Ce este osteonecroza?
Osteonecroza avasculară este moartea țesutului osos din cauza lipsei de alimentare cu sânge. Denumită și osteonecroză, poate duce la mici rupturi ale osului și poate provoca colapsul osului. Procesul durează de obicei luni până la ani.
Un os rupt sau o articulație dislocată poate opri fluxul de sânge către o secțiune a osului. Necroza avasculară este, de asemenea, asociată cu utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi în doze mari și prea mult alcool.
Oricine poate fi afectat de osteonecroza. Dar afecțiunea este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Simptomele osteonecrozei
Unii oameni nu au simptome în stadiile incipiente ale osteonecrozei avasculare. Pe măsură ce starea se înrăutățește, articulațiile afectate pot răni doar atunci când puneți greutate pe ele. În cele din urmă, s-ar putea să simți durerea chiar și atunci când stai întins.
Durerea poate fi ușoară sau severă. De obicei se dezvoltă treptat. Durerea asociată cu osteonecroza avasculară a șoldului se poate concentra pe zona inghinală, coapsă sau fese. Pe lângă șold, umărul, genunchiul, mâna și piciorul pot fi afectate.
Unii oameni dezvoltă necroză avasculară pe ambele părți, cum ar fi la ambele șolduri sau la ambii genunchi.
Cauzele osteonecrozei
Osteonecroza avasculară apare atunci când fluxul de sânge către un os este întrerupt sau redus. Scăderea aportului de sânge poate fi cauzată de:
- Traume articulare sau osoase. O leziune, cum ar fi o articulație dislocată, poate deteriora vasele de sânge din apropiere. Tratamentele pentru cancer care implică radiații pot, de asemenea, slăbi oasele și dăuna vaselor de sânge.
- Depozite grase în vasele de sânge. Grăsimea (lipidele) poate bloca vasele de sânge mici. Acest lucru poate reduce fluxul de sânge către oase.
- Anumite boli. Afecțiunile medicale, cum ar fi anemia cu celule falciforme și boala Gaucher, pot, de asemenea, diminua fluxul de sânge către oase.
Uneori, cauza necrozei avasculare care nu este cauzată de traumă nu este pe deplin înțeleasă. Genetica combinată cu consumul excesiv de alcool, anumite medicamente și alte boli joacă probabil un rol.

camerele si supapele inmii
Factori de risc în cazul osteonecrozei
Factorii de risc pentru dezvoltarea necrozei avasculare includ:
- Leziunile, cum ar fi luxația de șold sau fractura, pot deteriora vasele de sânge din apropiere și pot reduce fluxul de sânge către oase.
- Utilizarea steroizilor. Utilizarea de corticosteroizi în doze mari, cum ar fi prednisonul, este o cauză frecventă a necrozei avasculare. Motivul este necunoscut, dar unii experți consideră că corticosteroizii pot crește nivelul lipidelor din sânge, reducând fluxul sanguin.
- Bea prea mult alcool. Consumul mai multor băuturi alcoolice pe zi timp de câțiva ani poate provoca, de asemenea, formarea de depozite de grăsime în vasele de sânge.
- Utilizarea bifosfonaților. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru creșterea densității osoase ar putea contribui la dezvoltarea osteonecrozei maxilarului. Această complicație rară a apărut la unele persoane tratate cu doze mari din aceste medicamente pentru cancer, cum ar fi mielomul multiplu și cancerul de sân metastatic.
- Anumite tratamente medicale. Radioterapia pentru cancer poate slăbi oasele. Transplantele de organe, în special cele de rinichi, sunt de asemenea asociate cu necroza avasculară.
Condițiile medicale asociate cu osteonecroza avasculară includ:
- Pancreatită
- boala lui Gaucher
- HIV/SIDA
- Lupus eritematos sistemic
- Anemia celulelor secera
- Boala de decompresie, cunoscută și sub numele de boala scafandrilor sau îndoituri
- Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia

camerele si supapele inmii
Complicațiile osteonecrozei
Netratată, necroza avasculară se agravează. În cele din urmă, osul se poate prăbuși. Necroza avasculară face ca osul să își piardă forma netedă, ducând posibil la artrită severă.
Preventia osteonecrozei
Pentru a reduce riscul de necroză avasculară și pentru a îmbunătăți sănătatea generală:
- Limitați alcoolul. Consumul excesiv de alcool este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea necrozei avasculare.
- Menține nivelul de colesterol scăzut. Bucățile mici de grăsime sunt cea mai comună substanță care blochează alimentarea cu sânge a oaselor.
- Monitorizați utilizarea steroizilor. Asigurați-vă că furnizorul dvs. de asistență medicală știe despre utilizarea dvs. trecută sau prezentă de steroizi în doze mari. Leziunile osoase legate de steroizi pare să se agraveze cu cursuri repetate de steroizi în doze mari.
- Nu fuma. Fumatul îngustează vasele de sânge, ceea ce poate reduce fluxul sanguin.
Diagnosticul osteonecrozei
În timpul unui examen fizic, un furnizor de servicii medicale vă va apăsa articulațiile, verificând sensibilitatea. De asemenea, ar putea muta articulațiile prin diferite poziții pentru a vedea dacă gama de mișcare este redusă.
Teste imagistice
Multe afecțiuni pot provoca dureri articulare. Testele imagistice pot ajuta la identificarea sursei durerii. Testele pot include:
- raze X. Ele pot dezvălui modificări osoase care apar în stadiile ulterioare ale necrozei avasculare. În stadiile incipiente ale afecțiunii, razele X de obicei nu prezintă probleme.
- scanare RMN și CT. Aceste teste produc imagini detaliate care pot arăta modificări precoce ale osului care ar putea indica necroză avasculară.
- Scanarea osului. O cantitate mică de material radioactiv este injectată într-o venă. Acest trasor călătorește către părțile oaselor care sunt rănite sau se vindecă. Apare ca pete luminoase pe placa de imagine.
Tratamentul osteonecrozei
Scopul este de a preveni pierderea ulterioară a osului.
Medicamente
În stadiile incipiente ale osteonecrozei avasculare, anumite medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau naproxenul de sodiu (Aleve) ar putea ajuta la ameliorarea durerii asociate cu necroza avasculară. AINS mai puternice sunt disponibile pe bază de rețetă.
- Medicamente pentru osteoporoză. Aceste tipuri de medicamente ar putea încetini progresia necrozei avasculare, dar dovezile sunt mixte.
- Medicamente care scad colesterolul. Reducerea cantității de colesterol și grăsimi din sânge ar putea ajuta la prevenirea blocajelor vaselor care pot provoca necroză avasculară.
- Medicamente care deschid vasele de sânge.Iloprost ( Ventavis ) poate crește fluxul de sânge către osul afectat. Este nevoie de mai multe studii.
- Diluanti de sânge. Pentru tulburările de coagulare, diluanții de sânge, cum ar fi warfarina ( Jantoven ), pot preveni formarea cheagurilor în vasele care hrănesc oasele.
Terapie
Furnizorul dumneavoastră de sănătate vă poate recomanda:
- Odihnă. Restricționarea activității fizice sau utilizarea cârjelor timp de câteva luni pentru a menține greutatea articulației ar putea ajuta la încetinirea leziunilor osoase.
- Exerciții. Un terapeut fizic poate preda exerciții pentru a ajuta la menținerea sau îmbunătățirea amplitudinii de mișcare a articulației.
- Stimulare electrică. Curenții electrici ar putea încuraja organismul să crească os nou pentru a înlocui osul deteriorat. Stimularea electrică poate fi utilizată în timpul intervenției chirurgicale și aplicată direct pe zona afectată. Sau poate fi administrat prin electrozi atașați de piele.
Proceduri chirurgicale și alte proceduri
Deoarece majoritatea oamenilor nu dezvoltă simptome până când osteonecroza avasculară este avansată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală. Opțiunile includ:
- Decompresia medulara. Un chirurg îndepărtează o parte din stratul interior al osului. Pe lângă reducerea durerii, spațiul suplimentar din interiorul osului declanșează producerea de țesut osos sănătos și de noi vase de sânge.
- Transplant osos (grefă). Această procedură poate ajuta la întărirea zonei osoase afectate de necroza avasculară. Grefa este o secțiune de os sănătos luată dintr-o altă parte a corpului.
- Remodelarea osului (osteotomie). O bucată de os este îndepărtată deasupra sau sub o articulație care poartă greutăți, pentru a ajuta la deplasarea greutății osului deteriorat. Remodelarea osului ar putea ajuta la amânarea înlocuirii articulațiilor.
- Înlocuirea. Dacă osul afectat s-a prăbușit sau alte tratamente nu ajută, intervenția chirurgicală poate înlocui părțile deteriorate ale articulației cu părți din plastic sau metal.
- Tratament de medicina regenerativa. Aspirarea și concentrarea măduvei osoase este o procedură mai nouă care ar putea ajuta la osteonecroza avasculară a șoldului în stadiile incipiente. În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul preia o probă de os de șold mort și inserează în locul ei celule stem prelevate din măduva osoasă. Acest lucru ar putea permite creșterea osului nou. Este nevoie de mai multe studii.