fb

Ce reprezinta o fractura de sold?

 

O fractură de șold este o leziune gravă, cu complicații care pot pune viața în pericol. Riscul de fractură de șold crește odată cu vârsta.

Riscul crește deoarece oasele tind să se slăbească odată cu vârsta (osteoporoză). Medicamentele multiple, vederea slabă și problemele de echilibru fac și persoanele în vârstă mai predispuse să cadă – una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturilor de șold.

O fractură de șold necesită aproape întotdeauna reparare chirurgicală sau înlocuire, urmată de kinetoterapie. Luarea de măsuri pentru menținerea densității osoase și evitarea căderilor poate ajuta la prevenirea unei fracturi de șold.

 
fractura de sold
fractura de sold

Simptomele si semne

 

Semnele și simptomele unei fracturi de șold includ:

  • Incapacitatea de a se ridica de la o cădere sau de a merge
  • Durere severă în șold sau inghinal
  • Incapacitatea de a pune greutate pe picior pe partea laterală a șoldului rănit
  • Vânătăi și umflături în și în jurul zonei șoldului
  • Picior mai scurt pe partea laterală a șoldului rănit
  • Întoarcerea spre exterior a piciorului pe partea laterală a șoldului rănit
 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

RMN

Cauze:

 

Un impact sever, cum ar fi un accident de mașină, poate provoca fracturi de șold la oameni de toate vârstele. La adulții în vârstă, o fractură de șold este cel mai adesea rezultatul unei căderi de la înălțimea în picioare. La persoanele cu oase foarte slabe, o fractură de șold poate apărea pur și simplu stând pe picior și răsucindu-se.

 

Factori de risc

  • Vârsta și sexul dvs

Densitatea osoasă și masa musculară tind să scadă odată cu vârsta. Persoanele în vârstă pot avea și probleme cu vederea și echilibrul, ceea ce poate crește riscul de cădere.

Fracturile de șold apar la femei de aproximativ trei ori mai des decât la bărbați. Femeile pierd din densitatea osoasa mai repede decat barbatii, in parte pentru ca scaderea nivelului de estrogen care apare odata cu menopauza accelereaza pierderea osoasa. Cu toate acestea, și bărbații pot dezvolta niveluri periculos de scăzute ale densității osoase.

  • Conditii medicale

Riscul de fractură de șold poate fi crescut dacă aveți:

  1. Această condiție slăbește oasele și le face mai probabil să se rupă.
  2. Probleme cu tiroida.O tiroidă hiperactivă poate duce la oase fragile.
  3. Tulburări intestinale.Condițiile care reduc absorbția vitaminei D și a calciului pot cauza, de asemenea, oasele slăbite.
  4. Probleme cu echilibrul.Boala Parkinson, accidentul vascular cerebral și neuropatia periferică pot crește riscul de cădere. Având scăderea zahărului din sânge sau a tensiunii arteriale scăzute, de asemenea, poate contribui la riscul de cădere.
  • Anumite medicamente

Medicamentele cu cortizon, cum ar fi prednisonul, pot slăbi oasele dacă sunt luate pe termen lung. Anumite medicamente sau anumite combinații de medicamente pot provoca amețeli, care pot crește riscul de cădere. Cele mai frecvente medicamente asociate căderilor includ medicamentele pentru somn, antipsihoticele și sedativele.

  • Probleme de nutriție

Lipsa de calciu și vitamina D din dieta tinerilor scade masa osoasă de vârf și crește riscul de fractură mai târziu în viață. De asemenea, este important să obțineți suficient calciu și vitamina D la vârsta înaintată pentru a încerca să mențineți densitatea osoasă. A fi subponderală crește și riscul pierderii osoase.

  • Stil de viață

Lipsa exercițiilor regulate de purtare a greutății, cum ar fi mersul pe jos, poate duce la slăbirea oaselor și a mușchilor, făcând mai probabile căderile și fracturile.

Tutunul și alcoolul pot interfera cu procesele normale de formare și întreținere a oaselor, ducând la pierderea osoasă.

 
fractura de sold

Complicații

O fractură de șold poate reduce independența și uneori poate scurta viața. Aproximativ jumătate dintre persoanele care au o fractură de șold nu sunt capabile să-și recapete capacitatea de a trăi independent.

Când fracturile de șold împiedică mișcarea pentru o lungă perioadă de timp, complicațiile pot include:

  • Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni
  • escare
  • Pneumonie
  • Pierderea în continuare a masei musculare, crescând riscul de căderi și răni
  • Moarte

Preventia

Alegerile unui stil de viață sănătos la vârsta adultă timpurie construiesc o masă osoasă de vârf mai mare și reduc riscul de osteoporoză în anii următori. Aceleași măsuri adoptate la orice vârstă ar putea reduce riscul de cădere și pot îmbunătăți sănătatea generală.

Pentru a evita căderile și pentru a menține oasele sănătoase:

  • Obțineți suficient calciu și vitamina D.În general, bărbații și femeile în vârstă de 50 de ani și peste ar trebui să consume 1.200 de miligrame de calciu pe zi și 600 de unități internaționale de vitamina D pe zi.
  • Exerciții pentru întărirea oaselor și îmbunătățirea echilibrului.Exercițiile de purtare a greutății, cum ar fi mersul pe jos, ajută la menținerea densității osoase maxime. Exercițiile fizice cresc, de asemenea, forța generală, scăzând riscul de cădere. Antrenamentul pentru echilibru este, de asemenea, important pentru a reduce riscul de cădere, deoarece echilibrul tinde să se deterioreze odată cu vârsta.
  • Evitați fumatul sau consumul excesiv de alcool.Consumul de tutun și alcool poate reduce densitatea osoasă. Consumul prea mult de alcool poate afecta echilibrul și crește riscul de cădere.
  • Evaluați casa pentru pericole.Îndepărtați covoarele, țineți cablurile electrice de perete și curățați excesul de mobilier și orice altceva care ar putea împiedica oamenii. Asigurați-vă că toate camerele și pasajele sunt bine iluminate.
  • Verifică-ți ochii.Faceți un examen oftalmologic la doi ani sau mai des dacă aveți diabet sau o boală oculară.
  • Folosiți un baston, un baston sau un premergător.Dacă nu vă simțiți stabil când mergeți, întrebați un furnizor de servicii medicale sau un terapeut ocupațional dacă aceste ajutoare vă pot ajuta.
 

Diagnostic

Un medic poate diagnostica adesea o fractură de șold pe baza simptomelor și a poziției anormale a șoldului și a piciorului. O radiografie va confirma de obicei fractura și va arăta unde se află fractura.

Dacă radiografia dumneavoastră nu arată o fractură, dar aveți în continuare dureri de șold, medicul dumneavoastră ar putea comanda un RMN sau o scanare osoasă pentru a căuta o fractură a firului de păr.

Cele mai multe fracturi de șold apar într-una dintre cele două locații ale osului lung care se extinde de la pelvis la genunchi (femur):

  • Gâtul femural.Această zonă este situată în partea superioară a femurului, chiar sub partea sferică (capul femural) a articulației sferice.
  • Regiunea intertrohanterică.Această regiune este puțin mai departe de articulația șoldului, în porțiunea femurului superior care iese în exterior.

Tratament

Tratamentul fracturii de șold implică de obicei o combinație de reparații chirurgicale prompte, reabilitare și medicamente pentru a gestiona durerea și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și a infecției.

Interventie chirurgicala

Tipul de intervenție chirurgicală depinde, în general, de unde și cât de gravă este fractura, dacă oasele rupte nu sunt aliniate corespunzător (deplasate) și de vârsta dumneavoastră și de condițiile de sănătate subiacente. Opțiunile includ:

  • Reparație interioară cu șuruburi.Șuruburi metalice sunt introduse în os pentru a-l ține împreună în timp ce fractura se vindecă. Uneori, șuruburile sunt atașate de o placă metalică care coboară pe coapsă (femur).
  • Înlocuire totală de șold.Femurul superior și cavitatea din osul pelvin sunt înlocuite cu părți artificiale (proteze). Din ce în ce mai mult, studiile arată că protecția totală a șoldului este mai rentabilă și asociată cu rezultate mai bune pe termen lung la adulții altfel sănătoși care trăiesc independent.
  • Inlocuire parțială de șold.În unele situații, porțiunea șoldului nu trebuie înlocuită. Arlocuirea parțială a șoldului ar putea fi recomandată adulților care au alte afecțiuni de sănătate sau care nu mai trăiesc independent.

Chirurgii pot recomanda o înlocuire completă sau parțială a șoldului dacă alimentarea cu sânge a părții bile a articulației șoldului a fost deteriorată în timpul fracturii. Acest tip de leziune, care apare cel mai adesea la persoanele în vârstă cu fracturi de col femural, înseamnă că osul este mai puțin probabil să se vindece corect.

Reabilitare

Terapia fizică se va concentra inițial pe amplitudinea mișcării și exercițiile de întărire. În funcție de tipul de intervenție chirurgicală și dacă există ajutor la domiciliu, ar putea fi necesar să mergeți la o unitate de îngrijire extinsă.

În îngrijirea extinsă și la domiciliu, un terapeut ocupațional predă tehnici pentru independență în viața de zi cu zi, cum ar fi folosirea toaletei, îmbăierea, îmbrăcarea și gătitul. Un terapeut ocupațional va determina dacă ar putea fi nevoie de un premergător sau un scaun cu rotile pentru a-și recâștiga mobilitatea și independența.

 

Vezi Servicii RMN

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUIT

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult