Hipotensiunea Arteriala – cat de mica e o tensiune mica?


Descoperă cauzele și simptomele Hipotensiunii Arteriale și află cum să previi și să tratezi o tensiune mică. Citeste aici ce valoare are o tensiune normală!


Hipotensiunea, sau “o tensiune mică”, este o problemă medicală în care tensiunea arterială este mai scăzută decât valorile normale.Cât înseamnă o tensiune mică ?


O tensiune mica inseamnă ca tensiunea arterială este sub valorile normale considerate sănătoase. In mod normal, tensiunea arterială sistolică (cea ‘maximă’) ar trebui să fie intre 90 si 120 mmHg, iar tensiunea diastolică (‘minima’) intre 60 si 80 mmHg.

Deci o tensiune este considerată mică atunci cand:

 • sistolică este sub 90 mmHg si/sau
 • Tensiunea diastolică este sub 60 mmHg.

În anumite limite, cu cât tensiunea arterială este mai mică, cu atât este mai bine.

 • Nu există un număr specific la care tensiunea arterială de zi cu zi este considerată prea scăzută, atât timp cât nu sunt prezente simptome.

Dar, tensiunea mică, daca este persistentă si nu este tratată, poate duce la afectarea perfuziei tisulare si la aparitia complicațiilor ( lesin, accident vascular, insuficiență de organ ).


hipotensiunea-arteriala, tensiune mica

Tipuri:

Există mai multe tipuri de hipotensiune, printre care:

 1. Hipotensiunea ortostatică (posturală).
 2. Hipotensiunea mediata neuronal.
 3. Hipotensiunea postprandială.
 4. Hipotensiunea indusă de medicamente.
 5. Hipotensiune cronică asimptomatică.
 • Hipotensiunea ortostatică (posturală): Apare atunci când tensiunea arterială scade brusc la trecerea din poziția șezând sau culcat în poziția în picioare, provocând amețeală sau leșin.
tensiune mica ortostatica
 • Hipotensiunea mediata neuronal: Cauzată de disfuncții ale sistemului nervos autonom, care reglează tensiunea arterială. Poate apărea în boli ca: diabet, boala Parkinson sau după leziuni ale măduvei spinării.

 • Hipotensiunea postprandială: Tensiunea arterială scade după masă, determinând amețeală, leșin și/sau o senzație de slăbiciune. Este mai frecventă la persoanele în vârstă și la cele cu diabet sau Parkinson.

 • Hipotensiunea indusă de medicamente: Scăderea TA cauzată de utilizarea anumitor medicamente: diuretice, blocante de canale de calciu sau beta-blocante.

 • Hipotensiunea arteriala cronică asimptomatică: Aceasta se referă la o tensiune arterială scăzută persistentă, fără simptome evidente sau probleme de sănătate asociate. Poate fi întâlnită la persoanele sănătoase, în special la sportivi sau persoanele cu un stil de viață activ.
Cauze tensiune mica

Hipotensiunea arterială poate apărea în multe situații, inclusiv:

CauzeDescriere
Repaus prelungit în patPerioadele îndelungate de inactivitate fizică pot provoca scăderea tensiunii arteriale.
Hipotensiune în sarcinăÎn primele 24 de săptămâni de sarcină, este frecventă scăderea tensiunii arteriale.
Scăderea volumului sanguinO pierdere semnificativă de sânge, fie din cauza unui traumatism major, deshidratării sau unei hemoragii interne, poate reduce volumul sanguin și, în consecință, provoaca o scădere severă a tensiunii arteriale.
Anumite medicamenteMedicamentele diuretice, beta-blocantele, medicamentele pentru boala Parkinson, antidepresivele triciclice – pot provoca hipotensiune, în special atunci când sunt luate în combinație cu alte medicamente care tratează hipertensiunea arterială.
Afecțiuni cardiaceBradicardia, valvulopatiile, infarctul miocardic și insuficiența cardiacă pot cauza hipotensiune.
Afecțiuni endocrineHipotiroidismul, insuficiența suprarenală (boala Addison), hipoglicemia și diabetul în anumite cazuri, pot provoca hipotensiune.
Infecție severă (șoc septic)Șocul septic poate apărea când bacteriile părăsesc locul inițial al infecției și pătrund în fluxul sanguin, producând toxine care afectează vasele de sânge și conduc la o scădere severă a tensiunii arteriale.
Reacție alergică (șoc anafilactic)Reacții alergice severe la substanțe precum penicilina, anumite alimente sau înțepături de insecte pot cauza șoc anafilactic, caracterizat prin urticarie, probleme respiratorii și o scădere dramatică a tensiunii arteriale.
Hipotensiunea mediată neuralAceastă afecțiune cauzează scăderea tensiunii arteriale după ce persoana stă în picioare pentru perioade lungi de timp și este cauzată de o eroare de comunicare între inimă și creier.
Deficiențe nutriționaleLipsa vitaminelor esențiale – vitamina B12 și acid folic, poate cauza anemie, care la rândul său poate duce la hipotensiune arterială.

pachet cardiologie

> click pe poză <Factori de risc pentru tensiunea arteriala mica:

 • Consumul excesiv de alcool.
 • Nutriție inadecvată.
 • Lipsa exercițiului fizic.Clasificare

Hipotensiunea poate fi clasificată în două categorii principale: hipotensiune arterială primară și hipotensiune arteriala secundară.


Hipotensiune arterială primară

Hipotensiunea primară este o formă benignă a hipotensiunii arteriale, care nu este cauzată de o altă afecțiune medicală. Aceasta poate fi rezultatul unei predispoziții genetice sau a unui stil de viață sănătos.

Hipotensiunea primară nu necesită de obicei tratament.

Hipotensiune arterială secundară

Hipotensiunea secundară este rezultatul unei alte probleme de sanatate sau a unui tratament medicamentos.

Cauzele pot include:

 • Boli cardiace.
 • Anemie.
 • Sarcină.
 • Infecții grave.
 • Medicamente pentru tensiune arterială.
 • Deshidratare.


Simptome hipotensiune arteriala

Tensiunea arteriala scazuta are simptome ce variază de la o persoană la alta și pot fi clasificate în simptome generale și simptome specifice.

hipotensiune arteriala, scaderea tensiunii arteriale, hipertensiune arteriala, tensiune arteriala mica, hipertensiunea arteriala

Simptome generale pentru tensiunea mica:

-pot include:

 • Ameteli sau leșin.
 • Oboseală.
 • Deshidratarea poate provoca uneori scăderea tensiunii arteriale. Febra, vărsăturile, diareea severă, utilizarea excesivă de diuretice și exercițiile fizice intense pot duce la deshidratare, o afecțiune potențial gravă în care organismul pierde mai multă apă decât consumă. Chiar și o deshidratare ușoară (o pierdere de doar 1% până la 2% din greutatea corporală) poate provoca slăbiciune, amețeală și oboseală.
 • Lipsa de concentrare.
 • Vedere încețoșată.
 • Grețuri.
 • Piele rece, lipicioasă și palidă.
 • Palpitatii.

Simptome specifice – hipotensiune arteriala

Simptomele specifice ale hipotensiunii arteriale pot varia în funcție de cauza acesteia. De exemplu, în cazul hipotensiunii ortostatice, simptomele pot include amețeli sau leșin atunci când persoana se ridică brusc în picioare.

În cazul hipotensiunii postprandiale, simptomele pot apărea după mese și pot include amețeli, vedere încețoșată și leșin.


Când să consultați un medic?

 • Dacă tensiunea este constant sub 90/60 mmHg.
 • Dacă apar frecvent simptome precum amețeli, confuzie, oboseală.
 • Dacă tensiunea scade brusc și sever, sub 90/60 mmHg.
 • Dacă tensiunea scăzută este însoțită de simptome severe: dureri în piept, dificultăți de respirație, modificări de vedere sau vorbire, paralizie.
 • Dacă tensiunea scăzută nu răspunde la creșterea aportului de lichide și sare
 • Dacă tensiunea scăzută apare în sarcină.
 • Dacă tensiunea scăzută apare la persoane în vârstă.
 • Dacă tensiunea scăzută este provocată de anumite medicamente.
 • Dacă există și alte afecțiuni care ar putea cauza hipotensiune (de ex. boli de inimă, endocrine).
 • Dacă tensiunea scăzută revine frecvent, chiar dacă inițial a răspuns la tratament.

În concluzie, este indicat să vă programați rapid la un consult cardiologic dacă tensiunea mică are un caracter persistent, este însoțită de simptome severe sau apare în contextul altor afecțiuni medicale.

Un medic cardiolog va putea evalua cauzele și va prescrie tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile.


Diagnostic hipotensiune arteriala

Pentru a diagnostica o hipotensiune arteriala, medicul va efectua o examinare fizică și poate solicita teste și investigații suplimentare.

Examinarea fizică

Medicul va măsura tensiunea arteriala a pacientului în diferite poziții (în picioare, șezând și culcat) pentru a evalua dacă există variații ale tensiunii arteriale în funcție de poziție.
Teste și investigații

În funcție de rezultatele examinării fizice și de simptomele raportate de pacient, medicul poate solicita teste și investigații suplimentare, cum ar fi:

Analize din sânge:

 • Hemoleucograma completă pentru a depista eventualele semne de anemie.
 • Analiza biochimică a sângelui pentru a evalua nivelurile de sodiu, potasiu și alti electroliți.

Ecocardiografie ( ecografie cardiaca ).

Electrocardiograma EKG.


Test tilt table (test de înclinare).

Acest test implică așezarea pacientului pe o masă care poate fi înclinată la diferite unghiuri, în timp ce tensiunea arterială și ritmul cardiac sunt monitorizate. Testul poate ajuta la determinarea cauzei hipotensiunii arteriale.

hipotensiune ortostatica, tensiune mica

Cum se diagnosticheaza hipotensiunea ortostatica:

Hipotensiunea ortostatică este definită ca o scădere de cel puțin 20 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice sau o scădere de cel puțin 10 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice în decurs de 3 minute de la ridicarea în picioare. 

Toți pacienții în vârstă tratați cu medicamente antihipertensive ar trebui să aibă tensiunea arteriala măsurată în poziția șezând și în decurs de 3 minute de la ridicarea în picioare. 

Tensiunea arteriala nu ar trebui măsurată imediat după masă, pentru a evita confundarea hipotensiunii postprandiale cu hipotensiunea ortostatică. 

Disfuncția autonomă contribuie la hipotensiunea ortostatică. 

Factorii de risc care contribuie la hipotensiunea ortostatică includ vârsta înaintată, hipertensiunea sistemică, tratamentul cu medicamente antihipertensive și diabetul zaharat.

 • Hipotensiunea ortostatică poate cauza instabilitate posturală, căderi și leșin.

Hipotensiunea ortostatică a fost, de asemenea, asociată cu o incidența a mortalității crescută fata de alte afecțiuni (evenimentele coronariene, insuficiența cardiaca și accidentele vasculare cerebrale).


ciorapi compresie

Tratament tensiune mica

Tratamentul pentru hipotensiune arteriala depinde de cauza acesteia și poate varia de la modificări ale stilului de viață până la administrarea de medicamente.

Modificări ale stilului de viață

 • Consumul de lichide suficiente pentru a preveni deshidratarea.
 • Adoptarea unei diete echilibrate, bogată în vitamine și minerale.
 • Exercițiile fizice regulate, în special cele care întăresc musculatura picioarelor
 • Reducerea consumului de alcool și cofeină.

Ajustarea medicamentelor

 • Reducerea dozei sau schimbarea medicamentelor care provoacă hipotensiune arterială.

Tratament farmacologic

 • Medicamente pentru a crește tensiunea arterială, cum ar fi fludrocortizonul și midodrina.

Terapie cu compresie

 • Ciorapi de compresie sau bandaje elastice pot fi folosite pentru a îmbunătăți circulația sângelui în picioare și a preveni hipotensiunea ortostatică.

Tratament pentru hipotensiunea postprandială

 • Consumul de mese mai mici și mai dese și evitarea alimentelor bogate în carbohidrați poate preveni scăderea TA după masă, cunoscută sub numele de hipotensiune postprandială.

Tratament pentru hipotensiunea primară

În cazul hipotensiunii primare, tratamentul poate include:

 • Creșterea aportului de lichide și sare.
 • Evitarea consumului excesiv de alcool.
 • Ridicarea treptată din poziția șezând sau culcat.
 • Purtarea ciorapilor de compresie.

Tratament pentru hipotensiunea secundară

Tratamentul hipotensiunii secundare depinde de cauza acesteia. De exemplu, în cazul hipotensiunii cauzate de medicamente, medicul poate ajusta doza sau schimba medicamentul.

În cazul hipotensiunii cauzate de o boală cardiacă, tratamentul poate include administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a corecta problema.

Unele exemple de medicamente care ar putea fi prescrise în funcție de cauză sunt:

 1. Medicamente care cresc volumul sanguin: În unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente precum fludrocortizon, care ajută la creșterea volumului sanguin și, astfel, la creșterea tensiunii arteriale.
 2. Medicamente vasoconstrictoare: Aceste medicamente, cum ar fi midodrina, ajută la strângerea vaselor de sânge, ceea ce poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
 3. Medicamente pentru tratarea cauzei subiacente: În cazul în care hipotensiunea este cauzată de o afecțiune specifică, medicul poate prescrie tratamentul adecvat pentru acea afecțiune. De exemplu, în cazul hipotensiunii secundare cauzate de o afecțiune cardiacă, tratamentul poate viza îmbunătățirea funcției cardiace.

Reiterăm că numai un medic specialist cardiolog poate stabili tratamentul potrivit în funcție de starea specifică a pacientului. Dacă aveți întrebări sau preocupări legate de o tensiune arteriala mica, programați-vă pentru un Pachet Cardio Complet.


Exemple de cazuriRiscuri ale tratamentului:

 • Agravarea simptomelor hipotensiunii ortostatice, ceea ce poate duce la amețeli și leșin
 • Interacțiuni medicamentoase nedorite, în special atunci când se utilizează mai multe medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
 • Efecte secundare ale medicamentelor, cum ar fi tusea, edemele, hiperkaliemia etc.


Medicamente pentru hipotensiune

Există multe medicamente diferite care pot fi utilizate pentru a trata hipotensiunea, iar medicamentul specific sau combinația de medicamente care va fi cel mai eficient va varia în funcție de individ. Unele dintre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru hipotensiune includ:

 • Midodrină (Orvaten) este un medicament vasoconstrictor care ajută la strângerea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale.Este de obicei administrat oral, dar poate fi administrat și prin injecție.
 • Fludrocortizon (Florinef) este un medicament steroidian care ajută organismul să rețină sodiul și apa, ceea ce poate crește tensiunea arterială. Este de obicei administrat oral.
 • Droxidopa (Northera) este un medicament care acționează prin creșterea cantității de norepinefrină din organism. Norepinefrina este un hormon care ajută la creșterea tensiunii arteriale. Este de obicei administrat oral.
 • Fenilefrină (Neo-Synephrine) este un medicament decongestionant care poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata hipotensiunea. Este de obicei utilizat ca spray nazal, dar poate fi administrat și oral sau prin injecție.

Este important de reținut că toate medicamentele pot avea efecte secundare, iar medicamentele pentru hipotensiune nu fac excepție.

Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor pentru hipotensiune includ:

 • Amețeli.
 • Dureri de cap.
 • Greață.
 • Vărsături.
 • Constipație.
 • Dureri de gât.
 • Insomnie.

Dacă aveți oricare dintre aceste efecte secundare, este important să discutați cu medicul cardiolog.
Complicații tensiune mică

Tensiunea arterială scazută poate duce la complicații dacă nu este tratată corespunzător. Printre aceste complicații se numără:Strategii de gestionare a Hipotensiunii Ortostatice

Pentru a minimiza riscul de hipotensiune ortostatică se pot adopta următoarele strategii:

 • Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale în diferite poziții (șezând, culcat și în picioare) pentru a detecta posibilele schimbări ale tensiunii arteriale.
 • Ajustarea dozelor de medicamente sau schimbarea combinației de medicamente în funcție de necesitățile individuale.
 • Adoptarea unor măsuri preventive, cum ar fi creșterea aportului de lichide, consumul de sare sau purtarea de ciorapi compresivi.
 • Încurajarea pacienților să se ridice lent din poziția culcată sau șezând pentru a permite adaptarea tensiunii arteriale.

Educație și monitorizare

Pacienții trebuie să fie informați despre semnele și simptomele hipotensiunii arteriale și să învețe cum să gestioneze aceste situații, cum ar fi așezarea sau întinderea picioarelor pentru a stimula circulația sângelui.

Este, de asemenea, important să se monitorizeze tensiunea arterială în mod regulat și să se comunice cu medicul în cazul în care apar modificări.


Hipotensiunea și Alcoolul

Un articol publicat în Journal of the American Heart Association | AHA/ASA Journals abordează efectele consumului de alcool asupra hipotensiunii ortostatice și implicațiile acestuia în sincopa asociată cu alcoolul. 

Studiul realizat a fost unul dublu-orb, randomizat și controlat cu placebo, care a testat ipoteza că aportul de alcool pe termen scurt provoacă hipotensiune ortostatică din cauza unei perturbări în răspunsul vasoconstrictor la stresul ortostatic.

Rezultatele studiului au arătat că stresul ortostatic scade semnificativ tensiunea arterială la subiecții sănătoși după consumul de alcool, dar nu și după consumul de placebo. 

De asemenea, s-a observat că alcoolul crește de două ori răspunsul hipotensiv la stresul ortostatic mai pronunțat. 

alcoolul poate provoca hipotensiune ortostatica;

Un alt rezultat a fost că alcoolul perturbă răspunsul vasoconstrictor la stresul ortostatic, sugerând că alcoolul poate afecta negativ reglarea tensiunii arteriale în situații de stres ortostatic.

Aceste descoperiri au implicații importante pentru înțelegerea efectelor hemodinamice ale alcoolului, în special în ceea ce privește evenimentele sincopale care apar în asociere cu consumul de alcool.

cardiologie, consultatiiTensiune mica riscuri

Tensiunea arterială mică, cunoscută și sub numele de hipotensiune arterială, nu este neapărat o problemă dacă nu ai simptome.

Totuși, tensiunea arterială prea scăzută poate duce la:

 • Amețeală
 • Leșin
 • Probleme de vedere
 • Senzație de greață
 • Oboseală.

În cazuri severe, tensiunea arterială scăzută poate fi chiar pune viața în pericol.

Dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome, este important să solicitați asistență medicală de urgență:

 • Confuzie, mai ales la vârstnici
 • Piele rece, palidă, lipicioasă și umedă
 • Respirație rapidă, superficială
 • Puls slab sau puls accelerat.

Este recomandat să consultați un medic dacă tensiunea arterială este mică în mod frecvent, chiar dacă nu aveți simptome.

Un cardiolog vă poate ajuta să determinați cauza tensiunii arteriale scăzute și să vă recomande tratamentul adecvat.


Concluzie

Dacă întâmpinați o scădere bruscă a tensiunii arteriale, este esențial să vă adresați unui cardiolog pentru evaluarea situației și identificarea oricăror probleme de sănătate care ar putea necesita intervenție medicală. 

Ținând un jurnal detaliat al simptomelor și activităților desfășurate în momentul apariției lor, vă veți spori șansele de a obține un diagnostic precis. 

tensiune valori

Nu așteptați, acționați acum și Programați azi un Pachet Cardio ! pentru a vă asigura că vă mențineți sănătatea la cote optime.


Surse

https://www.mayoclinic.org/

https://www.acc.org/

heart.org

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.Intrebari Frecvente:

Ce este hipotensiunea arterială?

Hipotensiunea este o afecțiune în care tensiunea arterială este mai scăzută decât valorile normale.

Care sunt simptomele hipotensiunii arteriale?

Simptomele unei tensiuni mici pot include amețeli, leșin, oboseală, lipsa de concentrare, vedere încețoșată și grețuri.

Cum se diagnostichează o tensiune mica?

Diagnosticul hipotensiunii arteriale se realizează prin examinarea fizică, măsurarea tensiunii arteriale în diferite poziții și, dacă este necesar, teste și investigații suplimentare.

Cum se tratează hipotensiunea arterială?

Tratamentul pentru o tensiune mica depinde de cauza acesteia și poate include modificări ale stilului de viață, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Este periculoasă tensiunea mica?

Hipotensiunea arterială poate fi periculoasă dacă nu este tratată corect, deoarece poate duce la complicații precum leșinul, care poate provoca accidente sau leziuni.

Exista complicatii pe termen lung ?

Complicațiile pe termen lung ale hipotensiunii pot fi grave și pot include:
Leziuni și Insuficiență Cardiacă: Presiunea sanguină scăzută prelungită poate duce la leziuni permanente ale inimii și chiar la insuficiență cardiacă [1].
Accident Vascular Cerebral: Hipotensiunea poate crește riscul de accident vascular cerebral pe termen lung.
Insuficiență Multiplă a Organelor: Hipotensiunea netratată, cu un debit cardiac scăzut, poate duce în cele din urmă la insuficiență multiplă a organelor și, în cazuri severe, la deces.
Este important să se gestioneze hipotensiunea sub îndrumarea unui furnizor de asistență medicală pentru a preveni aceste complicații pe termen lung.

Cum se poate preveni aparitia unei tensiuni scazute?

Iată câteva strategii cheie pentru prevenirea hipotensiunii (tensiune arterială mică):
Crește aportul de sare și lichide. Asigură-te că bei suficiente lichide și mănânci destulă sare pentru a-ți menține tensiunea. Suplimentele cu electroliți pot ajuta.
Evită temperaturile extreme. Expunerea la căldură excesivă dilată vasele de sânge și poate duce la hipotensiune. De asemenea, îmbracă-te mai gros pe vreme rece.
Ridică-te treptat în picioare. Schimbă poziția lent, mai ales după o perioadă lungă de stat jos, pentru a preveni o scădere bruscă a tensiunii.
Fă exerciții ușoare. Exercițiile aerobice regulate ajută la creșterea tensiunii pe termen lung. Evită antrenamentele prea intense.
Crește aportul de proteine și vitamine. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată, bogată în proteine pentru a preveni hipotensiunea postprandială (după masă).
Limitează alcoolul și cafeaua. Consumul excesiv poate contribui la scăderea tensiunii, așa că moderația e importantă.
Ia medicamentele conform prescripției. Dacă iei medicamente care pot cauza hipotensiune, respectă întocmai schema de tratament.
Pentru informații și studii recente, puteți vizita site-uri precum National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) sau American Heart Association (AHA), care oferă resurse și linii directoare bazate pe cercetări actualizate în domeniul hipotensiunii.

Fructe recomandate in hipotensiune – Ce poti consuma?

Hipotensiunea arterială poate fi tratată prin consumul unor alimente bogate în vitamina B, cum ar fi leguminoasele și cerealele integrale. De asemenea, consumul de cafea și ceai de lemn dulce poate ajuta la combaterea hipotensiunii. Alte alimente recomandate sunt bananele, lactatele, ouăle și stafidele. Este important să se consume suficiente lichide, dar să se evite consumul excesiv de alcool. De asemenea, se recomandă un consum moderat de sare. Alimentele care cresc tensiunea arterială, cum ar fi pizza congelată, burgerii și alimentele procesate, trebuie evitate. Portocalele, caisele și avocado sunt recomandate datorită conținutului lor ridicat de potasiu. De asemenea, fructele de pădure – murele și căpșunile, sunt valoroase pentru aportul lor de antioxidanți și magneziu. Aceste fructe pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la susținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?