Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin dureri musculo-scheletice larg răspândite, însoțite de oboseală, somn, probleme de memorie și dispoziție. Cercetătorii cred că fibromialgia amplifică senzațiile dureroase, afectând modul în care creierul și măduva spinării procesează semnale dureroase și nedureroase.
 
Simptomele încep adesea după un eveniment, cum ar fi traume fizice, intervenții chirurgicale, infecție sau stres psihologic semnificativ. În alte cazuri, simptomele se acumulează treptat în timp, fără un singur eveniment declanșator.
 
Femeile au mai multe șanse de a dezvolta fibromialgie decât bărbații. Multe persoane care au fibromialgie au, de asemenea, dureri de cap tensionale, tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM), sindrom de colon iritabil, anxietate și depresie.
 
Deși nu există un remediu pentru fibromialgie, o varietate de medicamente pot ajuta la controlul simptomelor. Exercițiile fizice, relaxarea și măsurile de reducere a stresului pot ajuta, de asemenea.
 
fibromialgia
fibromialgia

Simptomele primare ale fibromialgiei

Durere larg răspândită. Durerea asociată cu fibromialgia este adesea descrisă ca o durere constantă care a durat cel puțin trei luni. Pentru a fi considerată răspândită, durerea trebuie să apară pe ambele părți ale corpului și deasupra și sub talie.

Oboseală. Persoanele cu fibromialgie se trezesc adesea obosite, chiar dacă raportează că au dormit perioade lungi de timp. Somnul este adesea perturbat de durere, iar mulți pacienți cu fibromialgie au alte tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite și apneea în somn.

Dificultăți cognitive. Un simptom denumit în mod obișnuit „ceață fibroasă” afectează capacitatea de concentrare, atenție și concentrare asupra sarcinilor mentale.

Cauze de fibromialgie:

Mulți cercetători cred că stimularea repetată a nervilor determină schimbarea creierului și a măduvei spinării persoanelor cu fibromialgie. Această schimbare implică o creștere anormală a nivelurilor anumitor substanțe chimice din creier care semnalează durerea.

În plus, receptorii de durere ai creierului par să dezvolte un fel de memorie a durerii și să devină sensibilizați, ceea ce înseamnă că pot reacționa exagerat la semnalele dureroase și nedureroase. Există probabil mulți factori care duc la aceste schimbări, inclusiv:

Genetica. Deoarece fibromialgia tinde să apară în familii, pot exista anumite mutații genetice care vă pot face mai susceptibili la dezvoltarea tulburării.

Infecții. Unele boli par să declanșeze sau să agraveze fibromialgia.

Evenimente fizice sau emoționale. Fibromialgia poate fi uneori declanșată de un eveniment fizic, cum ar fi un accident de mașină. Stresul psihologic prelungit poate declanșa, de asemenea, afecțiunea.

Factori de risc în cazul fibromialgiei

Sexul. Fibromialgia este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați.

Istoricul familial. Este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta fibromialgie dacă un părinte sau un frate are și această afecțiune.

Alte tulburări. Dacă aveți osteoartrită, artrită reumatoidă sau lupus, este mai probabil să dezvoltați fibromialgie.

Fibromialgia coexistă adesea cu alte afecțiuni, cum ar fi:

Sindromul colonului iritabil

Sindromul oboselii cronice

Migrene și alte tipuri de dureri de cap

Cistită interstițială sau sindromul vezicii urinare dureroase Tulburări ale articulației temporomandibulare

Anxietate Depresie

 

Complicațiile fibromialgiei

Durerea, oboseala și calitatea slabă a somnului asociate cu fibromialgia pot interfera cu capacitatea dumneavoastră de a funcționa acasă sau la locul de muncă. Frustrarea de a face față unei afecțiuni adesea neînțeleasa poate duce la depresie și anxietate legată de sănătate.

Fibromialgie – Diagnostic

În trecut, medicii verificau 18 puncte specifice de pe corpul unei persoane pentru a vedea câte dintre ele erau dureroase atunci când erau apăsate ferm. Practicile mai noi de la Colegiul American de Reumatologie nu necesită un examen punctual.

În schimb, principalul factor necesar pentru un diagnostic de fibromialgie este durerea larg răspândită în tot corpul timp de cel puțin trei luni.

Pentru a îndeplini criteriile, trebuie să aveți dureri în cel puțin patru dintre aceste cinci zone: Regiunea superioară stângă, inclusiv umărul, brațul sau maxilarul

Regiunea superioară dreaptă, inclusiv umărul, brațul sau maxilarul Regiunea inferioară stângă, inclusiv șold, fese sau picior Regiunea inferioară dreaptă, inclusiv șold, fese sau picior

Regiunea axială, care include gâtul, spatele, pieptul sau abdomenul

Teste diagnostic pentru fibromialgie

Medicul dumneavoastră poate dori să excludă alte afecțiuni care pot avea simptome similare. Testele de sânge pot include:

  • Hemoleucograma completă
  • Viteza de sedimentare a eritrocitelor Test cu peptide citrulinate ciclice Factorul reumatoid
  • Testele funcției tiroidiene
  • Anticorp antinuclear
  • Serologie celiacă Vitamina D
 

Tratamentul fibromialgiei

În general, tratamentele pentru fibromialgie includ atât medicamente, cât și strategii de autoîngrijire. Accentul se pune pe minimizarea simptomelor și îmbunătățirea sănătății generale. Niciun tratament nu funcționează pentru toate simptomele, dar încercarea unei varietăți de strategii de tratament poate avea un efect cumulativ.

Medicamentele pot ajuta la reducerea durerii fibromialgiei și la îmbunătățirea Alegerile comune includ:

Analgezice. Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul (Tylenol, altele), ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau naproxenul de sodiu (Aleve, altele) pot fi de ajutor. Medicamentele opioide nu sunt recomandate, deoarece pot duce la efecte secundare semnificative și dependență și vor agrava durerea în timp.

Antidepresive. Duloxetina (Cymbalta) și milnacipran (Savella) pot ajuta la ameliorarea durerii și oboselii asociate cu fibromialgia.

Medicamente anti-convulsii. Medicamentele concepute pentru a trata epilepsia sunt adesea utile în reducerea anumitor tipuri de durere. Gabapentina (Neurontin) este uneori utilă în reducerea simptomelor fibromialgiei, în timp ce pregabalinul (Lyrica) a fost primul medicament aprobat de Food and Drug Administration pentru tratarea fibromialgiei.

Terapii. O varietate de terapii diferite pot ajuta la reducerea efectului pe care îl are fibromialgia asupra corpului și vieții tale. Exemplele includ:

  • Fizioterapie. Un terapeut fizic vă poate învăța exerciții care vă vor îmbunătăți puterea, flexibilitatea și rezistența. Exercițiile pe bază de apă pot fi deosebit de utile.
  • Ergoterapie. Un terapeut ocupațional vă poate ajuta să faceți ajustări în zona dvs. de lucru sau în modul în care îndepliniți anumite sarcini care vă vor cauza mai puțin stres asupra corpului.
  • Consiliere. Discuția cu un consilier vă poate ajuta să vă întăriți încrederea în abilitățile dumneavoastră și să vă învețe strategii pentru a face față situațiilor stresante.