Patologia de scleroza multipla a tesutului nervos
Scleroza multipla (SM) este o boala potential invalidanta a creierului si a maduvei spinarii (sistemul nervos central).
In SM, sistemul imunitar ataca teaca de protectie (mielina) care acopera fibrele nervoase si provoaca probleme de comunicare intre creier si restul corpului. In cele din urma, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor.
Semnele si simptomele SM variaza foarte mult si depind de cantitatea de leziuni nervoase si de nervii afectati. Unele persoane cu SM severa pot pierde capacitatea de a merge independent sau deloc, in timp ce altele pot experimenta perioade lungi de remisie fara simptome noi.
Nu exista nici un remediu pentru scleroza multipla. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la accelerarea recuperarii dupa atacuri, modificarea evolutiei bolii si gestionarea simptomelor.

investigatie scleroza multipla

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Simptomele sclerozei multiple
Afectarea mielinei si a sistemului nervos
Semnele si simptomele sclerozei multiple pot diferi foarte mult de la persoana la persoana si pe parcursul bolii, in functie de localizarea fibrelor nervoase afectate. Simptomele afecteaza adesea miscarea, cum ar fi:
- Amorteala sau slabiciune la unul sau mai multe membre, care apare de obicei pe o parte a corpului dvs. la un moment dat, sau picioarele si trunchiul
- Senzatii de soc electric care apar cu anumite miscari ale gatului, in special indoirea gatului inainte (semnul Lhermitte)
- Tremur, lipsa de coordonare sau mers nesigur
Problemele de vedere sunt, de asemenea, frecvente, inclusiv:
- Pierderea partiala sau completa a vederii, de obicei la un ochi la un moment dat, adesea cu durere in timpul miscarii ochilor
- Vedere dubla prelungita
- Vedere incetosata
Simptomele sclerozei multiple pot include, de asemenea:
- Vorbire neclara
- Oboseala
- Ameteala
- furnicaturi sau dureri in parti ale corpului
- Probleme cu functia sexuala, intestinala si a vezicii urinare
Cauze
Nu se cunoaste cauza sclerozei multiple. Este considerata o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului isi ataca propriile tesuturi. In cazul SM, aceasta defectiune a sistemului imunitar distruge substanta grasa care acopera si protejeaza fibrele nervoase din creier si maduva spinarii (mielina).
Mielina poate fi comparata cu stratul izolant de pe firele electrice. Atunci cand mielina de protectie este deteriorata si fibra nervoasa este expusa, mesajele care calatoresc de-a lungul fibrei nervoase pot fi incetinite sau blocate.
Nu este clar de ce SM se dezvolta la unii oameni si nu la altii. O combinatie de factori genetici si de mediu pare a fi responsabila.
Factori de risc pentru scleroza multipla
Acesti factori va pot creste riscul de aparitie a sclerozei multiple:
- Varsta. SM poate aparea la orice varsta, dar debutul apare de obicei in jurul varstei de 20 si 40 de ani. Cu toate acestea, persoanele mai tinere si mai in varsta pot fi afectate.
- Sexul. Femeile au de doua pana la trei ori mai multe sanse ca barbatii sa aiba SM recidivant-remitenta.
- Istorie de familie. Daca unul dintre parintii sau fratii dvs. a suferit SM, aveti un risc mai mare de a dezvolta boala.
- Anumite infectii. O varietate de virusi au fost legati de SM, inclusiv Epstein-Barr, virusul care provoaca mononucleoza infectioasa.
- Cursa. Oamenii albi, in special cei de origine nord-europeana, prezinta cel mai mare risc de a dezvolta SM. Persoanele de origine asiatica, africana sau nativa americana prezinta cel mai mic risc.
- Climat. SM este mult mai frecventa in tarile cu clima temperata, inclusiv Canada, nordul Statelor Unite, Noua Zeelanda, sud-estul Australiei si Europa.
- Vitamina D. Avand un nivel scazut de vitamina D si o expunere scazuta la lumina soarelui este asociat cu un risc mai mare de SM.
- Anumite boli autoimune. Aveti un risc usor mai mare de a dezvolta SM daca aveti alte tulburari autoimune, cum ar fi boala tiroidiana, anemia pernicioasa, psoriazisul, diabetul de tip 1 sau boala inflamatorie a intestinului.
- Fumatul. Fumatorii care prezinta un eveniment initial de simptome care pot semnaliza SM sunt mai predispusi decat nefumatorii sa dezvolte un al doilea eveniment care confirma SM recidivant-remitenta.
Complicatii
Persoanele cu scleroza multipla se pot dezvolta, de asemenea:
- Rigiditate musculara sau spa SMS
- Paralizie, de obicei la nivelul picioarelor
- Probleme cu vezica, intestinul sau functia sexuala
- Modificari mentale, cum ar fi uitarea sau schimbarile de dispozitie
- Depresie
- Epilepsie
Diagnostic
Examen neurologic
Nu exista teste specifice pentru SM. In schimb, diagnosticul de scleroza multipla se bazeaza adesea pe excluderea altor afectiuni care ar putea produce semne si simptome similare, cunoscute sub numele de diagnostic diferential.
Este posibil ca medicul dumneavoastra sa inceapa cu un istoric medical si o examinare amanuntite.
Medicul dumneavoastra va poate recomanda apoi:
- Analize de sange, pentru a ajuta la excluderea altor boli cu simptome similare cu SM. Testele pentru verificarea biomarkerilor specifici asociati cu SM sunt in prezent in curs de dezvoltare si pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea bolii.
- Robinet spinal (punctie lombara), in care o mica proba de lichid cefalorahidian este eliminata din canalul spinal pentru analize de laborator. Aceasta proba poate prezenta anomalii ale anticorpilor asociati cu SM. O coloana vertebrala poate ajuta, de asemenea, sa excluda infectiile si alte afectiuni cu simptome similare cu SM.
- RMN, poate dezvalui zone de SM (leziuni) de pe creier si maduva spinarii (Vezi tarife rmn biomedscan) Este posibil sa vi se administreze o injectie intravenoasa cu un material de contrast pentru a evidentia leziunile care indica faptul ca boala dumneavoastra se afla intr-o faza activa.
- Testele potentiale evocate, care inregistreaza semnalele electrice produse de sistemul nervos ca raspuns la stimuli. Un test potential evocat poate utiliza stimuli vizuali sau stimuli electrici. In aceste teste, urmariti un model vizual in miscare sau impulsuri electrice scurte sunt aplicate pe nervii din picioare sau brate. Electrozii masoara cat de repede se deplaseaza informatiile pe caile nervoase.
La majoritatea persoanelor cu SM recidivant-remitenta, diagnosticul este destul de simplu si se bazeaza pe un model de simptome compatibile cu boala si confirmat prin scanari imagistice cerebrale, cum ar fi RMN.
Diagnosticarea SM poate fi mai dificila la persoanele cu simptome neobisnuite sau boli progresive. In aceste cazuri, pot fi necesare teste suplimentare cu analiza lichidului spinal, potentiale evocate si imagistica suplimentara.
