Ce este Durerea in gat?

O durere în gât este un tip de durere asemanata cu o zgârietura sau iritația gâtului, care se agravează adesea atunci când înghiți. Cea mai frecventă cauză a durerii în gât (faringită) este infecția virală, o răceală sau gripa. O durere în gât cauzată de un virus se rezolvă de la sine de obicei.

Faringitia streptococică (infecție cu streptococ), este un tip mai puțin frecvent de durere în gât cauzată de bacterii si necesită tratament cu antibiotice pentru a preveni complicațiile. Alte cauze mai puțin frecvente ale durerii în gât ar putea necesita un tratament mai complex.

 
Faringita
Faringita
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele Gastroenterologiepe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Gastroenterologie

Daca ai nevoie de o programare Gastroenterologie o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
gastroenterologie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele de faringita:

Simptomele durerii în gât pot varia în funcție de cauză. Semnele și simptomele mai pot include:

  • Durere sau o senzație de zgârietură în gât
  • Durere care se agravează odată cu înghițirea sau vorbirea
  • Dificultate la inghitire
  • Glande dureroase, umflate în cavitatea bucala sau maxilar
  • Amigdale umflate, roșii
  • Pete albe sau puroi pe amigdale
  • voce răgușită sau aspra

Infecțiile care provoacă dureri în gât pot duce la alte semne și simptome, inclusiv:

  1. Febră
  2. Tuse
  3. Rinoree (iti curge nasul)
  4. Strănut
  5. Dureri musculare
  6. Durere de cap
  7. Greață sau vărsături
 

Cauze de faringita:

Virusurile care provoacă viroze comune sau  gripa provoacă, de asemenea, majoritatea durerilor de gât. Mai rar, infecțiile bacteriene provoacă dureri în gât.

Bolile virale care provoacă dureri în gât includ:

  • Gripa (gripa)
  • Mono (mononucleoza)
  • Pojar
  • Varicelă
  • Boala coronavirus 2019 (COVID-19)

Infecții bacteriene

Multe infecții bacteriene pot provoca dureri în gât. Cel mai frecvent este Streptococcus pyogenes (streptococ de grup A) care cauzează faringita streptococica.

Alte cauze

Alte cauze ale durerii în gât includ:

  • Alergiile. Alergia la părul animalelor de companie, mucegaiuri, praf și polen pot provoca dureri în gât. Problema poate fi complicată rinoree, care poate irita și inflama gâtul.
  • Uscăciune. Aerul uscat vă poate inflama gatul si puteti resimti o senzatie de uscaciune si zgarietura. Respiratul pe gură – adesea din cauza congestiei nazale cronice – poate provoca, de asemenea, o durere în gât.
  • Iritanti. Poluarea aerului exterior și poluarea interioară, cum ar fi fumul de tutun sau substanțele chimice, pot provoca o durere cronică în gât. Mestecatul tutunului, consumul de alcool și consumul de alimente picante, de asemenea, vă pot irita gâtul.
  • Încordare musculară. Puteți încorda mușchii gâtului țipând, vorbind tare sau vorbind perioade lungi de timp fără odihnă.
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). BRGE este o tulburare a sistemului digestiv în care acizii din stomac ajung in esofag. Alte semne sau simptome pot include arsuri la stomac, răgușeală, regurgitare a conținutului stomacului și senzația de nod în gât.
  • Infectia cu HIV. O durere în gât și alte simptome asemănătoare gripei apar devreme după ce cineva este infectat cu HIV. De asemenea, cineva care este HIV pozitiv ar putea avea o durere cronică sau recurentă în gât din cauza unei infecții fungice numită afta bucală sau din cauza unei infecții virale concomitente cu citomegalovirus (CMV), care poate fi gravă la persoanele cu sistemul imunitar compromis.
  • Tumori. Tumorile canceroase ale gâtului, limbii sau a laringelui pot provoca dureri în gât. Alte semne sau simptome pot include răgușeală, dificultăți la înghițire, respirație zgomotoasă, nod în gât și sânge în salivă sau flegmă.
 
 
Faringita, biomedscan

camerele si supapele inmii

Care sunt factori de risc în cazul de faringita:

Deși oricine poate avea o durere în gât, unii factori te fac mai susceptibil, printre care:

  • Vârstă. Copiii și adolescenții sunt cel mai susceptibili de a dezvolta dureri în gât. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani au, de asemenea, mai multe șanse de a avea faringitia streptococica, cea mai frecventă infecție bacteriană asociată cu o durere în gât.
  • Expunerea la fumul de tutun. Fumatul și fumatul pasiv pot irita gâtul. Utilizarea produselor din tutun crește, de asemenea, riscul de cancer la nivelul cavitatii bucale, gâtului și al laringelui.
  • Alergiile. Alergiile sezoniere sau reacțiile alergice în curs de desfășurare la praf, mucegaiuri sau păr de animale de companie fac mai probabila dezvoltarea unei dureri în gât.
  • Expunerea la iritanti chimici. Particulele din aer de la arderea combustibililor fosili și a substanțelor chimice uzuale de uz casnic pot provoca iritații ale gâtului.
  • Infecții cronice sau frecvente ale sinusurilor. Drenajul din nas vă poate irita gâtul sau răspândi infecția.
 
Faringita, biomedscan, inima

camerele si supapele inmii

Cum puteti preveni o faringita?

Dacă vi s-a spus că aveți un risc crescut de infecție, discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a preveni apariția infecțiilor. Reducerea riscului de infecție scade, de asemenea, riscul de a dezvolta osteomielita. În general, luați măsuri de precauție pentru a evita tăieturile, zgârieturile și zgârieturile sau mușcăturile animalelor, care le oferă germenilor acces ușor în corpul dumneavoastră. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o rănire minoră, curățați imediat zona și aplicați un bandaj curat. Verificați frecvent rănile pentru semne de infecție.

 

Diagnosticul faringitei

Medicul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră poate revizui simptomele și istoricul medical. El sau ea poate efectua un examen fizic care include:
  • Folosirea un instrument iluminat pentru a privi gâtul și probabil urechile și căile nazale
  • Simțiți ușor gâtul pentru a verifica dacă există glande umflate (ganglioni limfatici)
  • Ascultarea respirației dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră cu un stetoscop

Tampon pentru gât

În multe cazuri, medicii folosesc un test simplu pentru a detecta bacteriile streptococice, cauza faringitei streptococice. Medicul freacă un tampon steril pe partea din spate a gâtului pentru a obține o probă de secreții și trimite proba la un laborator pentru testare. Multe clinici sunt echipate cu un laborator care poate obține un rezultat al testului rapid al antigenului în câteva minute. Cu toate acestea, un al doilea test, adesea mai fiabil, numit cultură a gâtului, este uneori trimis la un laborator care returnează rezultatele în 24 până la 48 de ore.
 
Testele rapide de antigen nu sunt la fel de sensibile, deși pot detecta rapid bacteriile streptococi. Din acest motiv, medicul poate trimite o cultură de gât la un laborator pentru a testa depistarea faringitei streptococi dacă testul antigen este negativ.
 
În unele cazuri, medicii pot folosi un test molecular pentru a detecta bacteriile streptococice. În acest test, un medic trece un tampon steril pe partea din spate a gâtului pentru a obține o probă de secreții. Proba este testată într-un laborator. Medicul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră poate avea rezultate precise în câteva minute.
 

Tratamentul faringitei

O durere în gât cauzată de o infecție virală durează de obicei cinci până la șapte zile și, de obicei, nu necesită tratament medical. Antibioticele nu ajută la tratarea unei infecții virale.
 
Pentru a ușura durerea și febra, mulți oameni apelează la acetaminofen (Tylenol, altele) sau alte analgezice ușoare.
 
Luați în considerare să oferiți copilului dumneavoastră medicamente pentru durere fără prescripție medicală concepute pentru sugari sau copii, cum ar fi acetaminofen (Children’s Tylenol, FeverAll, altele) sau ibuprofen (Children’s Advil, Children’s Motrin, altele), pentru a atenua simptomele.
 
Nu administrați niciodată aspirina copiilor sau adolescenților, deoarece a fost asociată cu sindromul Reye, o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol, care provoacă umflarea ficatului și a creierului.
 
Tratarea infecțiilor bacteriene
Dacă durerea în gât dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră este cauzată de o infecție bacteriană, medicul dumneavoastră sau pediatrul vă va prescrie antibiotice.
 
Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să luați cursul complet de antibiotice așa cum este prescris, chiar dacă simptomele au dispărut. Eșecul de a lua toate medicamentele conform instrucțiunilor poate duce la agravarea infecției sau răspândirea în alte părți ale corpului.
 
Nefinalizarea întregului curs de antibiotice pentru tratarea faringitelor streptococi poate crește riscul unui copil de febră reumatică sau inflamație gravă a rinichilor.
 
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul despre ce să faceți dacă uitați o doză.
 
Alte tratamente
Dacă o durere în gât este un simptom al unei alte afecțiuni decât o infecție virală sau bacteriană, probabil că vor fi luate în considerare alte tratamente în funcție de diagnostic.
Gastroenterologie
Citește mai mult

Vezi Servicii Gastroenterologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/