Ce sunt polipii gastrici?
Polipii gastrici sau stomacali reprezinta o formatiune crescuta, neobișnuită, a țesutului din interiorul stomacului (la nivelul mucoasei acestuia). În funcție de tip, polipii pot apărea în ciorchini în anumite zone ale stomacului. Locația polipilor ajută la identificarea tipului acestora.
Majoritatea polipilor stomacali nu sunt maligni, dar există unele tipuri care au un risc mai mare de a se transforma în cancer.

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptomele aparute datorita unor polipi gastrici
Polipii gastrici de obicei nu provoacă simptome. Ei sunt de obicei gasiti atunci când un pacient este examinat pentru o altă problemă de stomac.
Polipii mai mari pot provoca sângerări interne sau dureri abdominale. Dacă sângerarea internă continuă, pacientul poate deveni anemic. Ocazional, polipii pot provoca un blocaj de la stomac la intestin.
Cauze de polipi gastrici:
A fost identificată o legătură între Helicobacter pylori (H. pylori) si aparitia de polipi. H. pylori poate duce la o infecție care de-a lungul anilor poate provoca ulcere gastrice, iar apoi polipi gastrici.
În plus, persoanele care folosesc inhibitori ai pompei de protoni pentru a trata gastrita (iritarea mucoasei stomacului) și refluxul acid (arsuri la nivel stomacal si esofagian) prezintă un risc mai mare de apariție a polipilor. Inhibitorii pompei de protoni sunt medicamente care reduc producția de acid în stomac.
Cine este expus riscului de a dezvolta polipi gastrici?
Polipii gastrici apar atat la bărbați, cat și la femei (adulți de toate vârstele). Aceștia apar mai frecvent pe măsură ce persoana îmbătrânește și îi afectează în special pe cei peste 65 de ani. Anumite tipuri de polipi, cum ar fi polipii din zona fundica, se găsesc frecvent la femeile de vârstă mijlocie.

Tipuri de polipi gastrici.
- Care sunt tipurile de polipi stomacali?
Polipii gastrici se împart de obicei în două categorii: non-neoplazici (benigni sau non-cancerosi) și neoplazici (risc mai mare de malignitate). În cadrul acestor categorii, polipii epiteliali sunt cei mai frecventi polipi gastrici. Polipii epiteliali includ polipii zonei fundice, polipii hiperplazici și polipii adenomatoși.
- Polipi ai zonei fundice
Polipii la nivelul fundului gastric sunt cel mai frecventi polipi gastrici, poztionandu-se în partea superioară a stomacului. Când sunt găsiti în timpul unei endoscopii, există de obicei in numar mare și apar ca niște excrescente mici și netede. Acești polipi se dezvoltă rareori în cancer. Ei sunt adesea asociați cu utilizarea inhibitorului pompei de protoni. În aceste cazuri, medicul poate recomanda pacientului să nu mai ia medicamentul.
- Polipi hiperplazici
Polipii hiperplazici apar în ciorchini și se găsesc împrăștiați în tot stomacul. În plus, acești polipi se găsesc și în apropierea unui ulcer gastric. Polipii hiperplazici sunt strâns legați de tulburări care inflamează sau irită stomacul, cum ar fi gastrita cronică, gastrita cauzata de H. pylori și anemia pernicioasă (corpul nu absoarbe suficientă vitamina B-12, ceea ce determină o scădere a numărului de celule roșii. Dacă bacteria H. pylori este prezentă și tratată cu succes, polipii hiperplazici la majoritatea pacienților se vor vindeca de la sine. Riscul de cancer asociat cu polipii hiperplazici este minim, dar aceștia pot fi legați de un risc crescut de cancer la nivelul mucoasei stomacului mai ales dacă pacientul suferă de gastrită cronică.
- Polipi adenomatoși
Polipul adenomatos este cel mai frecvent polip neoplazic și se găseste în porțiunea de antru a stomacului. Ei sunt de obicei precursorii cancerului de stomac. Medicul va trebui să efectueze teste suplimentare pentru a diagnostica și trata corect afecțiunea. Din cauza riscului crescut de cancer, toți polipii adenomatoși ar trebui îndepărtați, interventie care se face de obicei cu un endoscop. Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală dacă există mulți dintre acești polipi și dacă tumora canceroasa a început să se răspândească.
Cum putem preveni aparitia polipilor gastrici?
Pacienții care iau inhibitori ai pompei de protoni pentru gastrită, reflux acid sau alte probleme ale stomacului pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta polipi.
De asemenea, prezența bacteriei H. pylori în stomacul pacientului poate crește, de asemenea, riscul de polipi gastrici. Toți pacienții trebuie testați pentru infecție activă cu H. pylori; dacă este prezentă, infecția trebuie tratată cu antibiotic specifice acestei bacterii
Diagnostic si teste utile pentru identificarea polipilor gastrici:
Polipii gastrici sunt de obicei găsiți în timpul unei endoscopii pentru o altă problemă de stomac. O endoscopie este o procedură în care un endoscop, un tub flexibil cu o cameră la capăt, este introdus în cavitatea dbucala și în jos în stomac pentru a-l examina.
Deși majoritatea polipilor stomacali (mai mult de 90%) nu duc la cancer, anumite tipuri de polipi necesită o examinare suplimentară pentru a se asigura că nu există celule canceroase prezente. Dacă se găsește o zonă anormală, se pot preleva biopsii (probe de țesut) în timp ce endoscopul este încă în stomac. Aceste fragmente de tesut sunt apoi examinate în laborator pentru a căuta celule canceroase
Management si Tratament.
Cum sunt tratați polipii stomacali?
Dacă este necesar, polipii gastrici pot fi îndepărtați cu endoscopul. În timpul unei endoscopii, o biopsie a unuia sau mai multor polipi va fi luată pentru examinare pentru a se asigura că țesutul nu este malign. Dacă polipii sunt mari sau arată diferit de ceilalți polipi, aceștia pot fi îndepărtați în întregime în timp ce endoscopul este în stomac. Dacă se găsesc mai mulți polipi, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.
În plus, polipii pot fi un semn de gastrită care poate necesita diagnostic și tratament suplimentar.