Ce este fractura de picior?

Fractura de picior (piciorul rupt) este o leziune a unuia dintre oasele de la nivel labei piciorului. Fractura osului de la nivelul gambei/coapsei nu este fractura de picior! Este posibil să aveți un picior rupt în timpul unui accident de mașină sau dintr-o simplă greșeală sau cădere.

Gravitatea unui picior rupt variază. Fracturile pot varia de la fisuri mici în oase până la rupturi care îți străpung pielea.

Tratamentul unui picior rupt depinde de locul exact și de severitatea fracturii. Un picior rupt grav poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a implanta plăci, tije sau șuruburi în osul rupt pentru a menține poziția corectă în timpul vindecării.

 

Simptomele unui picior rupt

Dacă aveți un picior rupt, este posibil să aveți unele dintre următoarele semne și simptome:

 • Durere imediată, pulsantă
 • Durere care crește odată cu activitatea și scade odată cu odihna
 • Umflătură
 • Vânătăi
 • Sensibilitate
 • Deformare
 • Dificultate la mers sau la suportarea greutății
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale unui picior rupt includ:

 • Accidente auto. Leziunile prin strivire frecvente în accidentele de mașină pot provoca pauze care necesită reparații chirurgicale.
 • Căderi. Împiedicarea și căderea vă pot rupe oasele picioarelor, la fel ca și aterizarea în picioare după ce ați sărit în jos de la o înălțime mare.
 • Impact de la o greutate mare. A scăpa ceva greu pe picior este o cauză frecventă a fracturii de picior
 • Pași greșiți. Uneori, doar a pune piciorul greșit poate duce la un os rupt. Un deget de la picior se poate rupe dacă îți înțepăi degetele de mobilă.
 • Folosirea excesivă. Fracturile de stres sunt frecvente în oasele care suportă greutatea picioarelor tale. Aceste fisuri minuscule sunt de obicei cauzate în timp de forța repetitivă sau suprasolicitarea, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi. Dar pot apărea și în cazul utilizării normale a unui os care a fost slăbit de o afecțiune precum osteoporoza.

Factori de risc în fractura de picior

Este posibil să aveți un risc mai mare de a vă fractura piciorul sau glezna dacă:

 • Participați la sporturi de mare impact. Tensiunile, loviturile directe și leziunile de răsucire care apar în sporturi precum baschetul, fotbalul, gimnastica, tenisul și fotbalul pot provoca fracturi ale picioarelor.
 • Utilizați tehnică sau echipament sportiv neadecvat. Echipamentul defecte, cum ar fi încălțămintea prea uzată sau nepotrivită corespunzător, poate contribui la fracturi și căderi de stres. Tehnicile de antrenament necorespunzătoare, cum ar fi neîncălzirea și întinderea, pot provoca, de asemenea, leziuni ale picioarelor.
 • Crește-ți brusc nivelul de activitate. Indiferent dacă ești un atlet antrenat sau cineva care tocmai a început să facă mișcare, creșterea bruscă a frecvenței sau a duratei sesiunilor de exerciții poate crește riscul unei fracturi de stres.
 • Lucru în anumite ocupații. Anumite medii de lucru, cum ar fi un șantier, vă expun riscul de a cădea de la înălțime sau de a scăpa ceva greu pe picior.
 • Păstrați-vă casa aglomerată sau slab iluminată. Plimbarea într-o casă cu prea multă dezordine sau prea puțină lumină poate duce la căderi și răni la picioare.
 • Ai anumite condiții. Scăderea densității osoase (osteoporoză) vă poate expune riscului de răni ale oaselor piciorului.
 
fractura de picior
fractura de picior

Complicații rupturii de picior

Complicațiile unui picior rupt sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

 • Artrită. Fracturile care se extind într-o articulație pot provoca artrită ani mai târziu. Dacă piciorul începe să te doară mult timp după o pauză, consultați-vă medicul pentru o evaluare.
 • Infecție osoasă (osteomielita). Dacă aveți o fractură deschisă, adică un capăt al osului iese prin piele, osul dumneavoastră poate fi expus la bacterii care provoacă infecție.
 • Leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sânge. Trauma la picior poate răni nervii și vasele de sânge adiacente, uneori chiar rupându-le. Căutați atenție imediată dacă observați orice amorțeală sau probleme de circulație. Lipsa fluxului sanguin poate cauza moartea și prăbușirea osului.

Diagnosticul rupturii de picior

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră va verifica punctele sensibile ale piciorului dumneavoastră. Locația exactă a durerii poate ajuta la determinarea cauzei acesteia.

Îți pot mișca piciorul în diferite poziții, pentru a-ți verifica gama de mișcare. Vi se poate cere să mergeți pe o distanță scurtă, astfel încât medicul să vă poată examina mersul.

Teste imagistice

Dacă semnele și simptomele dumneavoastră sugerează o pauză sau o fractură, medicul dumneavoastră vă poate sugera unul sau mai multe dintre următoarele teste imagistice.

 • raze X. Majoritatea fracturilor de picior pot fi vizualizate pe radiografii. Tehnicianul poate avea nevoie să ia raze X din mai multe unghiuri diferite, astfel încât imaginile osoase să nu se suprapună prea mult. Fracturile de stres adesea nu apar la radiografii până când ruptura începe efectiv să se vindece.
 • Scanarea osului. Pentru o scanare osoasa, un tehnician va injecta o cantitate mica de material radioactiv intr-o vena. Materialul radioactiv este atras de oasele tale, în special de părțile oaselor care au fost deteriorate. Zonele deteriorate, inclusiv fracturile de stres, apar ca pete luminoase pe imaginea rezultată.
 • Tomografia computerizată (CT). Scanările CT preiau raze X din mai multe unghiuri diferite și le combină pentru a realiza imagini în secțiune transversală ale structurilor interne ale corpului tău. Scanările CT pot dezvălui mai multe detalii despre os și țesuturile moi care îl înconjoară, ceea ce poate ajuta medicul să determine cel mai bun tratament.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). RMN-ul folosește unde radio și un câmp magnetic puternic pentru a crea imagini foarte detaliate ale ligamentelor care vă ajută să țineți piciorul și glezna împreună. Această imagistică ajută la evidențierea ligamentelor și oaselor și poate identifica fracturile neobservate la radiografii.

Tratamentul rupturii de picior

Tratamentele pentru un picior rupt vor varia, în funcție de osul rupt și de severitatea leziunii.

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul (Tylenol, altele).

Terapie

După ce osul s-a vindecat, probabil că va trebui să slăbiți mușchii și ligamentele rigide din picioare. Un terapeut fizic vă poate învăța exerciții pentru a vă îmbunătăți flexibilitatea și forța.

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

 • Dacă aveți o fractură deplasată, ceea ce înseamnă că cele două capete ale fracturii nu sunt aliniate, medicul dumneavoastră poate avea nevoie să manipuleze piesele înapoi în pozițiile lor corecte – un proces numit reducere. În funcție de cantitatea de durere și umflare pe care o aveți, este posibil să aveți nevoie de un relaxant muscular, un sedativ sau chiar un anestezic general înainte de această procedură.
 • Pentru a se vindeca, un os rupt trebuie imobilizat, astfel încât capetele acestuia să se poată împleti înapoi. În cele mai multe cazuri, aceasta necesită o ghipsă.

Fracturile minore ale piciorului pot avea nevoie doar de o breteză detașabilă, cizme sau pantof cu talpă rigidă. Un deget fracturat este de obicei lipit de un deget vecin, cu o bucată de tifon între ele.

 • Interventie chirurgicala. În unele cazuri, un chirurg ortoped poate avea nevoie să folosească știfturi, plăci sau șuruburi pentru a menține poziția corectă a oaselor în timpul vindecării. Aceste materiale pot fi îndepărtate după ce fractura s-a vindecat dacă sunt proeminente sau dureroase.
 
RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult