Starea de lesin, sau patologia de vertij pozitional paroxistic benign (BPPV)

Patologia de vertij pozitional paroxistic benign (BPPV) este una dintre cele mai frecvente cauze ale vertijului – senzatia brusca ca te invarti sau ca interiorul capului tau se invarte.

Patologia provoaca episoade scurte de ameteli usoare pana la intense. De obicei este declansat de modificari specifice ale pozitiei capului. Acest lucru se poate intampla atunci cand va inclinati capul in sus sau in jos, cand va intindeti sau cand va intoarceti sau va asezati in pat.

Desi BPPV poate fi deranjant, rareori este grav, cu exceptia cazului in care creste sansele de cadere. 

ligamentele incrucisate

investigatie cerebrala

RMN biomedscan

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

Semnele si simptomele unui vertij pozitional paroxistic benign pot include:

  • Ameteala
  • Un sentiment ca dumneavoastra sau imprejurimile dvs. se invart sau se misca (vertij)
  • O pierdere de echilibru sau instabilitate
  • Greata
  • Varsaturi

Semnele si simptomele pot aparea si disparea si de obicei dureaza mai putin de un minut. Episoadele de ameteala/lesin pot disparea pentru o perioada de timp si pot reaparea.

Activitatile care determina semnele si simptomele BPPV pot varia de la o persoana la alta, dar sunt aproape intotdeauna provocate de o schimbare a pozitiei capului. Unii oameni se simt si dezechilibrati cand stau in picioare sau merg.

Miscarile anormale ritmice ale ochilor insotesc de obicei simptomele vertijului pozitional paroxistic benign.

Cauze

Urechea interioara si echilibrul

Adesea, nu exista o cauza cunoscuta pentru BPPV. Aceasta se numeste BPPV idiopatica.

Atunci cand exista o cauza cunoscuta, BPPV este adesea asociat cu o lovitura minora pana la severa la cap. Cauzele mai putin frecvente ale BPPV includ tulburari care va afecteaza urechea interna sau, rareori, leziuni care apar in timpul interventiei chirurgicale la urechi sau perioade lungi pozitionate pe spate, cum ar fi pe un scaun dentist. BPPV a fost, de asemenea, asociat cu migrene.

Factori de risc

Vertijul pozitional paroxistic benign apare cel mai adesea la persoanele cu varsta peste 50 de ani, dar poate aparea la orice varsta si este, de asemenea, mai frecvent la femei decat la barbati. O leziune a capului sau orice alta tulburare a organelor de echilibru ale urechii dvs. va poate face mai susceptibil la BPPV.

Complicatii

Desi vertijul determinat este incomod, rareori provoaca complicatii grave. Ameteala BPPV va poate face sa fiti instabil, ceea ce va poate pune un risc mai mare de cadere.

Diagnostic

Medicul dumneavoastra va poate face o serie de teste pentru a determina cauza ametelii. In timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastra va cauta probabil:

  • Semne si simptome de ameteala provocate de miscarile ochilor sau ale capului si apoi scad in mai putin de un minut
  • Ameteli cu miscari specifice ale ochilor care apar atunci cand va intindeti pe spate, cu capul intors intr-o parte si inclinat usor peste marginea patului de examinare
  • Miscari involuntare ale ochilor dintr-o parte in alta
  • Incapacitatea de a va controla miscarile ochilor

Daca medicul dumneavoastra nu poate gasi cauza semnelor si simptomelor dvs., acesta poate solicita teste suplimentare, cum ar fi:

  1. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Acest test pe care il puteti face in clinicile noastre, foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini transversale ale capului si corpului. Medicul dumneavoastra poate utiliza aceste imagini pentru a identifica si diagnostica o serie de afectiuni. RMN poate fi efectuat pentru a exclude alte posibile cauze ale vertijului.
  2. Electronistagmografie

Vezi Servicii RMN

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult