Ce este hipertrofia ventriculara?

Hipertrofia ventriculară stângă este mărirea și îngroșarea (hipertrofia) pereților camerei principale de pompare a inimii (ventriculul stâng). Peretele îngroșat al inimii își pierde elasticitatea, ceea ce duce la creșterea presiunii pentru a permite inimii să-și umple camera de pompare pentru a trimite sânge în restul corpului. În cele din urmă, inima poate să nu pompeze cu atâta forță cât este necesar.

Hipertrofia ventriculară stângă este mai frecventă la persoanele care au hipertensiune arterială necontrolată. Dar indiferent de tensiunea arterială, dezvoltarea hipertrofiei ventriculare stângi vă pune la un risc mai mare de insuficiență cardiacă congestivă și de ritm cardiac neregulat.

Dacă hipertrofia ventriculară stângă este cauzată de hipertensiunea arterială, tratarea tensiunii arteriale crescute poate ajuta la ameliorarea simptomelor și poate inversa hipertrofia ventriculară stângă.

 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptome

Hipertrofia ventriculară stângă se dezvoltă de obicei treptat. Este posibil să nu prezentați semne sau simptome, mai ales în stadiile incipiente ale afecțiunii.

Pe măsură ce hipertrofia ventriculară stângă progresează, este posibil să aveți:

  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală
  • Dureri în piept, adesea după antrenament
  • Senzație de bătăi ale inimii rapide, fluturatoare sau puternice (palpitații)
  • Amețeli sau leșin

Cauzele hipertrofiei

Hipertrofia ventriculară stângă are mai multe cauze – una este creșterea dimensiunii celulelor musculare ale inimii, iar cealaltă este țesutul anormal din jurul celulelor musculare ale inimii.

Celulele musculare ale inimii pot crește ca răspuns la un factor care face ca ventriculul stâng să lucreze mai mult, cum ar fi hipertensiunea arterială sau o afecțiune a inimii. Pe măsură ce volumul de lucru al ventriculului stâng crește, țesutul muscular din peretele camerei se îngroașă. Uneori, dimensiunea camerei în sine crește, de asemenea.

Hipertrofia ventriculară stângă se poate dezvolta și din cauza unor probleme în structura celulei mușchiului inimii. Aceste modificări pot fi legate de un defect genetic. Țesutul anormal din jurul celulelor mușchiului inimii este rezultatul mai multor afecțiuni rare.

Factorii care vă pot face inima să lucreze mai mult includ:

  • Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).Aceasta este cea mai frecventă cauză a hipertrofiei ventriculare stângi. Mai mult de o treime dintre oameni prezintă dovezi de hipertrofie ventriculară stângă în momentul diagnosticării lor cu hipertensiune arterială.
  • Stenoza valvei aortice.Această boală este o îngustare a valvei aortice care separă ventriculul stâng de vasul mare de sânge care părăsește inima (aorta). Îngustarea valvei aortice necesită ca ventriculul stâng să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în aortă.
  • Antrenament atletic.Antrenamentele intense și prelungite de rezistență și forță pot face ca inima să se adapteze pentru a face față sarcinii de muncă suplimentare. Nu este clar dacă acest tip atletic de hipertrofie a ventriculului stâng poate duce la rigidizarea mușchiului inimii și la boli.

Anomaliile structurii celulelor musculare ale inimii care au ca rezultat creșterea grosimii peretelui inimii includ:

  • Cardiomiopatie hipertropica.Această boală genetică apare atunci când mușchiul inimii devine anormal de gros, chiar și cu o tensiune arterială complet normală, făcând mai greu pentru inimă să pompeze sânge.
  • O afecțiune care provoacă depozite anormale de proteine ​​în jurul organelor, inclusiv a inimii.
 

Factori de risc

Pe lângă hipertensiunea arterială și stenoza valvei aortice, factorii care cresc riscul de hipertrofie ventriculară stângă includ:

  • Vârstă.Hipertrofia ventriculară stângă este mai frecventă la persoanele în vârstă.
  • Excesul de greutate crește riscul de hipertensiune arterială și hipertrofie ventriculară stângă.
  • Istorie de familie.Anumite afecțiuni genetice sunt asociate cu dezvoltarea hipertrofiei ventriculare stângi.
  • Riscul de hipertrofie ventriculară stângă este mai mare la persoanele cu diabet.
  • Rasă.Afro-americanii pot avea un risc mai mare de hipertrofie ventriculară stângă decât albii cu măsurători similare ale tensiunii arteriale.
  • Femeile cu hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de hipertrofie ventriculară stângă decât bărbații cu măsurători similare ale tensiunii arteriale.

Complicații

Hipertrofia ventriculară stângă modifică structura și funcționarea inimii. Ventriculul stâng mărit poate:

  • Slăbi
  • Se rigidizează și își pierde elasticitatea, împiedicând camera să se umple corect și crescând presiunea în inimă
  • Comprimați vasele de sânge ale camerei (arterele coronare) și restricționați aportul de sânge

Ca urmare a acestor modificări, complicațiile hipertrofiei ventriculare stângi includ:

  • Aport redus de sânge a inimii
  • Incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge în corpul dumneavoastră (insuficiență cardiacă)
  • Ritm anormal al inimii (aritmie)
  • Bătăi neregulate, adesea rapide ale inimii, care cresc riscul de accident vascular cerebral
  • Aprovizionare insuficientă cu oxigen a inimii (boală cardiacă ischemică)
  • Accident vascular cerebral
  • Pierderea bruscă, neașteptată a funcției inimii, a respirației și a conștienței (stop cardiac brusc)

Preventia

Cel mai bun mod de a preveni hipertrofia ventriculară stângă cauzată de hipertensiunea arterială este menținerea tensiunii arteriale sănătoase. Pentru a gestiona mai bine tensiunea arterială:

  • Monitorizați tensiunea arterială ridicată.Achiziționați un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu și verificați-vă frecvent tensiunea arterială. Programați controale regulate cu medicul dumneavoastră.
  • Menține o greutate sănătoasă.Există o relație directă între excesul de greutate și tensiunea arterială crescută.
  • Fă-ți timp pentru activitate fizică.Activitatea fizică regulată ajută la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea acesteia la niveluri normale. Țintește-te pentru 30 de minute de activitate fizică moderată în majoritatea zilelor săptămânii.
  • Mâncați o dietă sănătoasă.Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate și sare și mâncați mai multe fructe și legume. Evitați băuturile alcoolice sau beți-le cu moderație.
  • Renunță la fumat.Renunțarea la fumat vă îmbunătățește sănătatea generală și previne atacurile de cord.

Diagnostic

Medicul dumneavoastră va începe cu un istoric de sănătate, antecedente familiale și un examen fizic amănunțit, inclusiv verificarea tensiunii arteriale și a funcției inimii.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda apoi teste de screening:

  • Electrocardiograma (ECG sau EKG).Semnalele electrice sunt înregistrate pe măsură ce călătoresc prin inima ta. Medicul dumneavoastră poate căuta modele care indică o funcție anormală a inimii și creșterea țesutului muscular al ventriculului stâng.
  • Undele sonore produc imagini live ale inimii tale. Ecocardiograma poate dezvălui țesutul muscular îngroșat în ventriculul stâng, fluxul sanguin prin inimă cu fiecare bătaie și anomalii ale inimii legate de hipertrofia ventriculară stângă, cum ar fi stenoza valvei aortice.
  • Imaginile inimii tale pot fi folosite pentru a diagnostica hipertrofia ventriculară stângă.

Tratament

Medicamentul pentru tensiune arterială poate ajuta la prevenirea extinderii în continuare a ventriculului stâng și chiar la micșorarea mușchilor hipertrofici. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente, inclusiv:

Medicamente

Medicamentul pentru tensiune arterială poate ajuta la prevenirea extinderii în continuare a ventriculului stâng și chiar la micșorarea mușchilor hipertrofici. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente, inclusiv:

  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).Aceste medicamente măresc vasele de sânge pentru a scădea tensiunea arterială, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a reduce volumul de muncă al inimii. Exemplele includ captopril, enalapril (Vasotec) și lisinopril (Prinivil, Zestril, Zestoretic). Efectele secundare pot include o tuse uscată iritante la un procent mic de oameni.
  • Blocanții receptorilor de angiotensină II (ARA).Medicamente precum losartanul (Cozaar) au beneficii similare cu inhibitorii ECA, dar nu provoacă o tuse persistentă.
  • Blocante ale canalelor de calciu.Aceste medicamente împiedică intrarea calciului în celulele inimii și în pereții vaselor de sânge. Acest lucru relaxează mușchiul din pereții vaselor, ceea ce lasă vasele de sânge să se deschidă mai larg și reduce tensiunea arterială. Exemplele includ amlodipina (Norvasc) și diltiazem (Cardizem, Tiazac).
  • Medicamentele cunoscute sub numele de diuretice de tip tiazidic reduc cantitatea de lichid din vasele de sânge, scăzând tensiunea arterială. Exemplele includ clortalidona și hidroclorotiazida (Microzide).
  • Beta-blocante.Medicamente precum atenololul (Tenormin) vă pot scădea ritmul cardiac, pot reduce tensiunea arterială și pot preveni unele dintre efectele nocive ale hormonilor de stres. Beta-blocantele nu sunt de obicei administrate ca tratament inițial pentru hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda adăugarea unui beta-blocant dacă un alt tip de medicament nu este eficient singur.

Chirurgie sau alte proceduri

Tratamentul stenozei valvei aortice

Hipertrofia ventriculară stângă care este cauzată de stenoza valvei aortice ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru a repara valva îngustă sau pentru a o înlocui cu o valvă artificială sau tisulară.

Tratarea altor afecțiuni subiacente

  • Tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice.Hipertrofia ventriculară stângă din cauza cardiomiopatiei hipertrofice poate fi tratată cu medicamente, o procedură nechirurgicală, intervenții chirurgicale, dispozitive implantate și modificări ale stilului de viață.
  • Tratamentul pentru amiloidoză include medicamente, chimioterapie și, eventual, un transplant de celule stem. Tratamentul pentru amiloidoza este disponibil la clinicile specializate.
  • Tratamentul apneei de somn.Dacă ați fost deja diagnosticat cu apnee în somn, tratarea acestei tulburări de somn vă poate scădea tensiunea arterială și poate ajuta la inversarea hipertrofiei ventriculare stângi dacă este cauzată de hipertensiunea arterială.

Dacă nu ai fost diagnosticat cu apnee în somn, dar partenerul tău îți spune că sforăi sau că te oprești temporar în timp ce dormi, discută cu medicul dumneavoastră despre testarea apneei în somn.

Tratamentul apneei în somn implică utilizarea unui aparat care asigură presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) în timp ce dormiți. CPAP vă menține căile respiratorii deschise, permițându-vă să obțineți oxigenul de care aveți nevoie pentru a vă menține tensiunea arterială la un nivel normal.