Bursita | Ghidul pacientului

Bursita este o afecțiune comună a articulațiilor care poate provoca dureri, umflături și limitări de mișcare.

Aceasta apare atunci când bursa, un sac mic plin cu lichid situat între oase, tendoane și mușchi, devine inflamată.

În timp ce bursita poate afecta orice articulație din corp, cel mai frecvent afectate sunt genunchii, șoldurile, umerii și coatele.

 

Stiați că…

 • In fiecare an, 1 din 10.000 de persoane va dezvolta bursită la genunchi sau cot?!
 • Statul la computer pentru perioade extinse de timp poate crește semnificativ riscul de bursită?!
 • Există peste o sută de burse în corpul uman?!

                   

( Atunci când se aplică o presiune excesivă asupra acestor saci – fie din utilizarea repetitivă sau dintr-o lovitură directă – acest lucru poate duce la inflamarea și umflarea bursei ).

rmn genunchi, rmn articulatii in bursita

RMN Articulatii Biomedscan

 

Simptome bursita

Simptomele bursitei pot varia în funcție de zona afectată. Acestea includ:

SimptomeDetalii
Durere– Principalul simptom
– Localizată în zona afectată
– Poate fi descrisă ca o senzație de arsură sau înțepătură
Umflare– Zonele afectate pot fi umflate
– Sensibilitate la atingere
Limitarea mișcării– Poate limita mișcarea în articulația afectată
– Ex: dificultăți în ridicarea brațului la bursita de umăr
Roșeață și căldură– Zonele afectate pot fi roșii și calde
Alte simptome– Sensibilitate crescută
– Disconfort
– Impotență funcțională

 

Open this in UX Builder to add and edit content

 4 cauze ale bursitei

Bursita poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv:

 • Trauma

Trauma repetată la o articulație poate duce la inflamarea burselor din apropiere. De exemplu, activitățile care implică așezarea pe genunchi, cum ar fi grădinăritul sau instalarea podelei, pot duce la bursita genunchiului.

 • Suprasolicitarea

Suprasolicitarea articulațiilor poate cauza inflamație a burselor din apropiere. Sporturile care implică mișcări repetitive ale articulațiilor, cum ar fi tenisul sau golf, pot duce la bursita umărului.

 • Infecția

Bursita poate fi cauzată de o infecție în bursă. Aceasta poate apărea ca urmare a unei traume sau a unei intervenții chirurgicale.

 • Alte afecțiuni

Bursita poate fi asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi artrita sau gută.

 

Factori de risc pentru bursită

Anumiți factori pot crește riscul de dezvoltare a bursitei, inclusiv:

 • Vârsta înaintată

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la dezvoltarea bursitei.

 • Profesii sau activități care implică mișcări repetitive

Profesiile sau activitățile care implică mișcări repetitive ale anumitor articulații, cum ar fi ridicarea greutăților sau săpatul în grădină, pot crește riscul de dezvoltare a bursitei.

 • Probleme ale posturii

O postură defectuoasă poate pune presiune suplimentară pe anumite articulații, crescând astfel riscul de dezvoltare a bursitei.

 • Prezența altor afecțiuni

Persoanele cu afecțiuni precum artrita, gută sau diabet sunt mai predispuse la dezvoltarea bursitei.

 • Utilizarea echipamentelor neadecvate

Folosirea echipamentelor neadecvate pentru diverse activitati poate pune presiune suplimentară pe articulații, crescând astfel riscul de dezvoltare a bursitei.

 

Complicații ale bursitei

În majoritatea cazurilor, bursita se poate trata cu succes cu ajutorul medicamentelor și a exercițiilor fizice. Cu toate acestea, în unele cazuri, bursita poate duce la complicații, cum ar fi:

 • Recurență

Bursita poate reveni dacă nu sunt luate măsuri pentru a preveni recidiva.

 • Infecție

Infecția burselor poate fi o complicație rară a bursitei. Aceasta poate fi cauzată de o bacterie care infectează bursa inflamată.

 • Limitare a mișcării

În cazurile severe de bursită, limitarea mișcării poate persista chiar și după tratament.

 

Impactul emoțional și pshihologic

Unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului durerilor de articulații este abordarea corectă a anxietății și depresiei la pacienți.

Chiar dacă aceste probleme nu sunt direct legate de durerea fizică, ele pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților și pot agrava simptomele durerii.

În acest sens, abordarea corespunzătoare a anxietății și depresiei poate fi esențială pentru a ajuta pacienții să gestioneze mai bine durerile de articulații și să își îmbunătățească starea de bine generală.

 • Unii pacienți pot găsi utilă terapia cognitiv-comportamentală, care poate ajuta la gestionarea simptomelor și la dezvoltarea de strategii pentru a face față durerii și disconfortului.
 • De asemenea, există grupuri de sprijin disponibile pentru pacienții cu bursită, care pot oferi un mediu de susținere și informații utile.
 • Iată câteva link-uri relevante pentru a obține mai multe informații despre impactul emoțional și psihologic al durerilor articulare și resursele disponibile pentru pacienți:

Tipuri de Bursita

Există mai multe tipuri de bursită, în funcție de zona afectată și de cauzele care au dus la inflamație. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de bursită :

 • Bursita genunchiului

 • este una dintre cele mai frecvente forme de bursită și apare de obicei la persoanele care petrec mult timp așezate pe genunchi sau care au suferit o traumă la nivelul genunchiului.

Surse:

„Knee bursitis” , Healthline 

„Prepatellar Bursitis” , American Academy of Orthopaedic Surgeons 

 • Bursita umărului

 • este o inflamație a bursei care se află între umăr și mușchiul deltoid și poate fi cauzată de suprasolicitare sau traume la nivelul umărului.

Surse:

„Shoulder Bursitis” , Healthline 

„Subacromial Bursitis” , American Academy of Orthopaedic Surgeons 

 • Bursita cotului

 • apare de obicei la persoanele care petrec mult timp așezate la birou sau care efectuează mișcări repetitive la nivelul cotului.

Surse:

„Elbow bursitis” , Healthline 

„Olecranon Bursitis” , American Academy of Orthopaedic Surgeons 

 • Bursita șoldului

 • apare de obicei la persoanele în vârstă sau la cele care au suferit o traumă la nivelul șoldului.

Surse:

Healthline 

American Academy of Orthopaedic Surgeons 

 

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune tipuri de bursită, dar există și alte forme, precum bursita calcaneană sau bursita de la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare.

Informațiile suplimentare despre acestea pot fi găsite în sursele recomandate mai sus.

Bursita – Diagnostic și Evaluare 

 • Diagnosticul bursitei poate fi stabilit de către medicul dumneavoastră în urma unui examen fizic și a unei evaluări a istoricului medical. Medicul poate verifica articulația afectată pentru a identifica simptomele precum durerea, umflarea și sensibilitatea la atingere.

De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi o radiografie sau o ecografie, pentru a exclude alte afecțiuni.

 • Este important de menționat că RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) poate fi utilizat pentru a obține imagini mai detaliate ale articulațiilor afectate și poate ajuta la confirmarea diagnosticului.

RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Această metodă poate fi utilă în identificarea cauzei exacte a simptomelor, precum inflamația, leziunile sau deteriorarea articulațiilor.

 • În cazul în care aveți nevoie de un RMN pentru evaluarea articulațiilor, puteți găsi în București centre specializate în efectuarea acestui tip de investigație, cum ar fi Biomedscan.

Deși poate fi mai costisitor decât alte metode de diagnosticare, RMN-ul poate fi o metodă utilă pentru a evalua afecțiunile articulațiilor și pentru a oferi informații detaliate despre structurile interne.

 • Pe baza rezultatelor examenului fizic și a testelor suplimentare, medicul poate stabili un plan de tratament adecvat pentru fiecare pacient în parte.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru afecțiunea dumneavoastră, precum și despre orice întrebări sau îngrijorări pe care le aveți.

Auto-diagnosticul și auto-tratamentul pot fi periculoase și pot agrava afecțiunea preexistentă.

Persoanele care au simptome de bursită trebuie să consulte un medic pentru a obține un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

Ignorarea simptomelor sau tratamentul inadecvat poate duce la complicații și probleme de sănătate mai grave.

Iată câteva surse de informații care discută despre riscurile auto-diagnosticului și auto-tratamentului:

Tratamentul bursitei

Tratamentul bursitei poate include:

 • Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

 • Fizioterapie

Exercițiile fizice și terapia fizică pot ajuta la întărirea mușchilor și ligamentelor din jurul articulației afectate și la îmbunătățirea mișcării.

 • Injecții cu corticosteroizi

Injecțiile cu corticosteroizi direct în bursă pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

 • Drenajul burselor

În cazuri rare, medicul poate recomanda drenarea burselor pentru a elimina excesul de lichid.

 • Chirurgia

În cazurile rare în care alte tratamente nu au avut succes, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a elimina bursa afectată.

Chirurgia poate fi efectuată fie prin intermediul unei incizii deschise, fie prin intermediul unei proceduri minim invazive, cum ar fi artroscopia.

Artroscopia implică utilizarea unui instrument subțire, flexibil, numit artroscop, care este introdus prin intermediul unei incizii mici pentru a permite medicului să vadă interiorul articulației și să îndepărteze bursa afectată.

Cu toate acestea, chirurgia este, de obicei, considerată ultima opțiune de tratament și este rezervată cazurilor severe de bursită care nu răspund la alte opțiuni de tratament.

Studii și cercetări în desfășurare

 • Terapia cu unde de șoc pentru tratarea bursitei. Această metodă implică utilizarea undelor de șoc pentru a reduce inflamația și a stimula vindecarea țesuturilor afectate. Este un tratament eficace pentru bursita trohanterica.
 • Terapia cu laser (LLLT – Low Level Laser Therapy) este o altă metodă în curs de cercetare pentru tratarea bursitei. Studiile preliminare sugerează că aceasta are un puternic efect antiinflamator și efect de vindecare asupra țesuturilor inflamate din jur. Terapia cu laser este sigura și nu are efecte asupra țesuturilor sănătoase.

Surse:

https://laserpaintherapy.com.au/bursitis/

https://www.leicesterhipandknee.co.uk/shock-wave-therapy.html

https://www.healthline.com/health/sports-injuries/elbow-bursitis#surgery

bursita

Genunchi inflamat in Bursita

CUM POTI PREVENI BURSITA?

Există anumite schimbări de stil de viață care pot ajuta la prevenirea bursitei și la reducerea riscului de recidivă. Acestea includ:

Evitați mișcările repetitive

 • încercați să evitați activitățile care implică mișcări repetitive ale articulațiilor, cum ar fi îndoitul și întinsul genunchilor în timp ce faceți grădinărit sau ridicarea greutăților in mod repetitiv.

Încălziți-vă înainte de exerciții fizice

 • încălzirea înainte de activitățile fizice poate ajuta la pregătirea mușchilor și a articulațiilor pentru activitate și poate reduce riscul de leziuni:
 • Exerciții de întindere a mușchilor: acestea ajută la menținerea flexibilității și a amplitudinii de mișcare a articulațiilor.
 • Exerciții de întărire a mușchilor: acestea ajută la creșterea forței și a stabilității articulațiilor, ceea ce poate reduce riscul de leziuni.
 • Exerciții de încălzire înainte de activitățile fizice: acestea ajută la pregătirea corpului pentru activități fizice și pot reduce riscul de leziuni.

Folosiți echipamente adecvate

 • asigurați-vă că folosiți echipamente adecvate pentru activitățile pe care le efectuați, cum ar fi încălțămintea adecvată pentru alergare sau mănușile pentru grădinărit.

Mențineți o postură corectă

 • o postură corectă poate ajuta la prevenirea presiunii suplimentare asupra articulațiilor și poate reduce riscul de bursită (adoptați o poziție corecta inclusiv la birou).

Pierdeți în greutate

 • persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la bursită, deoarece greutatea suplimentară pune presiune suplimentară asupra articulațiilor.

Întrerupeți activitatea dacă apar simptome

  dacă apar simptome de bursită este important să întrerupeți activitatea care le provoacă și să căutați îngrijire medicală.

Aceste schimbări de stil de viață pot ajuta la prevenirea bursitei și pot reduce riscul de recidivă.

În cazul în care experimentați simptome sau sunteți într-o categorie de risc ridicat, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre măsurile preventive adecvate pentru dumneavoastră.

Sursa:

 

RMN poate ajuta la evaluarea acestei afectiuni, precum si a unor:

 • Anomalii articulare cauzate de leziuni traumatice sau repetitive, cum ar fi cartilajul rupt sau ligamentele
 • Anomalii ale discului la nivelul coloanei vertebrale
 • Infecții osoase
 • Tumori ale oaselor și ale țesuturilor moi.

Concluzii

Bursita este o afecțiune comună a articulațiilor care poate provoca dureri, umflături și limitări de mișcare. Cu toate acestea, cu ajutorul medicamentelor și al exercițiilor fizice, majoritatea cazurilor pot fi tratate cu succes.

Pentru a preveni apariția bursitei, evitați mișcările repetitive, folosiți echipamente adecvate și mențineți o postură corectă.

Autor:

Dr. Anemona Niță

Medic Specialist Radiologie-Imagistica Medicală

Rezonanță Magnetică Nucleară

– specializată in RMN articulatii –

 

Surse:

 

Disclaimer

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea  pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

 

 

FAQs: 

 • Ce cauzează durerea articulară și bursita?

Răspuns: Durerea articulară poate fi cauzată de diverse condiții, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoidă sau leziuni fizice. Bursita este o inflamație a bursei, un sac umplut cu lichid care acționează ca un tampon între tendoane, mușchi și oase.

 

 • Cat dureaza bursita ?

Durata bursitei depinde de mai mulți factori:

 • Tipul de bursită – cea acută durează în general 2-4 săptămâni, cea cronică poate dura luni de zile sau reapărea periodic.

 • Localizarea bursitei – bursitele de umăr sau cot tind să dureze mai mult.

 • Tratamentul urmat – cu un tratament adecvat (antiinflamatoare, repaus, fizioterapie), durata se reduce semnificativ.

 • Severitatea inflamației – o inflamație mai intensă durează mai mult până la vindecare.

 • Prezența altor afecțiuni – bursitele asociate cu tendinite, artrite, pot dura mai mult.

 • Respectarea repausului – mobilizarea precoce prelungește evoluția.

 • Vârsta pacientului – la vârstnici recuperarea este mai lentă.

În medie, cu tratament adecvat, majoritatea cazurilor de bursită se vindecă în 2-6 săptămâni.

Unele forme cronice rezistente la tratament pot dura luni de zile. Este importantă o evaluare medicală periodică pentru monitorizarea evoluției.

 

 • Medicamente bursita

Iată cele mai utilizate medicamente în tratamentul bursitei:

 • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – ibuprofen, diclofenac, naproxen, ketoprofen – pentru reducerea durerii și a inflamației

 • Analgezice simple – paracetamol, metamizol – pentru calmarea durerii

 • Corticosteroizi – prednison, metilprednisolon, dexametazona – cu efect puternic antiinflamator, sub formă de comprimate sau injectabile

 • Colchicină – eficientă în tratamentul crizelor acute de bursită

 • Relaxante musculare – metocarbamol, tizanidină – reduc spasmul muscular asociat

 • Injecții cu corticosteroizi în bursa afectată – pentru cazuri severe, persistente

 • Suplimente: omega-3, condroitină, glucozamină – pot ajuta la ameliorarea simptomelor

 • Medicamente homeopate – pot diminua inflamația și durerea

Este important de urmat tratamentul complet prescris de medic, de respectat perioadele de repaus și de evitat mobilizarea precoce a zonei afectate.

Majoritatea cazurilor de bursită se rezolvă favorabil în 2-4 săptămâni prin combinarea tratamentului medicamentos cu cel nemedicamentos.

 

 • Este posibil să prevenim bursita?

Răspuns: În general, este dificil să se prevină complet bursita, dar există unele măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de dezvoltare a acesteia, cum ar fi menținerea unei posturi corecte și evitarea exercițiilor fizice prea intense.

 

 • Ce ar trebui să fac dacă am dureri articulare sau bursită?

Răspuns: Dacă aveți dureri articulare sau bursită, este important să consultați un medic pentru a determina cauza și opțiunile de tratament adecvate. De asemenea, este important să urmați instrucțiunile medicului și să evitați autodiagnosticarea și autotratarea.

 

Antiinflamator pentru bursita

Iată câteva opțiuni de medicamente antiinflamatoare care pot fi utilizate în tratamentul bursitei:

 • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): medicamente precum ibuprofen, naproxen sau diclofenac. Reduc durerea, inflamația și edemul. Trebuie evitate în anumite afecțiuni.

 • Corticosteroizi: prednison, cortizon, betametazona. Pot fi administrați pe cale orală, injectabilă sau sub formă de creme/unguente. Foarte eficiente în reducerea inflamației.

 • Colchicină: are efect antiinflamator puternic, utilă mai ales în crizele acute de bursită.

 • Injecții cu corticosteroizi: se injectează direct în bursa afectată pentru reducerea durerii și a inflamației.

 • Creme/geluri antiinflamatoare: diclofenac, ketoprofen, piroxicam. Se aplică local pe zona dureroasă. Au efect antiinflamator și analgezic.

 • Creme cu capsaicină: creme cu ardei iute, reduc sensibilitatea la durere.

Tratamentul antiinflamator trebuie combinat cu repausul articulației afectate și aplicarea de gheață local. Alegerea medicamentului depinde de locul și severitatea bursitei.

 

 

Unguent bursita

Iată câteva opțiuni de unguente şi creme recomandate în tratamentul topic al bursitei, în limba română:

 • Unguent cu diclofenac – are puternic efect antiinflamator şi analgezic, reduce durerea şi umflarea

 • Gel cu ketoprofen – analgezic şi antiinflamator nesteroidian, eficient în bursita acută

 • Cremă cu piroxicam – ameliorează simptomele inflamației la nivel local

 • Creme cu capsaicină – creme cu ardei iute, reduc sensibilitatea la durere prin efect de desensibilizare

 • Unguente cu heparină – ajută la reabsorbția hematoamelor și reducerea durerii

 • Creme cu corticosteroizi – betametazonă, hidrocortizon, au puternic efect antiinflamator

 • Unguente cu plante (arnică, gălbenele, calendula) – au efect antiinflamator şi calmează durerea

 • Unguent spori de ganoderma – accelerează procesul de vindecare

 • Creme cu salicilat de metil – creme contrairitante care stimulează circulația sanguină

Aplicarea locală a unguentelor trebuie combinată cu repausul articulaţiei, gheață şi medicație orală dacă este necesar.

Consultați medicul pentru recomandarea celor mai potrivite unguente în cazul dvs.

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?