Ce reprezinta durerea de spate?
Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sau lipsesc de la serviciu și este o cauză principală de dizabilitate la nivel mondial.
Din fericire, puteți lua măsuri pentru a preveni sau ameliora majoritatea episoadelor de durere. Dacă prevenirea eșuează, tratamentul simplu la domiciliu și o terapie kinoterapeutica corporală adecvată vă vor vindeca adesea spatele în câteva săptămâni și îl vor menține funcțional. O intervenție chirurgicală este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.
Simptome
Durerea de spate poate varia de la o durere musculară la o senzație de împușcătură, arsură sau înjunghiere. În plus, durerea poate radia în josul piciorului sau se poate agrava odată cu aplecarea, răsucirea, ridicarea, statul în picioare sau mersul pe jos.

Descopera tarifele Neurologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare Neurologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Cauze durerii
Durerea de spate se dezvoltă adesea fără o cauză pe care medicul dumneavoastră o poate identifica printr-un test sau un studiu imagistic. Condițiile asociate în mod obișnuit cu durerea de spate includ:
- Încordare musculară sau ligamentară.Ridicarea repetată a greutăților sau o mișcare bruscă incomodă pot solicita mușchii spatelui și ligamentele coloanei vertebrale. Dacă sunteți într-o condiție fizică proastă, solicitarea constantă poate provoca spasme musculare dureroase.
- Discuri bombate sau rupte.Discurile acționează ca perne între oasele (vertebrele) din coloana vertebrală. Materialul moale din interiorul unui disc se poate bomba sau rupe și poate apăsa pe un nerv. Cu toate acestea, puteți avea un disc bombat sau rupt fără dureri de spate. Boala discului este adesea găsită întâmplător atunci când aveți radiografii ale coloanei vertebrale din alt motiv.
- Artrită.Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a spațiului din jurul măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.
- Vertebrele coloanei tale pot dezvolta fracturi dureroase dacă oasele tale devin poroase și fragile
Factori de risc
Oricine poate dezvolta dureri, chiar și copiii și adolescenții. Acești factori vă pot expune un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate:
- Vârstă. Aparitia durerii este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânești, începând cu vârsta de 30 sau 40 de ani.
- Lipsa de exercitiu.
- Greutate excesiva.Greutatea corporală în exces pune un stres suplimentar
- Ridicare necorespunzătoare.Folosirea spatelui în locul picioarelor poate duce la dureri
- Condiții psihologice.Persoanele predispuse la depresie și anxietate par să aibă un risc mai mare de dureri
- Fumatorii au rate crescute de dureri de spate. Acest lucru se poate întâmpla deoarece fumatul provoacă mai multă tuse, ceea ce poate duce la hernie de disc. De asemenea, fumatul poate scădea fluxul de sânge către coloana vertebrală și crește riscul de osteoporoză.

Prevenție in cazul artritei reactive
S-ar putea să evitați durerile de spate sau să preveniți reapariția acesteia prin îmbunătățirea condiției fizice și prin învățarea și practicarea unei mecanici corporale adecvate.
Pentru a-ți menține spatele sănătos și puternic:
- Exercițiu.Activitățile aerobice regulate cu impact redus – cele care nu vă încordează sau nu vă zguduie spatele – vă pot crește puterea și rezistența la spate și vă pot permite mușchilor să funcționeze mai bine. Plimbarea și înotul sunt alegeri bune. Discutați cu medicul dumneavoastră despre activitățile pe care le puteți încerca.
- Construiți forța musculară și flexibilitatea.Exercițiile pentru abdomen și pentru mușchii spatelui, care îți întăresc nucleul, ajută la condiționarea acești mușchi, astfel încât să funcționeze împreună ca un corset natural pentru spatele tău.
- Menține o greutate sănătoasă.Excesul de greutate încordează mușchii spatelui. Dacă sunteți supraponderal, tăierea poate preveni durerile de spate.
- Renunță la fumat.Fumatul crește riscul de durere lombară. Riscul crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi, așa că renunțarea ar trebui să contribuie la reducerea acestui risc.
Evitați mișcările care vă răsucesc sau încordează spatele. Folosește-ți corect corpul:
- Pozitia.Nu te ghemui. Menține o poziție pelviană neutră. Dacă trebuie să stai în picioare pentru perioade lungi de timp, așezați un picior pe un taburet jos pentru a elimina o parte din sarcină de pe partea inferioară a spatelui. Picioare alternative. O postură bună poate reduce stresul asupra mușchilor spatelui.
- Statura.Alegeți un scaun cu un suport bun pentru partea inferioară a spatelui, cotiere și o bază pivotantă. Plasarea unei perne sau a unui prosop rulat în partea mică a spatelui vă poate menține curba normală. Țineți genunchii și șoldurile la nivel. Schimbați-vă poziția frecvent, cel puțin la fiecare jumătate de oră.
- Ridicați inteligent.Evitați ridicarea grele, dacă este posibil, dar dacă trebuie să ridicați ceva greu, lăsați picioarele să facă treaba. Țineți-vă spatele drept – fără răsucire – și îndoiți-vă doar la genunchi. Țineți sarcina aproape de corp. Găsiți un partener de ridicare dacă obiectul este greu sau incomode.
Diagnostic
Medicul dumneavoastră vă va examina spatele și vă va evalua statura, capacitatea de a sta în picioare, de a merge și de a vă ridica picioarele. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă evaluați durerea pe o scară de la zero la 10 și să vă vorbească despre cât de bine vă descurcați cu durerea.
Aceste evaluări ajută la determinarea de unde vine durerea, cât de mult vă puteți mișca înainte ca durerea să vă oblige să vă opriți și dacă aveți spasme musculare. De asemenea, ele pot ajuta la excluderea cauzelor mai grave ale durerilor de spate.
Dacă există motive să suspectați că o anumită afecțiune vă provoacă dureri de spate, medicul dumneavoastră ar putea comanda unul sau mai multe teste:
- Raze X.Aceste imagini arată alinierea oaselor și dacă aveți artrită sau oase rupte. Numai aceste imagini nu vor arăta probleme cu măduva spinării, mușchii, nervii sau discurile.
- RMN sau CT.Aceste scanări generează imagini care pot dezvălui hernia de disc sau probleme cu oase, mușchi, țesuturi, tendoane, nervi, ligamente și vase de sânge.
- Analize de sange.Acestea vă pot ajuta să determinați dacă aveți o infecție sau o altă afecțiune care v-ar putea cauza durerea.
- Scanarea osului.În cazuri rare, medicul dumneavoastră poate utiliza o scanare osoasă pentru a căuta tumori osoase sau fracturi de compresie cauzate de osteoporoză.
- Studii nervoase.Electromiografia (EMG) măsoară impulsurile electrice produse de nervi și răspunsurile mușchilor tăi. Acest test poate confirma compresia nervoasă cauzată de hernia de disc sau îngustarea canalului spinal (stenoză spinală).
Tratament
Majoritatea durerilor de spate se ameliorează în decurs de o lună de la tratamentul la domiciliu. Cu toate acestea, fiecare este diferit, iar durerea de spate este o afecțiune complexă. Pentru mulți, durerea nu dispare timp de câteva luni, dar doar câțiva au dureri persistente, severe.
Calmantele eliberate fără prescripție medicală și utilizarea căldurii ar putea fi tot ce aveți nevoie. Repausul la pat nu este recomandat.
Continuați-vă activitățile atât cât puteți tolera. Încercați activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos și activitățile din viața de zi cu zi. Opriți activitatea care crește durerea, dar nu evitați activitatea de frica de durere. Dacă tratamentele la domiciliu nu funcționează după câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente mai puternice sau alte terapii.
Medicamente
În funcție de tipul de durere de spate pe care o aveți, medicul dumneavoastră vă poate recomanda următoarele:
- Analgezice fără prescripție medicală (OTC).Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau naproxenul de sodiu (Aleve), pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate. Luați aceste medicamente numai conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Utilizarea excesivă poate provoca reacții adverse grave. Dacă analgezicele OTC nu vă ameliorează durerea, medicul dumneavoastră vă poate sugera AINS pe bază de prescripție medicală.
- Relaxante musculare.Dacă durerea de spate ușoară până la moderată nu se ameliorează cu analgezicele OTC, medicul dumneavoastră vă poate prescrie și un relaxant muscular. Relaxantele musculare vă pot face amețit și somnoros.
- Analgezice topice.Aceste produse furnizează substanțe care ameliorează durerea prin piele prin creme, unguente sau plasturi.
- Medicamentele care conțin opioide, cum ar fi oxicodona sau hidrocodona, pot fi utilizate pentru o perioadă scurtă de timp, sub supravegherea atentă a medicului dumneavoastră. Opioidele nu funcționează bine pentru durerea cronică, așa că prescripția dumneavoastră va oferi de obicei pastile pentru mai puțin de o săptămână.
- S-a demonstrat că unele tipuri de antidepresive – în special duloxetina (Cymbalta) și antidepresivele triciclice, cum ar fi amitriptilina – ameliorează durerile cronice de spate, independent de efectul lor asupra depresiei.
Fizioterapie
Un terapeut fizic vă poate învăța exerciții pentru a vă crește flexibilitatea, pentru a vă întări mușchii spatelui și abdominali și pentru a vă îmbunătăți postura. Utilizarea regulată a acestor tehnici poate ajuta la prevenirea revenirii durerii. Kinetoterapeuții vor oferi, de asemenea, educație despre cum să vă modificați mișcările în timpul unui episod de durere de spate pentru a evita simptomele durerii aprinse în timp ce continuați să fiți activ.
Proceduri chirurgicale și alte proceduri
Procedurile utilizate pentru tratarea durerilor de spate pot include:
- Injecții cu cortizon.Dacă alte măsuri nu vă ameliorează durerea și dacă durerea iradiază în josul piciorului, medicul dumneavoastră vă poate injecta cortizon – un medicament antiinflamator puternic – plus un medicament pentru amorțeală în spațiul din jurul măduvei spinării (spațiul epidural). O injecție cu cortizon ajută la scăderea inflamației din jurul rădăcinilor nervoase, dar ameliorarea durerii durează de obicei doar o lună sau două.
- Neurotomie cu radiofrecvență.În această procedură, un ac fin este introdus prin piele, astfel încât vârful să fie aproape de zona care vă provoacă durerea. Undele radio sunt trecute prin ac pentru a deteriora nervii din apropiere, ceea ce interferează cu transmiterea semnalelor de durere către creier.
- stimulatoare nervoase implantate.Dispozitivele implantate sub piele pot furniza impulsuri electrice anumitor nervi pentru a bloca semnalele durerii.
- Interventie chirurgicala.Dacă aveți dureri neînduplecate asociate cu dureri radiante ale picioarelor sau slăbiciune musculară progresivă cauzată de compresia nervoasă, ați putea beneficia de o intervenție chirurgicală. Aceste proceduri sunt de obicei rezervate durerii legate de probleme structurale, cum ar fi îngustarea coloanei vertebrale (stenoza coloanei vertebrale) sau o hernie de disc, care nu a răspuns la alte terapii.