RMN – Rezonanta Magnetica

 

Imagistica medicala a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din medicina moderna.

RMN este acronimul pentru imagistica prin rezonanta magnetica (iRM), o tehnologie medicala care permite sa se vada interiorul corpului fara a fi nevoie sa se faca o incizie sau sa se opereze.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

1. Ce este mai exact RMN/iRM?

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o tehnică de imagistică medicală neinvazivă și nedureroasă, care utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a genera imagini detaliate ale structurilor și țesuturilor din interiorul corpului.

Acest tip de investigație oferă imagini clare ale organelor, sistemului musculo-scheletic, sistemului nervos și vaselor de sânge, fiind utilă în diagnosticarea și monitorizarea unei game largi de afecțiuni medicale.

RMN-ul prezintă avantajul de a nu implica expunerea la radiații ionizante, spre deosebire de alte metode de imagistică, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizată (CT).

De asemenea, RMN-ul oferă imagini tridimensionale de înaltă rezoluție, care pot fi vizualizate din diferite unghiuri și secțiuni, facilitând astfel diagnosticarea și planificarea tratamentelor.

2. Ce inseamna investigatia „RMN nativ”?

Investigațiile RMN pot fi realizate în mod nativ (fără substanță de contrast) sau cu substanță de contrast, în funcție de indicațiile medicului și de tipul de afecțiune investigată.

Substanța de contrast poate ajuta la obținerea unor imagini mai clare și mai detaliate, permițând o mai bună diferențiere între țesuturile sănătoase și cele afectate.

 

Investigatia RMN nativ este un tip de investigatie care presupune o examinare a unei persoane fara sa se utilizeze medicamente și stimulente, pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe.

In investigatia RMN nativ nu se realizeaza introducerea de substanta de contrast.

 

3. Contraindicatii RMN

Scanarea iRM este o procedura fara iradiere, nedureroasa si sigura. Singurul disconfort pentru unii pacienti poate fi o mica stare de anxietate, din cauza spatiului ingust al magnetului.

Marea majoritate a pacientilor sunt capabili sa efectueze examinarea, cu sprijinul personalului clinicii sau a prezentei unui insotitor din cadrul familiei. Acest disconfort poate fi evitat si prin administrarea unui sedativ usor, inainte de investigatie.

In ultimii 30 de ani s-au efectuat cercetari ample daca, campurile magnetice si undele radio utilizate in timpul scanarilor iRM ar putea reprezenta un risc pentru corpul uman. Nu s-au gasit dovezi care sa sugereze ca exista vreun risc, ceea ce inseamna ca scanarea iRM este una dintre cele mai sigure proceduri medicale disponibile.

Dar scanarile iRM pot fi contraindicate in anumite situatii. De exemplu, daca aveti instalat un implant metalic, cum ar fi un stimulator cardiac sau o articulatie artificiala, este posibil sa nu puteti efectua investigatia.

biomedscan - siguranta pacientului - contraindicatii rmn

sursa: mayoclinic

Exemple de implanturi sau fragmente metalice includ:

 • un stimulator cardiac – un dispozitiv electric mic folosit pentru a controla bataile neregulate ale inimii;
 • un defibrilator implantabil (ICD) – un dispozitiv similar cu un stimulator cardiac care utilizeaza socuri electrice pentru a regla bataile inimii;
 • placi metalice, fire, suruburi sau tije – utilizate in timpul interventiei chirurgicale pentru fracturi osoase;
 • un stimulator nervos – un implant electric utilizat pentru tratarea durerilor nervoase pe termen lung;
 • un implant cohlear – un dispozitiv similar cu un aparat auditiv care este implantat chirurgical in interiorul urechii;
 • un implant cu pompa de medicament – utilizat pentru tratarea durerii pe termen lung prin administrarea de medicamente antialgice direct intr-o zona a corpului, cum ar fi partea inferioara a spatelui;
 • clipsuri pentru anevrism cerebral – cleme metalice mici utilizate pentru sigilarea vaselor de sange din creier, care altfel ar fi expuse riscului de rupere;
 • fragmente metalice in ochi sau vasele de sange sau in apropierea acestora (obisnuite de ex. la sudori sau la alte persoane din industria metalurgica);
 • valvele cardiace metalice protetice (artificiale);
 • implanturi peniene – utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile (impotenta);
 • implanturi pentru ochi – cum ar fi cleme metalice mici utilizate pentru a mentine retina in pozitie;
 • un dispozitiv intrauterin (DIU) – un dispozitiv contraceptiv din plastic si cupru;
 • articulatii artificiale – cum ar fi cele utilizate pentru inlocuirea soldului sau inlocuirea genunchiului;
 • unele implanturi dentare si proteze dentare;
 • cleme sau capse chirurgicale – utilizate pentru inchiderea ranilor dupa o operatie;

De asemenea, investigatiile RMN nu sunt de recomandate in timpul primului trimestru din sarcina.

Efecte adverse ale substantei de contrast: 

Unii pacienti pot avea usoare reactii alergice dupa administrarea substantei de contrast ( inrosire a pielii la locul injectarii ), dar acestea pot fi rezolvate rapid de catre personalul medical al clinicii.

Substanta de contrast utilizat in iRM se numeste Gadolinium si este mult mai putin predispusa sa provoace alergii sau alte efecte adverse decat substantele de contrast pe baza de iod, folosite in CT.

Un alt risc sau contraindicatie a substantei de contrast utilizate in iRM este pentru pacientii cu afectiuni renale.

De aceea, inainte de orice administrare de contrast, trebuie sa efectuati 2 analize medicale din sange, creatinina si RFG – rata filtrarii glomerulare, pentru a ne asigura ca rinichii dvs. functioneaza normal si ca vor elimina prin urina substanta de contrast.

 

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult

4. Cum te pregatesti inainte de iRM

Exista putine lucruri pe care trebuie sa le faceti inainte de un examen iRM. Exista unele restrictii pentru RMN Abdomen, in rest nefiind necesara o schimbare a dietei sau a medicamentelor.

In clinica Biomedscan, in momentul in care va veti programa pentru iRM, veti fi informat cu privire la cerintele fiecarei investigatii.

Reguli: Va rugam sa sositi cu cel putin 15 de minute inainte de examen pentru a completa toate formularele necesare.

Personalul din receptie si apoi operatorul iRM vor verifica identificarea si examenul solicitat. Formularul dvs. de screening va fi revizuit de catre operator in consultare cu radiologul, daca este indicat.

Daca substanta de contrast este indicata pentru examen, un cateter intravenos va fi introdus in brat de catre o asistenta medicala. Informati personalul medical daca aveti disconfort in timpul injectiei.

Daca pe biletul de trimitere nu aveti indicata administrarea de substanta de contrast, atunci veti efectua un examen RMN Nativ ( adica fara contrast ).

Totusi , in unele situatii, pentru o vizualizare mai buna a tesuturilor, medicul radiolog poate recomanda completarea investigatiei cu secvente suplimentare post-contrast.

Aceasta nu este o situatie ingrijoratoare, in general nu inseamna nimic grav, ci se realizeaza pentru a putea obtine un diagnostic precis. In cazul completarii cu contrast a examinarii, veti putea fi chemat inca o data in clinica pentru secvente suplimentare ( aproximativ 12-15 minute ).

5. Cum decurge examinarea

Durata procedurii poate varia, dar media este de 25 – 35 de minute per segment. (un segment = o zona a corpului).

Veti fi rugat sa stati nemiscat in timpul scanarii, pentru a obtine imagini clare, fara artefacte de miscare.

In functie de zona corpului care este examinata, este posibil sa vi se solicite sa va tineti respiratia pana la 20-30 de secunde.

Magnetul este deschis permanent la ambele capete. Este bine luminat si exista un ventilator pentru confortul pacientului. Exista, de asemenea, un sistem de interfonie bidirectionala pentru comunicarea dintre pacient si operatorul iRM.

In timpul examinarii, veti auzi un zgomot intermitent puternic. Vi se vor furniza dopuri pentru urechi sau casti pentru a minimiza zgomotul in timpul procedurii.

In plus, veti avea un buton de alarma pentru a-l avertiza pe operator cu privire la orice disconfort pe care il puteti intalni in orice moment al examenului iRM.

programari rmn coloana vertebrala , aici!

vezi oferta noastra de investigatii iRM
RMN Bucuresti policlinica Titan
Biomedscan – RMN Bucuresti

Pot vorbi in timpul examenului?

In general, nu.u003cbru003eTotusi, desi va trebui sa ramaneti nemiscat, veti putea comunica cu tehnicianul la diferite intervale ( intre secvente ).u003cbru003eSunteti liber sa puneti intrebari si sa raspundeti la orice intrebari care vi se adreseaza.

In cat timp voi obtine rezultatele?

Filmul si CD-ul cu toate imaginile vor fi furnizate pe loc,dupa investigatie.u003cbru003eDupa finalizarea examenului, imaginile sunt trimise unuia dintre radiologii nostri (medici specializati in evaluarea imaginilor de diagnostic.)u003cbru003eOdata interpretate, medicul radiolog va crea un raport scris care va fi trimis prin email sau pe care il puteti ridica personal din clinica.u003cbru003eIntregul proces dureaza de obicei 2-10 zile.

Pot aduce un insotitor cu mine?

Da, dar fiecare persoana trebuie sa fie verificata pentru a intra in camera magnetului.u003cbru003eOrice metal trebuie indepartat de pe corp si din corp, inclusiv agrafe de par, ceasuri, bijuterii, chei si monede, piercinguri.u003cbru003eDe asemenea, vi se va cere sa va lasati portofelul in vestiar, deoarece cardurile de credit si alte forme de identitate cu benzi magnetice pot fi demagnetizate.

Voi avea alergie la contrast daca am avut o reactie alergica la contrastul scanarii CT?

Contrastul utilizat in iRM nu este acelasi ca in CT. Examenele radiologice conventionale folosesc un contrast care contine frecvent iod.u003cbru003eIn iRM se foloseste gadolinium, un metal din pamanturi rare asemanator cu fierul. Este foarte rar ca un pacient sa aiba o reactie (sub 5% dintre pacienti au o durere de cap usoara sau greata).u003cbru003eTotusi, in cazul unei reactii alergice anterioare, se recomanda sa urmati un tratament prescris de catre un medic alergolog.