Ce este endocardita?
Endocardita este o inflamație care pune viața în pericol a căptușelii interioare a camerelor și valvelor inimii. Această căptușeală se numește endocard.
Endocardita este de obicei cauzată de o infecție. Bacteriile, ciupercile sau alți germeni intră în sânge și se atașează de zonele deteriorate ale inimii. Lucrurile care vă fac mai probabil să faceți endocardită sunt valvele cardiace artificiale, valvele cardiace deteriorate sau alte defecte cardiace.
Fără tratament rapid, endocardita poate deteriora sau distruge valvele cardiace. Tratamentele pentru endocardită includ medicamente și intervenții chirurgicale

insuficienta mitrala

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptomele endocarditei
Simptomele endocarditei pot varia de la o persoană la alta. Endocardita se poate dezvolta lent sau brusc. Depinde de tipul de germeni care provoacă infecția și dacă există alte probleme cardiace.
Simptomele comune ale endocarditei includ:
- Dureri de articulații și mușchi
- Durere în piept când respiri
- Oboseală
- Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră și frisoane
- Transpirații nocturne
- Dificultăți de respirație
- Umflare la picioare, picioare sau burtă
- Un sunet nou sau modificat în inimă (murmur)
Simptomele mai puțin frecvente ale endocarditei pot include:
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Sânge în urină
- Sensibilitate sub cutia toracică stângă (splină)
- Pete plate roșii, violete sau maro, nedureroase, pe tălpile picioarelor sau pe palmele mâinilor (leziuni Janeway)
- Bufături dureroase roșii sau violete sau pete de piele întunecată (hiperpigmentată) pe vârfurile degetelor de la mâini sau de la picioare (noduri Osler)
- Pete mici rotunde violete, roșii sau maro pe piele (peteșii), în albul ochilor sau în interiorul gurii
Cauzele endocarditei:
Endocardita este de obicei cauzată de o infecție cu bacterii, ciuperci sau alți germeni. Germenii intră în fluxul sanguin și ajung la inimă. În inimă, se atașează la valvele cardiace deteriorate sau la țesutul cardiac deteriorat.
De obicei, sistemul imunitar al organismului distruge orice bacterie dăunătoare care intră în sânge. Cu toate acestea, bacteriile de pe piele sau din gură, gât sau intestin (intestine) pot pătrunde în fluxul sanguin și pot provoca endocardită în circumstanțe potrivite.

camerele si supapele inmii
Factori de risc
Multe lucruri diferite pot determina pătrunderea germenilor în fluxul sanguin și pot duce la endocardită. A avea o valvă cardiacă defectă, bolnavă sau deteriorată crește riscul afecțiunii. Cu toate acestea, endocardita poate apărea la cei fără probleme ale valvelor cardiace.
Factorii de risc pentru endocardită includ:
- Vârsta mai înaintată.Endocardita apare cel mai adesea la adulții peste 60 de ani.
- Valve artificiale ale inimii.Germenii sunt mai probabil să se atașeze de o valvă cardiacă artificială (protetică) decât de o valvă cardiacă obișnuită.
- Valve cardiace deteriorate.Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi febra reumatică sau infecția, pot deteriora sau cicatrici una sau mai multe valve ale inimii, crescând riscul de infecție. Un istoric de endocardită crește, de asemenea, riscul de infecție.
- Malformații cardiace congenitale.Nașterea cu anumite tipuri de defecte cardiace, cum ar fi o inimă neregulată sau valve cardiace deteriorate, crește riscul de infecții ale inimii.
- Dispozitiv cardiac implantat.Bacteriile se pot atașa de un dispozitiv implantat, cum ar fi un stimulator cardiac, provocând o infecție a mucoasei inimii.
- Consumul ilegal de droguri IV.Utilizarea acelor intravenoase murdare poate duce la infecții precum endocardita. Acele și seringile contaminate reprezintă o preocupare specială pentru persoanele care folosesc droguri IV ilegale, cum ar fi heroina sau cocaina.
- Sănătate dentară precară.O gură sănătoasă și gingii sănătoase sunt esențiale pentru o sănătate bună. Dacă nu periați și nu folosiți ata dentară în mod regulat, bacteriile se pot dezvolta în interiorul gurii și pot intra în sânge printr-o tăietură pe gingii. Unele proceduri dentare care pot tăia gingiile, de asemenea, pot permite bacteriilor să pătrundă în fluxul sanguin.
- Utilizarea cateterului pe termen lung.Un cateter este un tub subțire care este folosit pentru a efectua anumite proceduri medicale. Menținerea unui cateter pentru o perioadă lungă de timp (cateter permanent) crește riscul de endocardită.

camerele si supapele inmii
Complicații
În endocardită, creșterile neregulate formate din germeni și bucăți de celule formează o masă în inimă. Aceste pâlcuri se numesc vegetații. Ele se pot desprinde și pot ajunge la creier, plămâni, rinichi și alte organe. Ei pot călători și la brațe și picioare.
Complicațiile endocarditei pot include:
- Insuficienta cardiaca
- Leziuni ale valvei cardiace
- Accident vascular cerebral
- Pungi de puroi colectat (abcese) care se dezvoltă în inimă, creier, plămâni și alte organe
- Cheag de sânge într-o arteră pulmonară (embolie pulmonară)
- Leziuni renale
- Splina mărită
Prevenirea
Puteți lua următorii pași pentru a ajuta la prevenirea endocarditei:
- Cunoașteți semnele și simptomele endocarditei.Consultați imediat medicul dumneavoastră dacă dezvoltați orice simptom de infecție – în special febră care nu va dispărea, oboseală inexplicabilă, orice tip de infecție a pielii sau tăieturi deschise sau răni care nu se vindecă corespunzător.
- Ai grijă de dinți și gingii.Periați-vă des și folosiți ata dentară dinții și gingiile. Faceți controale stomatologice regulate. O igiena dentara buna este o parte importanta a mentinerii sanatatii dumneavoastra generale.
- Nu utilizați droguri intravenoase ilegale.Acele murdare pot trimite bacterii în fluxul sanguin, crescând riscul de endocardită.
Antibiotice preventive
Anumite proceduri dentare și medicale pot permite bacteriilor să intre în sânge.
Dacă aveți un risc ridicat de endocardită, Asociația Americană a Inimii recomandă să luați antibiotice cu o oră înainte de a efectua orice intervenție dentară.
Aveți un risc ridicat de endocardită și aveți nevoie de antibiotice înainte de operația dentară dacă aveți:
- Un istoric de endocardită
- O valvă cardiacă mecanică
- Un transplant de inimă, în unele cazuri
- Anumite tipuri de boli cardiace congenitale
- Chirurgie de boli cardiace congenitale în ultimele șase luni
Dacă aveți endocardită sau orice tip de boală cardiacă congenitală, discutați cu medicul dentist și cu alți furnizori de îngrijire despre riscurile dumneavoastră și dacă aveți nevoie de antibiotice preventive.
Diagnostic
Pentru a diagnostica endocardita, un furnizor de servicii medicale efectuează un examen fizic și pune întrebări despre istoricul și simptomele dumneavoastră medicale. Se fac teste pentru a ajuta la confirmarea sau excluderea endocarditei.
Teste
Testele utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea endocarditei includ:
- Test de hemocultură.Acest test ajută la identificarea germenilor din sânge. Rezultatele acestui test ajută la determinarea antibioticului sau a combinației de antibiotice de utilizat pentru tratament.
- Hemoleucograma completă.Acest test poate determina dacă există o mulțime de celule albe din sânge, ceea ce poate fi un semn de infecție. O hemoleucograma completă poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea nivelurilor scăzute de globule roșii sănătoase (anemie), care poate fi un semn de endocardită. Se pot face și alte analize de sânge.
- Undele sonore sunt folosite pentru a crea imagini ale inimii care bate. Acest test arată cât de bine pompează sângele camerele și valvele inimii. De asemenea, poate arăta structura inimii. Furnizorul dumneavoastră poate utiliza două tipuri diferite de ecocardiograme pentru a ajuta la diagnosticarea endocarditei.
Într-o ecocardiogramă standard (transtoracică), un dispozitiv ca o baghetă (transductor) este mutat peste zona toracelui. Dispozitivul direcționează undele sonore către inimă și le înregistrează pe măsură ce revin.
Într-o ecocardiogramă transesofagiană, un tub flexibil care conține un traductor este ghidat în jos în gât și în tubul care leagă gura de stomac (esofag). O ecocardiogramă transesofagiană oferă imagini mult mai detaliate ale inimii decât este posibilă cu o ecocardiogramă standard.
- Electrocardiograma (ECG sau EKG).Acest test rapid și nedureros măsoară activitatea electrică a inimii. În timpul unui ECG, senzorii (electrozii) sunt atașați la piept și uneori la brațe sau picioare. Nu este utilizat în mod special pentru a diagnostica endocardita, dar poate arăta dacă ceva afectează activitatea electrică a inimii.
- Raze x la piept.O radiografie toracică arată starea plămânilor și a inimii. Poate ajuta la determinarea dacă endocardita a cauzat umflarea inimii sau dacă vreo infecție s-a răspândit la plămâni.
- Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).Este posibil să aveți nevoie de scanări ale creierului, toracelui sau altor părți ale corpului, dacă medicul dumneavoastră consideră că infecția sa răspândit în aceste zone.
Tratament
Multe persoane cu endocardită sunt tratate cu succes cu antibiotice. Uneori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valvele cardiace deteriorate și pentru a curăța orice semne rămase ale infecției.
Medicamente
Tipul de medicamente pe care îl primiți depinde de cauzele endocarditei.
Doze mari de antibiotice IV sunt folosite pentru a trata endocardita cauzată de bacterii. Dacă primiți antibiotice IV, veți petrece, în general, o săptămână sau mai mult în spital, astfel încât furnizorii de servicii de îngrijire să poată determina dacă tratamentul funcționează.
Odată ce febra și orice simptome severe au dispărut, este posibil să puteți părăsi spitalul. Unii oameni continuă cu antibiotice IV cu vizite la cabinetul unui furnizor sau acasă cu îngrijire la domiciliu. Antibioticele sunt de obicei luate timp de câteva săptămâni.
Dacă endocardita este cauzată de o infecție fungică, se administrează medicamente antifungice. Unii oameni au nevoie de pastile antifungice pe tot parcursul vieții pentru a preveni revenirea endocarditei.
Chirurgie sau alte proceduri
Chirurgia valvei cardiace poate fi necesară pentru a trata infecțiile persistente de endocardită sau pentru a înlocui o valvă deteriorată. Uneori este necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata endocardita cauzată de o infecție fungică.
În funcție de starea dumneavoastră specifică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda repararea sau înlocuirea supapelor cardiace. Înlocuirea valvei cardiace folosește o supapă mecanică sau o supapă fabricată din țesut cardiac de vacă, porc sau uman (valvă de țesut biologic).