Ce este monitorizarea Holter – Ghidul Pacientului –
Află totul despre ce inseamna o monitorizare Holter – dispozitivul portabil care inregistreaza activitatea electrica a inimii continuu, timp de minim 24 ore.
Descoperă cum se folosește și ce informații oferă!
Monitorizarea Holter este o investigație non-invazivă de evaluare a activității inimii, folosită pentru detectarea anomaliilor și a afecțiunilor cardiace.
Acest articol va oferi o perspectivă generală asupra procedurii, inclusiv cum se efectuează, cine ar putea beneficia de aceasta și ce trebuie să știți înainte de a face această procedură.
Ce este un Holter ?
Un monitor Holter este un instrument medical utilizat în monitorizarea continuă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac pe o perioadă mai lungă decât în cazul unei vizite obișnuite la medicul cardiolog, timp de 24 ore sau 48 ore (sau mai mult).
Acesta este numit după Norman Holter, care a dezvoltat primul dispozitiv în anii 1940.
Când avem nevoie de monitorizare Holter ?
Procedura poate fi recomandată în mai multe situații, inclusiv:
- Pacienților carora le apar simptome precum
– palpitații,
– amețeli stare de confuzie,
– leșin sau
– durere în piept.
- Pacienților cu hipertensiune sau hipotensiune arterială.
- Pacienților care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
- Pacienților care urmeaza tratament pentru diverse aritmii(modificari ale ritmului cardiac).
- Pacienților cu pacemaker (stimulator cardiac) – pentru a verifica buna funcționare a acestuia.
Riscuri asociate cu monitorizarea Holter
Procedura este sigura și non-invazivă.
De obicei, nu există riscuri asociate cu aceasta.
Unii pacienti pot avea o ușoară reacție alergică la adezivii electrozilor, sau poate aparea iritatie a pielii in zona in care electrozii sunt aplicati.
Pregatirea pacientului pentru procedura Holter
Cum se desfășoară investigatia Holter ?
Atât Montarea unui Holter cardiac, cât și Procedura în sine – sunt relativ simple și neinvazive.
- Pacientului i se va atașa dispozitivul prin intermediul unor electrozi montati pe piept și pe abdomen.
- Holterul va fi conectat cu electrozii prin niște fire și va fi purtat pe sub haine, în jurul taliei.
- In cazul folosirii Holterului pe parcursul a mai multor zile consecutiv, pacientul va fi instruit cum sa schimbe bateriile dispozitivului.
- Pacientul va fi instruit să își continue activitățile obișnuite, inclusiv program normal de lucru si efort fizic uzual.
- Pacientul va fi rugat să înregistreze într-un jurnal orice simptom, anomalii sau modificări pe care le resimte ( amețeli, angina, palpitații etc. ) și să noteze in acel jurnal (sau in telefon) ora și minutul la care apar simptomele, precum și ce activitate avea în acel moment.
- Aceste informații pot fi de ajutor medicului în interpretarea datelor înregistrate de dispozitiv și pot ajuta la detectarea si evaluarea anomaliilor sau afecțiunilor cardiace si la stabilirea unui tratament.
- Pacientul va fi rugat să nu îndepărteze Holterul în timpul procedurii.
Ce așteptări avem în urma monitorizării ?
- După montarea dispozitivului Holter, pacientul poate continua să își desfășoare activitățile normale zilnice, pe parcursul intregii perioade.
- La finalul perioadei de monitorizare, pacientul va veni în clinică pentru demontarea dispozitivului.
- Cardiologul va descarca inregistrarea datelor aparatului in calculator.
- Inregistrarea va fi analizata de către medic, care va furniza pacientului informații cu privire la rezultatele procedurii.
Durata monitorizarii Holter EKG TA variază în funcție de patologie și de indicațiile medicului cardiolog, dar, de obicei, durează între 24 ore și 48 ore.
In clinica noastră dispunem de tipuri de dispozitive Holter EKG si TA ce pot monitoriza continuu pana la 7 zile.
Informații / Programare Cardiologie: 0219967
Rezultatele monitorizarii holter EKG sau TA pot ajuta la detectarea, evaluarea si interpretarea anomaliilor și a afecțiunilor cardiace, precum:
- aritmii (ritm cardiac anormal),
- ischemii,
- bloc atrioventricular,
- respectiv hipertensiune / hipotensiune.
>>> Citeste aici si despre ecografia cardiaca !
Concluzii
Monitorizarea Holter EKG TA este o metodă valoroasa de evaluare a activității inimii, care ajută medicul cardiolog la detectarea anomaliilor și a afecțiunilor acesteia.
Surse:
- American Heart Association (AHA)
- American College of Cardiology (ACC)
- European Society of Cardiology (ESC)
- https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/holter-monitor/about/pac-20385039
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/holter-monitor
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/event-monitor
FAQs:
Cat costa o montare Holter ECG sau TA?
Holter ECG (EKG) pret , aici: u003cbru003eu003cbru003eu003ca href=u0022https://www.biomedscan.ro/consultatii-cardiologie/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003ehttps://www.biomedscan.ro/consultatii-cardiologie/u003c/au003e
Cât timp durează monitorizarea Holter ekg sau TA?
O monitorizare Holter ekg (ecg) sau TA durează de obicei 24 de ore sau 48 de ore, în funcție de recomandările medicului cardiolog.
Cât timp durează montarea Holter -ului?
Montarea unui Holter ecg sau TA durează aproximativ 10 minute. Dispozitivul este mic, se poarta ușor și se fixează în talie.
Pot să fac baie sau duș în timpul monitorizarii Holter ECG ?
Nu, deoarece nici aparatul Holter, nici adezivul de pe electrozi nu sunt rezistenți la apa. Pacientul trebuie sa facă duș sau baie înainte de a veni pentru monitorizarea Holter ekg sau pentru o monitorizare holter TA.
Pot să îmi exercit activitățile fizice obișnuite în timpul purtării Holterului ECG sau TA?
Da, pacientul trebuie să își continue activitățile zilnice obișnuite, inclusiv exerciții fizice (efort uzual), în timpul monitorizării Holter ECG sau TA. Aceste activități pot ajuta medicul specialist in cardiologie să obțină informații mai precise despre activitatea inimii pacientului.
De ce piuie holterul ?
Holterul monitorizează activitatea inimii și poate să emită semnale sonore, sau u0022piuituriu0022, din mai multe motive. Iată câteva dintre cele mai comune:u003cbru003eu003cmark style=u0022background-color:rgba(0, 0, 0, 0)u0022 class=u0022has-inline-color has-primary-coloru0022u003eBaterie scăzută:u003c/marku003e Similar cu alte dispozitive electronice, un holter monitor poate emite un sunet când bateria este aproape descărcată.u003cbru003eu003cmark style=u0022background-color:rgba(0, 0, 0, 0)u0022 class=u0022has-inline-color has-primary-coloru0022u003eProbleme de conectare:u003c/marku003e Dacă electrozii care conectează monitorul la piele nu sunt atașați corect, dispozitivul poate emite un sunet pentru a alerta utilizatorul.u003cbru003eu003cmark style=u0022background-color:rgba(0, 0, 0, 0)u0022 class=u0022has-inline-color has-primary-coloru0022u003eAnomalii detectate:u003c/marku003e Unele holtere sunt programate să emită un sunet atunci când detectează anomalii în ritmul cardiac, cum ar fi bătăi prea rapide, prea încete sau neregulate.u003cbru003eu003cmark style=u0022background-color:rgba(0, 0, 0, 0)u0022 class=u0022has-inline-color has-primary-coloru0022u003eMemorie plină:u003c/marku003e În unele cazuri, holterul poate să emită sunete dacă memoria internă este plină.u003cbru003eu003cmark style=u0022background-color:rgba(0, 0, 0, 0)u0022 class=u0022has-inline-color has-primary-coloru0022u003eDefecțiuni ale aparatului:u003c/marku003e Ca orice dispozitiv electronic, holterele pot avea defecțiuni tehnice care cauzează emiterea de sunete.u003cbru003eDacă holterul începe să piuie și nu ești sigur de motiv, este important să consulți manualul de utilizare sau să contactezi medicul care ți-a oferit dispozitivul, pentru instrucțiuni și clarificări.