Ce este arterita cu celule gigante?

 

Arterita cu celule gigantice este o inflamație a mucoasei arterelor tale. Cel mai adesea, afectează arterele din cap, în special pe cele din tâmple. Din acest motiv, arterita cu celule gigantice este uneori numită arterită temporală.

Arterita cu celule gigantice cauzează frecvent dureri de cap, sensibilitate a scalpului, dureri de maxilar și probleme de vedere. Netratată, poate duce la orbire.

Tratamentul prompt cu corticosteroizi ameliorează de obicei simptomele arteritei cu celule gigantice și ar putea preveni pierderea vederii. Probabil că veți începe să vă simțiți mai bine în câteva zile de la începerea tratamentului. Dar chiar și cu tratament, recăderile sunt frecvente.

Va trebui să vă vizitați în mod regulat medicul pentru controale și pentru tratamentul oricăror efecte secundare de la administrarea de corticosteroizi.

 
arterita cu celule gigante, ecografie
arterita cu celule gigante, ecografie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptome

 

Cele mai frecvente simptome ale arteritei cu celule gigantice sunt durerea de cap și sensibilitatea – adesea severă – care afectează de obicei ambele tâmple. Durerea de cap se poate agrava progresiv, poate veni și pleacă sau poate scădea temporar.

În general, semnele și simptomele arteritei cu celule gigantice includ:

  • Dureri de cap persistente, severe, de obicei în zona tâmplei
  • Sensibilitatea scalpului
  • Durere de maxilar când mesteci sau deschizi gura larg
  • Febră
  • Oboseală
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Pierderea vederii sau vederea dublă, în special la persoanele care au și dureri de maxilar
  • Pierderea bruscă, permanentă a vederii la un ochi

Durerea și rigiditatea la nivelul gâtului, umerilor sau șoldurilor sunt simptome comune ale unei tulburări asociate, polimialgia reumatică. Aproximativ 50% dintre persoanele cu arterită cu celule gigantice au, de asemenea, polimialgie reumatică.

 

Cauze de arterita cu celule gigante

 

În cazul arteritei cu celule gigantice, mucoasa arterelor devine inflamată, determinând umflarea acestora. Această umflare vă îngustează vasele de sânge, reducând cantitatea de sânge – și, prin urmare, oxigen și nutrienți vitali – care ajunge la țesuturile corpului.

Aproape orice arteră mare sau mijlocie poate fi afectată, dar umflarea apare cel mai adesea în arterele din tâmple. Acestea sunt chiar în fața urechilor și continuă în sus în scalp.

Nu se știe ce cauzează inflamarea acestor artere, dar se crede că implică atacuri anormale asupra pereților arterelor de către sistemul imunitar. Anumite gene și factori de mediu vă pot crește susceptibilitatea la această afecțiune.

 
arterita cu celule gigante

camerele si supapele inmii

Factori de risc

Mai mulți factori vă pot crește riscul de a dezvolta arterită cu celule gigantice, inclusiv:

  • Vârstă.Arterita cu celule gigantice afectează doar adulții și mai rar pe cei sub 50 de ani. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune dezvoltă semne și simptome între 70 și 80 de ani.
  • Femeile au de aproximativ două ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune decât bărbații.
  • Rasă și regiune geografică.Arterita cu celule gigantice este cea mai frecventă în rândul persoanelor albe din populațiile nord-europene sau de origine scandinavă.
  • Polimialgie reumatică.Dacă aveți polimialgie reumatică, vă expuneți un risc crescut de a dezvolta arterită cu celule gigantice.
  • Istorie de familie.Uneori, afecțiunea apare în familii.
 
arterita cu celule gigante

camerele si supapele inmii

Prevenție in cazul artritei reactive

Factorii genetici par să joace un rol în stabilirea probabilității de a dezvolta artrită reactivă. Deși nu vă puteți schimba structura genetică, vă puteți reduce expunerea la bacteriile care pot duce la artrită reactivă.

Păstrați alimentele la temperaturi adecvate și gătiți-le corect. Făcând aceste lucruri, vă ajută să evitați numeroasele bacterii de origine alimentară care pot provoca artrită reactivă, inclusiv salmonella, shigella, yersinia și campylobacter. Unele infecții cu transmitere sexuală pot declanșa artrita reactivă. Utilizați prezervative pentru a vă reduce riscul.

Complicații

Arterita cu celule gigantice poate provoca complicații grave, inclusiv:

  • Scăderea fluxului de sânge către ochi poate provoca pierderea bruscă și nedureroasă a vederii la unul sau, mai rar, la ambii ochi. Pierderea vederii este de obicei permanentă.
  • Anevrism aortic.Un anevrism este o umflătură care se formează într-un vas de sânge slăbit, de obicei în artera mare care curge în centrul pieptului și abdomenului (aorta). Un anevrism de aortă poate izbucni, provocând sângerări interne care pun viața în pericol.

Deoarece această complicație poate apărea chiar și la ani de la diagnosticul de arterită cu celule gigantice, medicul dumneavoastră vă poate monitoriza aorta cu raze X toracice anuale sau alte teste imagistice, cum ar fi ultrasunetele și CT.

  • Accident vascular cerebral.Aceasta este o complicație neobișnuită a arteritei cu celule gigantice.
 

Diagnosticul artritei reactive

Arterita cu celule gigantice poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele ei timpurii seamănă cu cele ale altor afecțiuni comune. Din acest motiv, medicul dumneavoastră va încerca să excludă alte posibile cauze ale problemei dumneavoastră.

Pe lângă faptul că vă întreabă despre simptomele și istoricul medical, este posibil ca medicul dumneavoastră să efectueze un examen fizic amănunțit, acordând o atenție deosebită arterelor temporale. Adesea, una sau ambele dintre aceste artere sunt sensibile, cu puls redus și o senzație și aspect dur, asemănător unui cordon.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda anumite teste.

Analize de sange

Următoarele teste ar putea fi utilizate pentru a vă ajuta să vă diagnosticați starea și să vă urmăriți progresul în timpul tratamentului.

  • Viteza de sedimentare a eritrocitelor.Denumit în mod obișnuit rata de sedare, acest test măsoară cât de repede cad celulele roșii din sânge în fundul unui tub de sânge. Celulele roșii care scad rapid ar putea indica o inflamație în corpul tău.
  • Proteina C reactivă (CRP).Aceasta măsoară o substanță pe care ficatul tău o produce atunci când este prezentă inflamația.

Teste imagistice

Acestea pot fi folosite pentru a diagnostica arterita cu celule gigantice și pentru a monitoriza răspunsul dumneavoastră la tratament. Testele pot include:

  • Ecografia Doppler.Acest test folosește unde sonore pentru a produce imagini ale sângelui care curge prin vasele de sânge.
  • Angiografie prin rezonanță magnetică (MRA).Acest test combină un RMN cu utilizarea unui material de contrast care produce imagini detaliate ale vaselor de sânge. Spuneți medicului dumneavoastră dinainte dacă vă simțiți inconfortabil să fii închis într-un spațiu mic, deoarece testul este efectuat într-o mașină în formă de tub.
  • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET).Dacă medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea arterită cu celule gigantice în arterele mari, cum ar fi aorta, el sau ea ar putea recomanda PET. Acest test folosește o soluție de urmărire intravenoasă care conține o cantitate mică de material radioactiv. O scanare PET poate produce imagini detaliate ale vaselor de sânge mai mari și poate evidenția zonele de inflamație.

Biopsie

Cea mai bună modalitate de a confirma un diagnostic de arterită cu celule gigantice este prelevarea unei mostre mici (biopsie) a arterei temporale. Această arteră este situată aproape de piele chiar în fața urechilor și continuă până la scalp. Procedura este efectuată în ambulatoriu folosind anestezie locală, de obicei cu puțin disconfort sau cicatrici. Proba este examinată la microscop într-un laborator.

Dacă aveți arterită cu celule gigantice, artera va prezenta adesea o inflamație care include celule anormal de mari, numite celule gigant, care dau numele bolii. Este posibil să aveți arterită cu celule gigantice și să aveți un rezultat negativ la biopsie.

Dacă rezultatele nu sunt clare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o altă biopsie a arterei temporale pe cealaltă parte a capului.

Tratament

Tratamentul principal pentru arterita cu celule gigantice constă în doze mari de corticosteroizi, cum ar fi prednison. Deoarece este necesar un tratament imediat pentru a preveni pierderea vederii, este posibil ca medicul dumneavoastră să înceapă tratamentul cu medicamente chiar înainte de a confirma diagnosticul cu o biopsie.

Probabil că veți începe să vă simțiți mai bine în câteva zile de la începerea tratamentului. Dacă aveți pierderi de vedere înainte de a începe tratamentul cu corticosteroizi, este puțin probabil ca vederea dumneavoastră să se îmbunătățească. Cu toate acestea, ochiul tău neafectat ar putea fi capabil să compenseze unele dintre modificările vizuale.

Este posibil să fie nevoie să continuați să luați medicamente timp de unul până la doi ani sau mai mult. După prima lună, medicul dumneavoastră ar putea începe treptat să scadă doza până când ajungeți la cea mai mică doză de corticosteroizi necesară pentru a controla inflamația.

Unele simptome, în special durerile de cap, pot reveni în această perioadă de diminuare. Acesta este punctul în care mulți oameni dezvoltă și simptome de polimialgie reumatică. Astfel de erupții pot fi de obicei tratate cu creșteri ușoare ale dozei de corticosteroizi. Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, un medicament de suprimare a sistemului imunitar numit metotrexat (Trexall).

Corticosteroizii pot duce la reacții adverse grave, cum ar fi osteoporoza, hipertensiune arterială și slăbiciune musculară. Pentru a contracara potențialele efecte secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze densitatea osoasă și ar putea prescrie suplimente de calciu și vitamina D sau alte medicamente pentru a ajuta la prevenirea pierderii osoase.

 

Vezi Servicii Cardiologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/