Durerea de genunchi
Ce poate reprezenta durerea de genunchi?
Durerea de genunchi este o plângere comună care afectează oameni de toate vârstele. Durerea de genunchi poate fi rezultatul unei leziuni, cum ar fi o ruptură de ligament sau cartilaj rupt. Condițiile medicale – inclusiv artrita, guta și infecțiile – pot provoca, de asemenea, dureri de genunchi.
Multe tipuri de dureri minore de genunchi răspund bine la măsurile de autoîngrijire. Terapia fizică și genunchierele pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii. În unele cazuri, totuși, genunchiul poate necesita reparații chirurgicale.

Simptomele durerii de genunchi
Localizarea și severitatea durerii de genunchi pot varia, în funcție de cauza problemei. Semnele și simptomele care însoțesc uneori durerea de genunchi includ:
- Umflare și rigiditate
- Roșeață și căldură la atingere
- Slăbiciune sau instabilitate
- Zgomote de pocnire sau de zgomot
- Incapacitatea de a îndrepta complet genunchiul
Când să vedeți un medic în cazul durerii de genunchi?
- Nu puteți suporta greutatea pe genunchi sau genunchiul este instabil sau cedează
- Umflarea marcată a genunchiului
- Nu reușiți să-ți extindeti complet genunchiul
- Vedeți o deformare evidentă la picior sau genunchi
- Aveți febră, pe lângă roșeață, durere și umflare la genunchi
- Aveți dureri severe la genunchi care sunt asociate cu o rănire

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

Cauzele durerilor de genunchi:
Leziunile sunt principialul factor ce declanseaza o durere de genunchi,
O leziune a genunchiului poate afecta oricare dintre ligamentele, tendoanele sau sacii plini cu lichid (bursele) care înconjoară articulația genunchiului, precum și oasele, cartilajele și ligamentele care formează articulația în sine. Unele dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului includ:
- O leziune a ligamentelor. O ruptură a ligamentului încrucișat anterior (LIA) – unul dintre cele patru ligamente care vă leagă tibia de osul coapsei. O leziune LIA este deosebit de comună la persoanele care joacă baschet, fotbal sau alte sporturi care necesită schimbări bruște de direcție.
- Oasele genunchiului, inclusiv rotula (rotula), pot fi rupte în timpul căderilor sau a accidentelor auto. De asemenea, persoanele ale căror oase au fost slăbite de osteoporoză pot suferi uneori o fractură de genunchi pur și simplu călcând greșit.
- Menisc rupt. Meniscul este cartilajul dur, cauciucat, care acționează ca un amortizor de șoc între tibia și coapsa. Poate fi rupt dacă vă răsuciți brusc
- Bursita.Unele leziuni ale genunchiului provoacă inflamație în burse, micile pungi de lichid care amortizează exteriorul articulației genunchiului, astfel încât tendoanele și ligamentele alunecă fără probleme peste articulație.
- Tendinita. Durerea de genunchi provoacată de tendinita sub forma iritației și inflamației unuia sau mai multor tendoane – țesuturile groase, fibroase care atașează mușchii de oase. Această inflamație se poate întâmpla atunci când există o leziune a tendonului rotulian, care merge de la rotula (rotulă) la tibie și vă permite să loviți, să alergați și să săriți. Alergătorii, schiorii, bicicliștii și cei implicați în sporturi și activități de sărituri pot dezvolta tendinită rotuliană.
Factori de risc în cazul durerilor de genunchi
- Greutate excesiva. Excesul de greutate sau obezitatea crește stresul asupra articulațiilor genunchiului, chiar și în timpul activităților obișnuite, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea și coborârea scărilor. De asemenea, vă expune un risc crescut de osteoartrită prin accelerarea distrugerii cartilajului
- Lipsa flexibilității sau a forței Lipsa de forță și flexibilitate poate crește riscul de răni la genunchi. Mușchii puternici ajută la stabilizarea și protejarea articulațiilor, iar flexibilitatea musculară vă poate ajuta să obțineți o gamă completă de mișcare.
- Anumite sporturi sau ocupații. Unele sporturi pun mai mult stres pe genunchi decâta altele. Schiul alpin cu bocancii de schi rigizi și potențialul de cădere, sărituri și pivotări ale baschetului și lovirea repetă a genunchilor atunci când alergați sau alergați, toate vă sporesc riscul de rănire la genunchi. Lucrările care necesită stres repetitiv asupra genunchilor, cum ar fi construcțiile sau agricultura, vă pot crește, de asemenea, riscul.
- Leziune anterioară. Dacă aveți o accidentare anterioară la genunchi, este mai probabil să vă răniți din nou

Complicațiile unei dureri de genunchi
Nu toate durerile de genunchi sunt grave. Dar unele leziuni la genunchi și afecțiuni medicale, cum ar fi osteoartrita, pot duce la creșterea durerii, leziuni articulare și dizabilități dacă sunt lăsate netratate. Și dacă aveți o accidentare la genunchi – chiar și una minoră – este mai probabil să aveți răni similare în viitor.
Diagnosticul unei dureri de genunchi
- Raze Medicul dumneavoastră vă poate recomanda mai întâi efectuarea unei radiografii, care poate ajuta la detectarea fracturilor osoase și a bolilor degenerative ale articulațiilor.
- Tomografie computerizată (CT). Scanerele CT combină raze X luate din mai multe unghiuri diferite pentru a crea imagini în secțiune transversală ale interiorului corpului. Scanările CT pot ajuta la diagnosticarea problemelor osoase și a fracturilor subtile. Un tip special de scanare CT poate identifica cu precizie guta chiar și atunci când articulația nu este inflamată.
- Această tehnologie folosește unde sonore pentru a produce imagini în timp real ale structurilor țesuturilor moi din interiorul și din jurul genunchiului. Medicul dumneavoastră poate dori să vă miște genunchiul în diferite poziții în timpul ecografiei pentru a verifica probleme specifice.
- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Un RMN folosește unde radio și un magnet puternic pentru a crea imagini 3D ale interiorului Acest test este deosebit de util în dezvăluirea leziunilor țesuturilor moi, cum ar fi ligamentele, tendoanele, cartilajele și mușchii.
Tratamentul unei dureri de genuchi
Tratamentele vor varia, în funcție de ce anume cauzează durerea de genunchi.
Medicamente
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și pentru a trata afecțiunile care vă cauzează durerea la genunchi, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta.
Terapie
Întărirea mușchilor din jurul genunchiului îl va face mai stabil. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapie fizică sau diferite tipuri de exerciții de întărire în funcție de afecțiunea specifică care vă cauzează durerea.
Dacă sunteți activ fizic sau practicați un sport, este posibil să aveți nevoie de exerciții pentru a corecta tiparele de mișcare care vă pot afecta genunchii și pentru a stabili o bună tehnică în timpul sportului sau activității dvs. Exercițiile pentru a vă îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul sunt, de asemenea, importante.
Injecții
În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă injectați medicamente sau alte substanțe direct în articulație. Exemplele includ:
- Injecțiile cu un medicament corticosteroizi în articulația genunchiului pot ajuta la reducerea simptomelor unei crize de artrită și pot oferi ameliorarea durerii care poate dura câteva luni. Aceste injecții nu sunt eficiente în toate cazurile.
- Acid hialuronic. Un lichid gros, asemănător cu lichidul care lubrifiază în mod natural articulațiile, acidul hialuronic poate fi injectat în genunchi pentru a îmbunătăți mobilitatea și a ușura durerea. Deși rezultatele studiului au fost amestecate cu privire la eficacitatea acestui tratament, ameliorarea uneia sau a unei serii de injecții poate dura până la șase
- Plasmă bogată în trombocite (PRP). PRP conține o concentrație de mulți factori de creștere diferiți care par să reducă inflamația și să promoveze vindecarea. Unele studii au descoperit că PRP poate aduce beneficii anumitor persoane cu osteoartrită, dar sunt necesare mai multe studii.
Interventie chirurgicala
Dacă alegeți să vă operați, opțiunile dvs. pot include:
- Chirurgie artroscopică. În funcție de vătămarea dvs., medicul dumneavoastră poate fi capabil să examineze și să repare leziunile articulare folosind o cameră cu fibră optică și instrumente lungi și înguste introduse prin doar câteva mici incizii în jurul genunchiului. Artroscopia poate fi folosită pentru a îndepărta corpurile libere din articulația genunchiului, pentru a îndepărta sau a repara cartilajele deteriorate (mai ales dacă aceasta cauzează blocarea genunchiului) și pentru a reconstrui ligamentele
- Chirurgie de înlocuire parțială a În această procedură, chirurgul înlocuiește doar porțiunea cea mai deteriorată a genunchiului cu părți din metal și plastic. Operația poate fi efectuată de obicei prin incizii mici, așa că este posibil să vă vindecați mai repede decât cu o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea întregului genunchi.
- Înlocuirea totală a genunchiului. În această procedură, chirurgul tăie osul și cartilajul deteriorat de pe coapsa, tibia și rotula și le înlocuiește cu o articulație artificială din aliaje metalice, materiale plastice de calitate superioară și
- Această procedură implică îndepărtarea osului de pe coapsă sau tibie pentru a alinia mai bine genunchiul și pentru a calma durerea de artrită. Această intervenție chirurgicală vă poate ajuta să întârziați sau să evitați intervenția chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului.
Vezi Servicii RMN
Surse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
