Examinarea RMN Abdominal are aplicabilitate in: 

Examinarea RMN abdominal poate depista diferite afectari ale organelor precum prezenta tumorilor, a proceselor infectioase, a obstacolelor de la nivelul urmatoarelor viscere:

 • ficat si caile biliare
 • colecist
 • pancreas
 • splina
 • glande suprarenale
 • rinichi si caile urinare.
RMN cerebral, rmn cu substanta de contrast, rmn cu bilet de trimitere, rmn pret cu trimitere

RMN Siemens Magnetom Sempra 2022 – Biomed Scan

 

 

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU RMN ABDOMEN

Pentru efectuarea examinarii RMN Abdomen pacientul trebuie sa tina o dieta.

Cu o zi inainte de investigatie trebuie excluse fibrele dure, bauturile carbogazoase, painea neagra sau produsele lactate.

In ziua examinarii, investigatia se efectueaza pe stomacul gol, cu ultima masa inainte cu 6-8 ore de inceperea studiului.

Pacientul trebuie sa aduca toate documentele medicale legate de zona de interes, extrasele postoperatorii, datele examinarilor precedente, precum RMN, Ecografii, CT.

Aceste informatii sunt necesare medicului radiolog inainte de procedura de diagnosticare pentru a cerceta si planifica optim cursul investigatiei.

 1. Pacientul semneaza un document prin care intelege riscului efectuarii RMN si este de acord cu testul.
 2. Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal, dispozitivele de metal, dispozitive de auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, intrucat exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de magnet.
 3. De obicei, pacientul se dezbraca in functie de zona in care se efectueaza examinarea. 
 4. Pacientul foloseste un halat oferit de clinica.
 5. In cazul in care se permite pastrarea partiala a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri cu benzi magnetice inscriptionate (carduri bancare sau de orice alt fel), deoarece prin investigatia RMN se pot demagnetiza.
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti medic radiolog Biomed Scan Cardiologie RMN Ecografie

 

EFECTUAREA INVESTIGATIEI RMN ABDOMINAL

 • In timpul examinarii, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
 • In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
 • Este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul scanarii.
 • In timpul efectuarii testului, pacientul este izolat in camera de examinare, insa este supravegheat prin intermediul unei ferestre transparente.
 • Pacientul comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
 • In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast (Gadoliniu), aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului.

 

Eliberarea Rezultatului RMN Abdomen:

Rezultatul scris va fi eliberat in aproximativ 2-10 zile lucratoare din momentul efectuarii investigatiei.
Pacientul va primi film, CD si interpretare scrisa.

 

Acte Necesare in momentul prezentarii la programare:

 • Act de identitate,
 • Bilet de trimitere si card de sanatate pentru pacientii asigurati CASMB
  Istoric medical (orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii, CD cu examinarile imagistice anterioare)
 • Analize de sange: creatinina serica si RFG (rata filtrarii glomerulare) – in cazul administrarii substantei de contrast.
Suna Azi pentru Programare RMN Abdominal !

 

Intrebari frecvente :

 

Ce trebuie să faci înainte de RMN abdominal?

 

 

AspectDetalii
PostVa fi necesar să țineți post de 4 până la 8 ore înaintea procedurii. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile oferite de personalul clinicii.
ClismăPentru unele examene RMN abdominale, poate fi necesară o clismă, cu 2 ore înainte de procedură.
MedicațieLuați medicamentele dumneavoastră obișnuite cu cantități mici de apă, cu excepția cazului în care vi s-a spus altfel.
ÎmbrăcăminteImbracați halatul oferit de clinică și încuiați-vă bunurile personale
Documente

Completați Formularul de Siguranță RMN și orice alte formulare necesare înainte de examinare.

RelaxareDacă suferiți de claustrofobie sau resimțiți dureri intense atunci când stați întins mai mult de 10 minute, contactați medicul care v-a recomandat examinarea și solicitați un sedativ usor sau un medicament împotriva durerii pentru a vă ajuta pe parcursul scanării. Rețineți că medicii radiologi nu vă vor prescrie aceste medicamente.
PregătiriDacă plănuiți să luați medicamente de relaxare (sedative) înainte de examenul RMN, trebuie să veniți cu cineva care poate să vă ducă acasă.
DispozitiveDacă aveți un stimulator cardiac sau alte dispozitive medicale implantabile, informați clinica înainte de investigatie.

 

 

Cât costă un RMN la abdomen?

 

Ce se vede la un RMN abdominal?

 

RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) abdominală este o investigație imagistică non-invazivă care permite vizualizarea detaliată a organelor abdominale și structurilor din această regiune.

Examinarea RMN abdominală poate depista diferite afectări ale organelor de la acest nivel: ficat, colecist, pancreas, splină, glande suprarenale, rinichi putând vizualiza prezența tumorilor, a proceselor infecțioase, a obstacolelor căilor biliare sau urinare.

 • Ficatul – permite evaluarea dimensiunii, formei, conturului ficatului, prezența leziunilor (noduli, tumori etc.), tesut adipos, ciroză etc.

 • Vezica biliară și căile biliare – evidențiază litiază biliară, inflamații, obstrucții, tumori ale vezicii biliare.

 • Pancreasul – utilizează secvențe speciale pentru vizualizarea pancreasului și depistarea afecțiunilor (pancreatită, cancer pancreatic).

 • Splina – dimensiuni, leziuni.

 • Rinichii și glandele suprarenale – dimensiuni, mase, chisturi, anomalii structurale. Permite evaluarea detaliată a tumorilor renale.

 • Aorta și vasele abdominale majore – vizualizarea anevrismelor aortice sau ale vaselor abdominale.

 • Ganglionii limfatici – detectarea adenopatiilor care pot indica procese limfoproliferative sau metastaze.

 • Alte structuri – mușchi, grăsime, oase pelviene etc.

RMN-ul abdominal oferă informații valoroase despre multe afecțiuni abdominale, fiind o investigație complexă, non-invazivă și fără radiații ionizante.

 

În cât timp voi primi rezultatele RMN ?

Rezultatele scrise ale investigațiilor RMN vor fi eliberate în 2-10 zile lucratoare din momentul efectuării investigației.
Pacientul va primi film, CD și interpretare scrisă.

 

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru RMN?

Pacientul trebuie să țină o dietă. Cu o zi înainte de investigație trebuie excluse din alimentație fibrele dure, băuturile carbogazoase, pâinea neagră, produsele lactate.

În ziua examinării, investigația se efectuează pe stomacul gol, ultima masă trebuie luată cu minim 6-8 ore înainte de examinare.

 

Cât timp durează un RMN abdominal?

 

RMN Abdomen Nativ dureaza aproximativ 30 de minute, RMN Pelvis Nativ dureaza tot 30 de minute.
Daca este nevoie de administrarea substantei de contrast, secventele de scanare suplimentare prelungesc timpul total cu inca aproximativ 15 – 20 de minute.

 

RMN abdominal cu substanță de contrast

RMN abdominal cu substanță de contrast este o tehnică de imagistică care îmbunătățește vizibilitatea organelor și structurilor abdominale.

Aceasta se realizează utilizând un agent de contrast, de obicei gadoliniu, care se injectează printr-o linie IV în braț. Procedura implică, adesea, administrarea unui medicament numit glucagon, administrat pentru a reduce mișcarea intestinului, îmbunătățind astfel calitatea imaginilor.

Pentru pregătirea unui RMN abdominal cu substanță de contrast, pacienților li se cere, de obicei, să postească timp de aproximativ 6 ore înainte de examen și li se permite să ia medicamentele obișnuite cu cantități mici de apă.

Pacienții cu antecedente de boală renală pot necesita analize de sânge cu 2 săptămâni înainte de investigatie.

Nu există restricții dietetice sau de activitate după examen.

 

Biomed Scan Recenzii

Recenzii Clinica Biomedscan
Recenzii Clinica Biomedscan