumula în diferite organe, inclusiv în inimă.
- Depozite neobișnuite de proteine în inimă (amiloidoză cardiacă). Această boală rară face ca o proteină numită amiloid să se colecteze în sânge și să se blocheze în organele corpului, inclusiv în inimă. Depozitele de proteine amiloide în inimă provoacă o îngroșare ireversibilă a peretelui inimii. Inima trebuie să muncească mai mult pentru a se umple cu sânge.
- Exercitii fizice. La unii sportivi, inima devine mărită ca răspuns la exerciții frecvente și prelungite. De obicei, acest tip de cardiomegalie nu este considerată o boală și nu necesită tratament.
- Grăsime în jurul inimii. Unii oameni prezinta grăsime suplimentară în jurul inimii, care poate apărea pe o radiografie toracică. Cu excepția cazului în care există alte afecțiuni cardiace asociate, nu este necesar niciun tratament.
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul unei inimi mărite (cardiomegalie) includ:
- Un istoric familial de cardiomiopatie. Unele tipuri de cardiomiopatie apar si se transmit ereditar. Spuneți medicului dumneavoastră dacă un părinte sau un frate are antecedente de inimă groasă, rigidă sau mărită.
- Tensiune arterială crescută. Aceasta înseamnă să ai o tensiune arteriala mai mare de 140/90 mmHg.
- Boli de inimă. Orice problemă care afectează inima (inclusiv defecte cardiace congenitale sau boli ale valvelor cardiace) poate duce la mărirea inimii. Este important să urmați un stil de viață sănătos și să faceți controale regulate de sănătate pentru a gestiona bolile de inimă.
ﮩ٨ـﮩﮩ٨ـ♡ﮩ٨ـﮩﮩ٨ـ

ilustratie inima – ekg
Complicatiile Cardiomegaliei
Riscul de complicații depinde de care parte a inimii este afectată și de cauză. Acestea pot include:
- Insuficienta cardiaca. Insuficiența cardiacă poate apărea dacă camera inimii inferioară stângă (ventriculul stâng) devine mărită. În insuficiența cardiacă, inima nu poate pompa cantitatea adecvată de sânge în tot corpul.
- Cheaguri de sânge. Se pot forma cheaguri de sânge în mucoasa inimii. Un cheag de sânge care se formează pe partea dreaptă a inimii poate ajunge la plămâni (embolie pulmonară). Dacă un cheag blochează fluxul de sânge, ați putea avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
- Afectiuni ale valvelor (regurgitație). Mărirea inimii poate împiedica închiderea valvelor mitrale și tricuspide ale inimii, determinând scurgerea sângelui înapoi. Fluxul sanguin întrerupt creează un sunet, numit suflu cardiac. Deși nu sunt neapărat dăunătoare, suflulrile inimii trebuie monitorizate periodic.
- Stop cardiac și moarte subită. Cardiomegalia poate face ca inima să bată prea repede sau prea încet. Bătăile neregulate ale inimii (aritmiile) pot duce la leșin, stop cardiac sau moarte subită.
Diagnosticul cardiomegaliei
Pentru a diagnostica cardiomegalia, medicul cardiolog va face de obicei un examen fizic și va pune întrebări despre simptomele și istoricul medical.
Testele care pot fi făcute includ:
- Analize din sange. Testele de sânge pot ajuta la confirmarea sau excluderea afecțiunilor care pot cauza mărirea inimii.
Dacă apare cardiomegalie cu durere în piept sau alte semne ale unui atac de cord, pot fi efectuate analize pentru a verifica nivelurile de substanțe din sânge cauzate de afectarea mușchiului inimii.
- Raze X. O radiografie toracică poate ajuta să arate starea plămânilor și a inimii. Dacă inima este mărită la o radiografie, de obicei vor fi necesare alte teste suplimentare pentru a găsi cauza.
- Electrocardiograma (ECG sau EKG). Acest test rapid și nedureros măsoară activitatea electrică a inimii. Un ECG poate arăta dacă inima bate prea repede sau prea încet. Medicul cardiolog va analiza tiparele de semnal pentru semne de îngroșare a mușchiului inimii (hipertrofie).
- Ecografie cardiaca: Acest test neinvaziv folosește unde sonore pentru a crea imagini cu dimensiunea, structura și mișcarea inimii.
- Teste de efort (de stres). Aceste teste implică adesea mersul pe o bandă de alergare sau mersul pe o bicicletă staționară în timp ce inima este monitorizată. Testele de efort ajută la dezvăluirea modului în care inima răspunde la activitatea fizică. Dacă nu puteți face mișcare, s-ar putea să vi se administreze medicamente care imită efectul exercițiilor asupra inimii dumneavoastră.
- Scanare CT cardiacă sau RMN cardiac. În timpul unei scanări CT cardiace, de obicei te întinzi pe o masă în interiorul unui aparat în formă de cilindru. Un tub cu raze X din interiorul aparatului se rotește în jurul corpului și colectează imagini ale inimii și ale toracelui.
În RMN cardiac, de obicei te întinzi pe o masă în interiorul unui aparat asemănător unui tub, care folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a produce semnale ce creează imagini ale inimii tale.
- Cateterismul cardiac. Se insereaza un tub subțire (cateter) printr-un vas de sânge din braț sau inghinal până la o arteră din inimă și se injectează substanta de contrast prin cateter.
Acest lucru face ca arterele inimii să apară mai clar pe o radiografie. În timpul unui cateterism cardiac, presiunea din camerele inimii poate fi măsurată pentru a vedea cât de puternic pompează sângele prin inimă.
Uneori, o mică bucată de țesut cardiac este îndepărtată pentru examinare (biopsie).
˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗
Tratament cardiomegalie
Tratamentul unei inimi mărite (cardiomegalie) depinde de ceea ce cauzează problema cardiacă.
Stil de viață și remedii
Dacă aveți o inimă mărită sau orice tip de boală cardiacă, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil să urmați un stil de viață sănătos pentru inimă. Un astfel de stil de viață include de obicei:
- Reducerea sau evitarea sării
- Limitarea grăsimilor saturate
- Mese bazate pe multe legume, fructe si alimente din cereale integrale
- Evitarea sau limitarea consumului de alcool și cofeina
- Exerciții regulate și gestionarea greutatii
- Controlul factorilor de risc pentru bolile de inima, inclusiv diabetul, colesterolul crescut și hipertensiunea arterială.
💊
Medicamente
Dacă cardiomiopatia sau un alt tip de afecțiune cardiacă este cauza unei inimi mărite, cardiologul poate recomanda medicamente, inclusiv:
- Medicamente care reduc cantitatea de sodiu și apă din organism, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
- Alte medicamente pentru tensiunea arterială. Beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau blocanții receptorilor angiotensinei II (ARA) pot fi utilizați pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a îmbunătăți funcția inimii.
- Anticoagulante. Pot fi administrate medicamente pentru subțierea sângelui (anticoagulante), pentru a reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, ce ar putea provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
- Medicamente pentru ritmul cardiac. Denumite și anti-aritmice , aceste medicamente ajută la controlul bătăilor inimii.
Chirurgie sau alte proceduri
Dacă medicamentele nu sunt suficiente pentru a trata cardiomegalia, pot fi necesare dispozitive medicale și intervenții chirurgicale.
Intervențiile chirurgicale sau alte proceduri pentru a trata o inimă mărită pot include:
- Stimulator cardiac. Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic care este de obicei implantat lângă claviculă. Unul sau mai multe fire merg de la stimulator cardiac prin vasele de sânge până la inima.
Dacă ritmul cardiac este prea lent sau dacă se oprește, stimulatorul cardiac emite impulsuri electrice care stimulează inima să bată într-un ritm constant.
- Cardioverter-defibrilator implantabil (ICD). Dacă o inima mărită cauzează probleme grave de ritm cardiac (aritmii) sau sunteți expus riscului de moarte subită, un chirurg poate implanta un ICD.
Un ICD este o unitate alimentată cu baterii, care este plasată sub piele lângă claviculă – similar cu un stimulator cardiac. Unul sau mai multe fire cu vârf de electrod de la ICD trec prin vene până la inimă.
ICD monitorizează continuu ritmul cardiac. Dacă ICD detectează bătăi neregulate ale inimii, emite șocuri cu energie pentru a reseta ritmul cardiac.
- Chirurgia valvelor cardiace. Dacă o inimă mărită este cauzată de o boală valvulară, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valva afectată.
- Chirurgie de bypass coronarian. Dacă o inimă mărită se datorează unui blocaj în arterele coronare, această intervenție chirurgicală pe cord deschis poate fi efectuată pentru a redirecționa fluxul de sânge în jurul unei artere înfundate.
- Dispozitiv de asistență ventriculară stângă (LVAD). Dacă aveți insuficiență cardiacă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda această pompă mecanică implantabilă pentru a ajuta inima sa pompeze sange.
Este posibil să vi se implanteze un LVAD în timp ce așteptați un transplant de inimă sau, dacă nu sunteți candidat pentru transplant de inimă, ca tratament pe termen lung pentru insuficiența cardiacă.
- Transplant de inimă. Un transplant de inimă este opțiunea finală de tratament pentru o cardiomegalie ce nu poate fi tratată în niciun alt mod.
Din cauza deficitului de inimi donatoare, chiar și persoanele care sunt grav bolnave pot avea o lungă așteptare înainte de a avea un transplant de inimă.
Vezi Servicii Cardiologie
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și educațional și nu trebuie interpretat ca sfat medical sau înlocuirea consultării cu un medic specialist. Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist. Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice consecință a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.