Ce reprezinta metastazele osoase?

 

Termenul de „metastaze osoase” se refera la raspandirea cancerelor avansate si la nivel osos.

Aproape toate tipurile de cancer se pot răspândi (metastaza) la oase. Dar unele tipuri de cancer sunt deosebit de probabil să se răspândească la oase, inclusiv cancerul de sân și cancerul de prostată.

Metastazele osoase pot apărea în orice os, dar mai frecvent apar în coloana vertebrală, pelvis și coapsă. Metastazele osoase pot fi primul semn că aveți cancer sau metastazele osoase pot apărea la ani de la tratamentul cancerului.

Metastazele osoase pot provoca durere și oase rupte. Cu rare excepții, cancerul care s-a extins la oase nu poate fi vindecat. Tratamentele pot ajuta la reducerea durerii și a altor simptome ale metastazelor osoase.

 

Simptomele si semnele unor metastaze osoase

 

Uneori, metastazele osoase nu provoacă semne și simptome.

Când apare, semnele și simptomele metastazei osoase includ:

 • Dureri osoase
 • Oase rupte
 • Incontinenta urinara
 • Incontinență intestinală
 • Slăbiciune în picioare sau brațe
 • Niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie), care poate provoca greață, vărsături, constipație și confuzie
 

Cauze:

 

Metastazele osoase apar atunci când celulele canceroase se desprind de tumora originală și se răspândesc la oase, unde încep să se înmulțească.

Medicii nu sunt siguri ce cauzează răspândirea unor tipuri de cancer. Și nu este clar de ce unele tipuri de cancer se deplasează la oase, mai degrabă decât la alte locuri comune pentru metastaze, cum ar fi ficatul.

 

Factori de risc

Practic orice tip de cancer se poate răspândi la oase, dar cancerele cel mai probabil să provoace metastaze osoase includ:

 • Cancer mamar
 • Cancer de rinichi
 • Cancer de plamani
 • Limfom
 • Mielom multiplu
 • Cancer de prostată
 • Cancer tiroidian
 
Metastaze Osoase

Diagnostic

Testele imagistice sunt folosite pentru a investiga semnele și simptomele care pot indica metastaze osoase. Testele pe care le supui depind de situația ta specifică.

Testele pot include:

 • Raze X
 • Scanare osoasa (scintigrafie osoasa)
 • tomografie computerizata (CT)
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
 • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET)
 • Biopsie
 

Tratament

Tratamentele comune pentru metastazele osoase includ medicamente, radioterapie și intervenții chirurgicale. Ce tratamente sunt cele mai bune pentru tine va depinde de specificul situației tale.

Medicamente

Medicamentele utilizate la persoanele cu metastaze osoase includ:

 • Medicamente pentru construirea oaselor.Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata persoanele cu subțierea oaselor (osteoporoză) pot ajuta și persoanele cu metastaze osoase. Aceste medicamente pot întări oasele și pot reduce durerea cauzată de metastazele osoase, reducând nevoia de medicamente puternice pentru durere. Medicamentele pentru formarea oaselor pot reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta noi metastaze osoase.

Aceste medicamente pot fi administrate la fiecare câteva săptămâni printr-o venă a brațului sau printr-o injecție. Sunt disponibile forme orale ale acestor medicamente, dar în general nu sunt la fel de eficiente ca formele IV sau injectabile și pot provoca reacții adverse ale tractului digestiv.

Medicamentele pentru formarea oaselor pot provoca dureri osoase temporare și probleme renale. Acestea vă cresc riscul de deteriorare rară, dar gravă a osului maxilar (osteonecroză).

 • Radiații intravenoase.Pentru persoanele cu metastaze osoase multiple, o formă de radiație numită radiofarmaceutice poate fi administrată printr-o venă. Produsele radiofarmaceutice folosesc niveluri scăzute de material radioactiv care are o atracție puternică pentru oase. Odată ajunse în corpul tău, particulele călătoresc în zonele metastazelor osoase și își eliberează radiațiile.

Radiofarmaceuticele pot ajuta la controlul durerii cauzate de metastazele osoase. Efectele secundare pot include afectarea măduvei osoase, ceea ce poate duce la un număr scăzut de celule sanguine.

 • Dacă cancerul s-a răspândit la mai multe oase, medicul dumneavoastră vă poate recomanda chimioterapie. Chimioterapia se deplasează în tot corpul pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Chimioterapia poate fi luată sub formă de pastilă, administrată prin venă sau ambele. Efectele secundare depind de medicamentele specifice pentru chimioterapie pe care vi le administrați. Pentru cancerele care sunt sensibile la chimioterapie, chimioterapia poate fi cea mai bună modalitate de a atenua durerea de la metastazele osoase.
 • Terapia hormonală.Pentru cancerele care sunt sensibile la hormonii din organism, tratamentul pentru suprimarea acelor hormoni poate fi o opțiune. Cancerele de sân și cancerele de prostată sunt adesea sensibile la tratamentele de blocare hormonală.

Terapia hormonală poate implica administrarea de medicamente pentru a scădea nivelul hormonilor naturali sau medicamente care blochează interacțiunea dintre hormoni și celulele canceroase. O altă opțiune este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea organelor producătoare de hormoni – ovarele și testiculele.

 • Medicamente pentru durere.Medicamentele pentru durere pot controla durerea cauzată de metastazele osoase. Medicamentele pentru durere pot include analgezice fără prescripție medicală sau analgezice mai puternice pe bază de rețetă.

Poate dura timp pentru a determina ce combinație de medicamente pentru durere funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă luați medicamente, dar încă aveți dureri, spuneți medicului dumneavoastră. Un specialist în durere poate oferi opțiuni suplimentare pentru ameliorarea durerii.

 • Medicamentele cunoscute sub numele de steroizi pot ajuta adesea la ameliorarea durerii asociate cu metastazele osoase prin scăderea umflăturilor și a inflamației în jurul zonelor cancerului. Acești steroizi sunt diferiți de tipurile de steroizi pe care culturistii sau sportivii le folosesc pentru a construi mușchi.

Steroizii pot acționa destul de repede pentru a ajuta durerea și pentru a preveni unele complicații ale cancerului, dar trebuie să fie utilizați cu mare precauție, deoarece au efecte secundare, mai ales atunci când sunt utilizați pe perioade prelungite.

 • Terapie țintită.Tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe anomalii specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele medicamentoase țintite pot cauza moartea celulelor canceroase.

Anumite tipuri de cancer pot răspunde foarte bine la aceste tratamente. De exemplu, celulele canceroase de sân care sunt HER2 pozitive pot răspunde la anumite medicamente.

Radioterapia externă

Radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia poate fi o opțiune dacă metastaza osoasă provoacă durere care nu este controlată cu medicamente pentru durere sau dacă durerea este limitată la un număr mic de zone.

În funcție de situația dumneavoastră, radiațiile la nivelul osului pot fi administrate într-o singură doză mare sau mai multe doze mai mici pe parcursul mai multor zile. Efectele secundare ale radiațiilor depind de locul tratat și de dimensiunea acestuia.

Interventie chirurgicala

Procedurile chirurgicale pot ajuta la stabilizarea unui os care riscă să se rupă sau să repare un os rupt.

 • Chirurgie pentru stabilizarea osului.Dacă osul este în pericol de rupere din cauza metastazelor osoase, chirurgii pot stabiliza osul folosind plăci metalice, șuruburi și cuie (fixare ortopedică). Fixarea ortopedică poate ameliora durerea și poate îmbunătăți funcția. Adesea, radioterapia se administrează atunci când te-ai vindecat după o intervenție chirurgicală.
 • Operație pentru injectarea unui os cu ciment.Oasele care nu pot fi întărite cu ușurință cu plăci metalice sau șuruburi, cum ar fi oasele pelvine și oasele coloanei vertebrale, pot beneficia de cimentul osos. Medicii injectează ciment osos într-un os care este rupt sau deteriorat de metastazele osoase. Această procedură poate reduce durerea.
 • Operație pentru repararea unui os rupt.Dacă metastazele osoase au cauzat ruperea unui os, chirurgii pot lucra pentru a repara osul. Aceasta implică utilizarea plăcilor metalice, șuruburilor și cuielor pentru a stabiliza osul.

Înlocuirea articulațiilor, cum ar fi o înlocuire a șoldului, poate fi o altă opțiune. În general, oasele rupte cauzate de metastazele osoase nu sunt ajutate prin plasarea unui gips pe osul rupt.

Încălzirea și înghețarea celulelor canceroase

Procedurile de ucidere a celulelor canceroase cu căldură sau frig pot ajuta la controlul durerii. Aceste proceduri pot fi o opțiune dacă aveți una sau două zone de metastază osoasă și nu sunteți ajutat de alte tratamente.

În timpul unei proceduri numite ablație cu radiofrecvență, un ac care conține o sondă electrică este introdus în tumora osoasă. Electricitatea trece prin sondă și încălzește țesutul din jur. Țesutul este lăsat să se răcească, iar procesul se repetă.

O procedură similară numită crioablație îngheață tumora și apoi îi permite să se dezghețe. Procesul se repetă de mai multe ori.

Efectele secundare pot include deteriorarea structurilor din apropiere, cum ar fi nervii, și deteriorarea oaselor care pot crește riscul unui os rupt.