Electrocardiograma – numita si ECG sau EKG – se fac adesea in cabinetul unui medic, intr-o clinica sau intr-o camera de spital. Masinile ECG sunt echipamente standard in salile de operatie si ambulante. Unele dispozitive personale, cum ar fi ceasurile inteligente, ofera monitorizare ECG. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aceasta este o optiune pentru dumneavoastra.
Tipuri
- Monitor Holter
- Inregistrator de bucla implantabil: un dispozitiv de monitorizare a inimii

hipertrofie ventriculara stanga
Electrocardiograma – Motive sa o faci
O electrocardiograma este o modalitate nedureroasa si neinvaziva de a ajuta la diagnosticarea multor probleme cardiace frecvente la persoanele de toate varstele. Medicul dumneavoastra poate utiliza o electrocardiograma pentru a determina sau detecta:
- Ritm cardiac anormal (aritmii)
- Daca arterele blocate sau ingustate din inima (boala coronariana) cauzeaza dureri in piept sau un atac de cord
- Daca ati avut un atac de cord anterior
- Cat de bine functioneaza anumite tratamente pentru boli de inima, cum ar fi un stimulator cardiac
Este posibil sa aveti nevoie de un ECG daca aveti oricare dintre urmatoarele semne si simptome:
- Dureri in piept
- Ameteli, ameteli sau confuzie
- Palpitatii cardiace
- Puls rapid
- Respiratie scurta
- Slabiciune, oboseala sau scaderea capacitatii de exercitiu
AMA nu recomanda utilizarea electrocardiogramelor pentru a evalua adultii cu risc scazut care nu prezinta simptome. Dar daca aveti antecedente familiale de boli de inima, medicul dumneavoastra va poate sugera o electrocardiograma ca test de screening, chiar daca nu aveti simptome.
Daca simptomele dvs. au tendinta sa apara si sa dispara, este posibil sa nu fie capturate in timpul unei inregistrari ECG standard. In acest caz, medicul dumneavoastra va poate recomanda monitorizarea ECG la distanta sau continua. Exista mai multe tipuri diferite.
- Monitorizare Holter. Un monitor Holter este un dispozitiv mic, purtabil, care inregistreaza un ECG continuu, de obicei timp de 24 pana la 48 de ore.
- Monitor de evenimente. Acest dispozitiv portabil este similar cu un monitor Holter, dar inregistreaza numai la anumite ore timp de cateva minute la rand. Il puteti purta mai mult decat un monitor Holter, de obicei 30 de zile. In general, apasati un buton atunci cand simtiti simptome. Unele dispozitive inregistreaza automat cand este detectat un ritm anormal.
Riscuri
Nu exista riscul de electrocutare in timpul testului, deoarece electrozii utilizati nu produc electricitate. Electrozii inregistreaza doar activitatea electrica a inimii tale.
Este posibil sa aveti un disconfort minor, similar cu indepartarea unui bandaj, atunci cand electrozii sunt indepartati. Unii oameni dezvolta o usoara eruptie pe locul in care plasturile au fost asezate.
Cum te pregatesti
Nu sunt necesare preparate speciale pentru un ekg standard. Spuneti medicului dumneavoastra despre orice medicamente si suplimente pe care le luati. Acestea pot afecta adesea rezultatele testului.
La ce va puteti astepta
O electrocardiograma poate fi facuta in cabinetul unui medic sau spital si este adesea facuta de o asistenta sau de un tehnician.
Inainte de
Vi se poate cere sa va schimbati intr-o rochie de spital. Daca aveti par pe partile corpului in care vor fi asezati electrozii, tehnicianul poate rade parul astfel incat plasturii sa se lipeasca.
Odata ce sunteti gata, vi se va cere sa va intindeti pe o masa sau un pat de examinare.
Pe parcursul
In timpul unui ECG, pana la 12 senzori (electrozi) vor fi atasati la piept si la membre. Electrozii sunt patch-uri lipicioase cu fire care se conecteaza la un monitor. Ele inregistreaza semnalele electrice care va fac sa bata inima. Un computer inregistreaza informatiile si le afiseaza ca valuri pe un monitor sau pe hartie.
Puteti respira normal in timpul testului, dar va trebui sa stati nemiscat. Asigurati-va ca sunteti calzi si gata sa stati linistiti. Miscarea, vorbirea sau tremurarea pot distorsiona rezultatele testului. Un ECG standard dureaza cateva minute.
Dupa
Va puteti relua activitatile normale dupa electrocardiograma.
Rezultate
Medicul dumneavoastra va poate discuta rezultatele cu dvs. in aceeasi zi cu electrocardiograma sau la urmatoarea intalnire.
Daca electrocardiograma este normala, este posibil sa nu aveti nevoie de alte teste. Daca rezultatele arata o anomalie a inimii, este posibil sa aveti nevoie de un alt ECG sau alte teste de diagnostic, cum ar fi o ecocardiograma. Tratamentul depinde de cauzele care va cauzeaza semnele si simptomele.
Medicul dumneavoastra va examina informatiile inregistrate de aparatul ECG si va cauta orice probleme cu inima, inclusiv:
- Ritm cardiac. In mod normal, ritmul cardiac poate fi masurat prin verificarea pulsului. Un ECG poate fi util daca pulsul este greu de simtit sau prea rapid sau prea neregulat pentru a putea fi calculat cu precizie. Un ECG va poate ajuta medicul sa identifice o frecventa cardiaca neobisnuit de rapida (tahicardie) sau o frecventa cardiaca neobisnuit de lenta (bradicardie).
- Ritm cardiac. Un ECG poate prezenta nereguli ale ritmului cardiac (aritmii). Aceste conditii pot aparea atunci cand orice parte a sistemului electric al inimii functioneaza defectuos. In alte cazuri, medicamentele, cum ar fi beta-blocantele, cocaina, amfetaminele si medicamentele fara prescriptie medicala pentru racire si alergii, pot declansa aritmii.
- Infarct. Un ECG poate prezenta dovezi ale unui atac de cord anterior sau al unuia care este in curs. Modelele de pe ECG pot indica care parte a inimii dvs. a fost deteriorata, precum si gradul de deteriorare.
- Alimentare inadecvata a sangelui si oxigenului catre inima. Un ECG efectuat in timp ce aveti simptome va poate ajuta medicul sa stabileasca daca durerea toracica este cauzata de fluxul sanguin redus catre muschiul inimii, cum ar fi durerea toracica a anginei instabile.
- Anomalii structurale. Un ECG poate oferi indicii despre marirea camerelor sau peretilor inimii, defecte cardiace si alte probleme cardiace.
Daca medicul dumneavoastra gaseste probleme la ECG, acesta poate comanda teste suplimentare pentru a vedea daca este necesar un tratament.