Hidrocefalie | Ghidul Pacientului
Hidrocefalia reprezinta acumularea de lichid cefalorahidian (LCR) în cavitățile adânci din creier (ventriculi cerebrali). Excesul de lichid crește dimensiunea ventriculilor și exercită presiune asupra creierului.
Lichidul cefalorahidian curge în mod normal prin ventriculi și scaldă creierul și coloana vertebrală. Dar presiunea crescuta a unui lichid cefalorahidian asociat cu prezenta unei hidrocefalii poate deteriora creierul și poate provoca o serie de afectări ale funcției acestuia.
Hidrocefalia se poate forma la orice vârstă, dar apare mai frecvent la sugari și adulți de 60 de ani și peste. Tratamentul chirurgical pentru hidrocefalie poate restabili și menține nivelurile normale de lichid cefalorahidian în creier. Multe terapii diferite sunt deseori necesare pentru a gestiona simptomele sau afectările funcționale rezultate din hidrocefalie.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Simptome
Semnele și simptomele hidrocefaliei variază oarecum în funcție de vârsta de debut.
Semnele și simptomele frecvente ale hidrocefaliei la sugari includ:
Modificări în cap
Un cap neobișnuit de mare
creștere rapidă a dimensiunii capului
Un punct moale bombat sau tensionat (fontanel) în partea de sus a capului
Semne și simptome fizice: Vărsături, Somnolenţă, Iritabilitate, Hrană slabă, Convulsii, Ochii fixați în jos (apăsarea ochilor), Deficite de tonus muscular și forță, Răspuns slab la atingere, Creștere slabă,
Printre copii mici și copii mai mari, semnele și simptomele pot include:
- Durere de cap
- Vedere încețoșată sau dublă
- Ochii fixați în jos (apăsarea ochilor)
- Mărirea anormală a capului unui copil mic
- Somnolență sau letargieGreață sau vărsături
- Echilibru instabil
- Slabă coordonare
- Apetit slab
- Convulsii
- Incontinenta urinara
- Modificări comportamentale și cognitive
- Iritabilitate
- Schimbare de personalitate
Adulți tineri și de vârstă mijlocie
- Durere de cap
- Letargie
- Pierderea coordonării sau a echilibrului
- Pierderea controlului vezicii urinare sau un impuls frecvent de a urina
- Deficiență de vedere
- Declin în memorie, concentrare și alte abilități de gândire care pot afecta performanța la locul de muncă
Care sunt CAUZELE?
Hidrocefalia este cauzată de un dezechilibru între cantitatea de lichid cefalorahidian produsă și cantitatea de lichid cefalorahidian absorbită în sânge.
LCR este produs, in mod normal, de țesuturile care acoperă ventriculii creierului. Curge prin ventriculei prin intermediul canalelor de interconectare iar în cele din urmă în spații din jurul creierului și coloanei vertebrale. Este absorbit în principal de vasele de sânge din țesuturile din apropierea bazei creierului.
Lichidul cefalorahidian joacă un rol important în funcțiile creierului prin:
- Permite creierului (care este relativ greu) să plutească în interiorul craniului
- Amortizarea creierului pentru a preveni rănirea
- Eliminarea deșeurilor din metabolismul creierului
- Curge înainte și înapoi între cavitatea creierului și coloana vertebrală pentru a menține o presiune constantă în creier – compensând modificările tensiunii arteriale
Excesul de lichid cefalorahidian în ventriculi apare din unul dintre următoarele motive:
Obstrucţie. Cea mai frecventă problemă este o obstrucție parțială a fluxului normal de lichid cefalorahidian, fie de la un ventricul la altul, fie de la ventriculi la alte spații din jurul creierului.
Absorbție deficitara. Mai puțin frecventă, dar este o problemă ce intereseaza mecanismele care permit vaselor de sânge să absoarbă lichidul cefalorahidian. Acest lucru este adesea legat de inflamația țesuturilor cerebrale de la boli sau leziuni.
Supraproducţie.
Diagnostic
Diagnosticul de hidrocefalie se bazează de obicei pe:
Răspunsurile dvs. la întrebările medicului despre semne și simptome:
Examen neurologic
Tipul examenului neurologic va depinde de vârsta unei persoane. Neurologul poate pune întrebări și poate efectua teste relativ simple la cabinet pentru a judeca starea musculară, mișcarea, bunăstarea și cât de bine funcționează simțurile.
Imagistica creierului
Testele imagistice pot ajuta la diagnosticarea hidrocefaliei și la identificarea cauzelor care stau la baza simptomelor. Aceste teste pot include: ultrasunet, CT, RMN.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează unde radio și un câmp magnetic pentru a produce imagini 3D detaliate sau transversale ale creierului. Scanările RMN pot prezenta ventriculi măriti de excesul de lichid cefalorahidian.
De asemenea, un CT poate fi util in diagnosticarea acestei afectiuni, insa dezavantajele scanării CT includ imagini mai puțin detaliate decât un RMN.


Vezi Servicii Neurologie.
Surse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/