Ce este condrosarcomul?

Condrosarcomul este un tip rar de cancer care începe de obicei în oase, dar poate apărea uneori în țesutul moale din apropierea oaselor. Condrosarcomul apare cel mai adesea în pelvis, șold și umăr. Mai rar, se poate întâmpla în oasele coloanei vertebrale.

Cele mai multe condrosarcoame cresc lent și este posibil să nu provoace multe semne și simptome la început. Unele tipuri rare cresc rapid și au un risc mare de răspândire în alte zone ale corpului, ceea ce poate face ca aceste tipuri de cancer să fie dificil de tratat.

Tratamentul condrosarcomului implică de obicei o intervenție chirurgicală. Alte opțiuni ar putea include radioterapia și chimioterapia.

 
Condrosarcom
Condrosarcom

Simptomele condrosarcomului

Condrosarcomul tinde să crească lent, așa că s-ar putea să nu provoace semne și simptome la început. Când apar, semnele și simptomele condrosarcomului pot include:

  • Durerea în creștere
  • Un nodul în creștere sau o zonă de umflătură
  • Slăbiciune sau probleme de control al intestinului și vezicii urinare, dacă cancerul apasă pe măduva spinării
  • Dureri lombare. Durerea tinde să fie mai accentuată noaptea sau dimineața.
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

Cauze  

Nu este clar ce cauzează condrosarcomul. Medicii știu că cancerul începe atunci când o celulă dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul său. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun ce trebuie să facă. Instrucțiunile spun celulei să se înmulțească rapid și să continue să trăiască atunci când celulele sănătoase ar muri. Celulele care se acumulează formează o tumoare care poate crește pentru a invada și distruge țesutul normal al corpului. În timp, celulele se pot desprinde și se pot răspândi (metastaza) în alte zone ale corpului.

 

Factori de risc 

Factorii care pot crește riscul includ:

  • Creșterea vârstei. Condrosarcomul apare cel mai adesea la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă, deși poate apărea la orice vârstă.
  • Alte boli osoase. Boala Ollier și sindromul Maffucci sunt afecțiuni care provoacă creșteri osoase necanceroase (encondroma) în organism. Aceste excrescențe se transformă uneori în condrosarcom.
 
Condrosarcom

Diagnosticul condrosarcomului

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica condrosarcomul includ:

  • Examenul fizic. Medicul dumneavoastră vă poate întreba despre semnele și simptomele dumneavoastră și vă poate examina corpul pentru a aduna mai multe indicii despre diagnosticul dumneavoastră.
  • Teste imagistice. Testele imagistice pot include radiografie, scanare osoasă, RMN și scanare CT.
  • Prelevarea unei probe de țesut pentru testare (biopsie). Biopsia este o procedură de colectare a țesuturilor suspecte. Țesutul este trimis la un laborator unde medicii îl analizează pentru a determina dacă este cancer.

Modul în care este recoltată proba de biopsie depinde de locul în care se află țesutul suspect. Procedura necesită o planificare atentă, astfel încât biopsia să fie făcută într-un mod care să nu interfereze cu intervențiile chirurgicale viitoare pentru îndepărtarea cancerului. Din acest motiv, cereți medicului dumneavoastră o trimitere către o echipă de experți cu experiență în tratarea condrosarcomului.

Tratamentul condrosarcomului

Tratamentul condrosarcomului implică adesea o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului. Alte tratamente pot fi recomandate în anumite situații. Ce opțiuni sunt cele mai bune pentru tine depinde de locul în care se află cancerul tău, cât de repede crește, dacă a crescut pentru a implica alte structuri, starea ta generală de sănătate și preferințele tale.

Interventie chirurgicala

Scopul intervenției chirurgicale pentru condrosarcom este de a elimina cancerul și o marjă de țesut sănătos din jurul acestuia. Tipul de intervenție chirurgicală la care suferiți va depinde de localizarea condrosarcomului dumneavoastră. Opțiunile pot include:

  • Razuirea cancerului departe de os. Condrosarcoamele mici și cu creștere lentă de la brațe și picioare sunt uneori tratate printr-o procedură de răzuire a celulelor canceroase din os. Chirurgul ar putea aplica gaz rece sau o substanță chimică pentru a ucide orice celule canceroase care au rămas. Osul poate fi reparat cu o grefă osoasă sau ciment osos, dacă este necesar.
  • Îndepărtând cancerul și unele țesuturi sănătoase din jurul lui. Cele mai multe condrosarcoame necesită o procedură pentru a tăia mai mult din os pentru a elimina tot cancerul. Pentru condrosarcomul la un braț sau un picior, ar putea fi necesară îndepărtarea întregului membru. Când este posibil, chirurgii îndepărtează cancerul într-un mod care păstrează membrul. De exemplu, chirurgul poate îndepărta osul afectat și îl poate înlocui sau reconstrui (operație de salvare a membrelor).

Terapie cu radiatii

Radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere din surse precum raze X și protoni pentru a ucide celulele canceroase. În timpul terapiei cu radiații, stai întins pe o masă în timp ce o mașină se mișcă în jurul tău, direcționând radiația către puncte precise ale corpului tău.

Radiațiile ar putea fi recomandate pentru condrosarcoamele localizate în locuri care fac intervenția chirurgicală dificilă sau dacă cancerul nu poate fi îndepărtat complet în timpul intervenției chirurgicale. Radiațiile pot fi, de asemenea, folosite pentru a controla cancerul care se răspândește în alte zone ale corpului.

Chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Nu este adesea folosit pentru condrosarcom, deoarece acest tip de cancer adesea nu răspunde la chimioterapie. Dar unele tipuri de condrosarcom cu creștere rapidă pot răspunde la acest tratament.

 

Vezi Servicii RMN

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult