Ce este ecografia Doppler Carotidiana-Vertebral?

 

Este o examinare ecografică care se folosește pentru a vizualiza și evalua fluxul sanguin în arterele carotide și vertebrale, care sunt principalele artere care furnizează sânge către creier.

Procedura se efectuează folosind un ecograf specializat și un transductor, care este o sondă manevrată manual, care este plasată pe pielea de peste zona gâtului unde se află arterele carotidiene și vertebrale.

Transductorul trimite unde sonore de înaltă frecvență în organism, iar ecourile produse de aceste unde sunt utilizate pentru a crea o imagine detaliată a arterelor și a structurilor lor înconjurătoare.

În timpul examinării, medicul va aplica un gel pe piele pentru a ajuta la transmiterea undelor sonore și pentru a îmbunătăți calitatea imaginii. Transductorul va fi mutat peste gât pentru a obține imagini ale diferitelor părți ale arterelor carotidiene și vertebrale. Medicul poate, de asemenea, să utilizeze o imagine Doppler color, care ii permite să vadă direcția și viteza fluxului sanguin în interiorul arterelor.

Ecografia Doppler carotidiană-vertebrală este o procedură non-invazivă, neiradianta și nedureroasă care este în general utilizată pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral sau alte probleme vasculare în creier.

Poate fi, de asemenea, utilizată pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru afecțiuni precum boala arterială carotidiană sau disecția arterială vertebrală.

 

Ce afecțiuni se pot depista prin ecografia Doppler carotidiana-vertebrala?

Ecografia Doppler carotidiană-vertebrală poate fi utilizată pentru a detecta o gamă largă de afecțiuni care afectează arterele carotidiene și vertebrale și care pot avea implicații serioase asupra sănătății cerebrale.

Unele dintre afecțiunile care pot fi depistate prin această procedură sunt:

  1. Boala arterială carotidiană: Aceasta se referă la ateroscleroza (depunerile de colesterol) în arterele carotidiene, care poate provoca îngustarea lumenului arterial și reduce fluxul sanguin către creier.
  2. Disecția arterială vertebrală: Aceasta se produce atunci când stratul interior al unei artere vertebrale se rupe, ceea ce poate duce la sângerare și la îngustarea lumenului arterial.
  3. Stenoza carotidiană: Aceasta se referă la îngustarea semnificativă a uneia sau a ambelor artere carotidiene, care poate duce la o scădere a fluxului sanguin către creier.
  4. Tromboza arterială: Aceasta se produce atunci când se formează un cheag de sânge într-o arteră, care poate împiedica fluxul sanguin către creier.
  5. Anevrismul carotidian: Aceasta este o dilatație anormală a uneia sau a ambelor artere carotidiene, care poate fi periculoasă dacă se rupe.
  6. Stenoza vertebrală: Aceasta se referă la îngustarea semnificativă a uneia sau a ambelor artere vertebrale, care poate duce la o scădere a fluxului sanguin către creier.
  7. Tromboza vertebrală: Aceasta se produce atunci când se formează un cheag de sânge într-o arteră vertebrală, care poate împiedica fluxul sanguin către creier.
  8. Anevrismul vertebral: Aceasta este o dilatație anormală a uneia sau a ambelor artere vertebrale, care poate fi periculoasă dacă se rupe.
  9. Displazia fibromusculară: Aceasta este o afecțiune care poate afecta orice arteră din corp, inclusiv arterele carotidiene și vertebrale. Se caracterizează prin deformarea peretelui arterial și poate duce la îngustarea lumenului arterial și la o scădere a fluxului sanguin.
  10. Sindromul Takayasu: Aceasta este o afecțiune rară care afectează principalmente arterele mari ale corpului, inclusiv arterele carotidiene și vertebrale. Se caracterizează prin inflamația și îngustarea arterelor, care poate duce la o scădere a fluxului sanguin.

Ecografia Doppler carotidiană-vertebrală poate, de asemenea, fi utilizată pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral sau pentru a monitoriza tratamentul pentru afecțiunile menționate mai sus.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele pentru Ecografie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Ecografie

Daca ai nevoie de o programare pentru Ecografie, o poți face online sau prin telefon, iar noi te ajutăm cu restul .

Ecografie, Servicii Medicale ,Consultatie ecografica,medici

Biomed Scan Recenzii

Recenzii Clinica Biomedscan
Recenzii Clinica Biomedscan