Ce este monitorizarea Holter – Ghidul Pacientului –


Află totul despre ce inseamna o monitorizare Holter – dispozitivul portabil care inregistreaza activitatea electrica a inimii continuu, timp de minim 24 ore.

traseu ekg holter ekg


Descoperă cum se folosește și ce informații oferă!

Monitorizarea Holter este o investigație non-invazivă de evaluare a activității inimii, folosită pentru detectarea anomaliilor și a afecțiunilor cardiace.

Acest articol va oferi o perspectivă generală asupra procedurii, inclusiv cum se efectuează, cine ar putea beneficia de aceasta și ce trebuie să știți înainte de a face această procedură.Ce este un Holter ?

Un monitor Holter este un instrument medical utilizat în monitorizarea continuă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac pe o perioadă mai lungă decât în cazul unei vizite obișnuite la medicul cardiolog, timp de 24 ore sau 48 ore (sau mai mult). 

Acesta este numit după Norman Holter, care a dezvoltat primul dispozitiv în anii 1940. 

monitorizare holter-montare electrozi ekg holter ekg

Când avem nevoie de monitorizare Holter ?

Procedura poate fi recomandată în mai multe situații, inclusiv:

 • Pacienților carora le apar simptome precum

– palpitații,

– amețeli stare de confuzie,

– leșin sau

– durere în piept.

 • Pacienților cu hipertensiune sau hipotensiune arterială.
 • Pacienților care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
 • Pacienților care urmeaza tratament pentru diverse aritmii(modificari ale ritmului cardiac).
 • Pacienților cu pacemaker (stimulator cardiac) – pentru a verifica buna funcționare a acestuia.
Tipuri de Holter

Există două tipuri principale de proceduri: 

1. Holter EKG ( sau ECG )

Este o metoda de diagnostic care implică purtarea unui dispozitiv portabil care înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi, continuu, timp de 24 – 48 -72 de ore,

Dispozitivul Holter ECG este format dintr-un monitor portabil, care este conectat la pacient prin intermediul electrozilor. 


-Holter ECG : este o procedură utilă în detectarea afecțiunilor cardiace >> aritmii (modificari de ritm cardiac), tulburări de conducere sau ischemie. 

-Aceasta este adesea recomandată pacienților care prezintă simptome precum palpitatii, amețeli, leșin sau durere (angina pectorala).


2. Monitorul de Tensiune Arterială ( Holter TA ).

-Monitor TA este o altă variantă a investigatiei care inregistreaza tensiunea arterială a pacientului în timpul unei perioade de 24 de ore sau mai mult. 

-Acest dispozitiv este format dintr-un manșon umflat la nivelul brațului pacientului, care este conectat la un dispozitiv portabil. 

Monitorizarea Holter TA înregistrează nivelul tensiunii arteriale de mai multe ori pe parcursul zilei și al nopții, inclusiv în timpul somnului.

-Reprezinta o procedură utilă în monitorizarea pacienților cu hipertensiune / hipotensiune arterială sau alte afecțiuni cardiovasculare. 

În concluzie, Holterele EKG și cel de Tensiune Arterială (TA) sunt două monitorizari diferite, care sunt utilizate pentru evaluarea activității electrice a inimii și tensiunii arteriale.

Ambele proceduri sunt relativ ușor de efectuat, iar rezultatele acestora pot ajuta medicul cardiolog să pună un diagnostic și să recomande un tratament adecvat.Riscuri asociate cu monitorizarea Holter

Procedura este sigura și non-invazivă.

De obicei, nu există riscuri asociate cu aceasta. 

Unii pacienti pot avea o ușoară reacție alergică la adezivii electrozilor, sau poate aparea iritatie a pielii in zona in care electrozii sunt aplicati.

ekg
test electrocardiograma

Pregatirea pacientului pentru procedura Holter

 • Pacientii nu necesită o pregătire specială în prealabil. 
 • Înaintea investigației , orice pacient trebuie să informeze personalul medical al clinicii cu privire la medicamentele pe care le ia, inclusiv suplimentele alimentare și orice alte tratamente.   
 • Doctorul poate recomanda pacientului să evite anumite activități, cum ar fi dușurile sau baile, pentru a evita deteriorarea dispozitivului.-De aceea, este indicat ca dușul sa fie făcut înainte de a fi montat si purtat aparatul.
 • Pacientul va fi rugat sa ajungă cu 10 minute înaintea inceperii investigației, pentru a semna documentele necesare și pentru a fi înregistrat. 
 • Orice pacient trebuie să informeze medicul inca de la inceput cu privire la orice medicamente pe care le ia.
 • Unele medicamente, cum ar fi cele pentru aritmii (modificari ale ritmului cardiac) sau medicamentele pentru tensiunea arterială, ar putea afecta rezultatele procedurii.


Cum se desfășoară investigatia Holter ?

Atât Montarea unui Holter cardiac, cât și Procedura în sine – sunt relativ simple și neinvazive. 

 • Pacientului i se va atașa dispozitivul prin intermediul unor electrozi montati pe piept și pe abdomen. 
 • Holterul va fi conectat cu electrozii prin niște fire și va fi purtat pe sub haine, în jurul taliei.
 • In cazul folosirii Holterului pe parcursul a mai multor zile consecutiv, pacientul va fi instruit cum sa schimbe bateriile dispozitivului.
 • Pacientul va fi instruit să își continue activitățile obișnuite, inclusiv program normal de lucru si efort fizic uzual.
 • Pacientul va fi rugat să înregistreze într-un jurnal orice simptom, anomalii sau modificări pe care le resimte ( amețeli, angina, palpitații etc. ) și să noteze in acel jurnal (sau in telefon) ora și minutul la care apar simptomele, precum și ce activitate avea în acel moment.
 • Aceste informații pot fi de ajutor medicului în interpretarea datelor înregistrate de dispozitiv și pot ajuta la detectarea si evaluarea anomaliilor sau afecțiunilor cardiace si la stabilirea unui tratament.
 • Pacientul va fi rugat să nu îndepărteze Holterul în timpul procedurii.

ilustratie monitorizare holter ekg


Ce așteptări avem în urma monitorizării ?

 • După montarea dispozitivului Holter, pacientul poate continua să își desfășoare activitățile normale zilnice, pe parcursul intregii perioade.
 • La finalul perioadei de monitorizare, pacientul va veni în clinică pentru demontarea dispozitivului.
 • Cardiologul va descarca inregistrarea datelor aparatului in calculator.
 • Inregistrarea va fi analizata de către medic, care va furniza pacientului informații cu privire la rezultatele procedurii.

Durata monitorizarii Holter EKG TA variază în funcție de patologie și de indicațiile medicului cardiolog, dar, de obicei, durează între 24 ore și 48 ore.

In clinica noastră dispunem de tipuri de dispozitive Holter EKG si TA ce pot monitoriza continuu pana la 7 zile.

BiomedScan

Rezultatele monitorizarii holter EKG sau TA pot ajuta la detectarea, evaluarea si interpretarea anomaliilor și a afecțiunilor cardiace, precum: 

 • aritmii (ritm cardiac anormal), 
 • ischemii, 
 • bloc atrioventricular, 
 • respectiv hipertensiune / hipotensiune. 
holter ecg 24h


Concluzii

Monitorizarea Holter EKG TA este o metodă valoroasa de evaluare a activității inimii, care ajută medicul cardiolog la detectarea anomaliilor și a afecțiunilor acesteia. 

Surse:


FAQs:

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau la telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
doctor ilustratie

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?