Hipertensiune

Hipertensiunea arteriala (hipertensiune) este o afectiune frecventa in care forta pe termen lung a sangelui asupra peretilor arterelor este suficient de mare incat sa poata provoca in cele din urma probleme ale sistemului cardiovascular

Tensiunea arteriala este determinata atat de cantitatea de sange pe care o pompeaza inima, cat si de cantitatea de rezistenta la fluxul de sange din arterele dumneavoastra. Cu cat inima ta pompeaza mai mult sange si arterele sunt mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare. Citirea tensiunii arteriale este data in milimetri de mercur (mm Hg). Are doua numere.

  • Numarul maxim (presiunea sistolica). Primul sau cel mai mare numar masoara presiunea din arterele tale atunci cand inima ta bate.
  • Numarul inferior (presiunea diastolica). Al doilea numar, sau mai mic, masoara presiunea in arterele voastre intre batai.

Puteti avea tensiune arteriala crescuta ani de zile fara simptome. Hipertensiunea arteriala necontrolata creste riscul de probleme grave de sanatate, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral. Din fericire, tensiunea arteriala crescuta poate fi usor detectata. Si odata ce stiti ca aveti tensiune arteriala crescuta, puteti lucra cu medicul dumneavoastra pentru controlul ei

 
Hipertensiune
Hipertensiune
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptome

Majoritatea persoanelor cu tensiune arteriala crescuta nu au semne sau simptome, chiar daca valorile tensiunii arteriale ating niveluri periculos de ridicate.

Cativa oameni cu hipertensiune arteriala pot avea dureri de cap, dificultati de respiratie sau sangerari nazale, dar aceste semne si simptome nu sunt specifice si, de obicei, nu apar pana cand hipertensiunea arteriala a atins un stadiu sever sau care pune viata in pericol.

Cauze

Exista doua tipuri de hipertensiune arteriala.

Pentru majoritatea adultilor, nu exista o cauza identificabila a hipertensiunii arteriale. Acest tip de hipertensiune arteriala, numita hipertensiune primara (esentiala), tinde sa se dezvolte treptat de-a lungul mai multor ani.

  • Hipertensiune secundara

Unii oameni au tensiune arteriala crescuta cauzata de o afectiune de baza. Acest tip de hipertensiune arteriala, numita hipertensiune secundara, tinde sa apara brusc si sa provoace tensiune arteriala mai mare decat hipertensiunea primara. Diverse afectiuni si medicamente pot duce la hipertensiune arteriala secundara, inclusiv:

  • Apnee obstructiva in somn
  • Boala de rinichi
  • Tumori ale glandei suprarenale
  • Probleme tiroidiene
  • Anumite defecte cu care te-ai nascut (congenitale) ale vasele de sange
  • Anumite medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, remedii pentru raceala, decongestionante, analgezice fara prescriptie medicala si unele medicamente eliberate pe baza de reteta
  • Droguri ilegale, cum ar fi cocaina si amfetamina

Citeste mai multe despre hipertensiunea secundara AICI

 

Factori de risc

Hipertensiunea arteriala are multi factori de risc, printre care:

  • Varsta. Riscul de hipertensiune arteriala creste odata cu imbatranirea. Pana la aproximativ 64 de ani, hipertensiunea arteriala este mai frecventa la barbati. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta tensiune arteriala crescuta dupa varsta de 65 de ani.
  • Rasa. Tensiunea arteriala ridicata este deosebit de frecventa in randul oamenilor din patrimoniul african, care se dezvolta adesea la o varsta mai timpurie decat in cazul albilor. Complicatiile grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul si insuficienta renala, sunt, de asemenea, mai frecvente la persoanele din patrimoniul african.
  • Istorie de familie. Tensiunea arteriala crescuta tinde sa se mosteneasca ereditar.
  • A fi supraponderal sau obez. Cu cat cantariti mai mult, cu atat aveti nevoie de mai mult sange pentru a furniza oxigen si substante nutritive tesuturilor. Pe masura ce creste cantitatea de sange prin vasele de sange, creste si presiunea pe peretii arterelor.
  • Sedentarismul. Persoanele inactive fizic tind sa aiba ritm cardiac mai mare. 
  • Utilizarea tutunului. Nu numai ca fumatul sau mestecatul tutunului va cresc imediat ritmul tensiunii arteriale rar, dar substantele chimice din tutun pot deteriora endoteliul peretilor arterelor. Acest lucru poate determina ingustarea arterelor si cresterea riscului de boli de inima. Fumul pasiv poate creste riscul bolilor de inima.
  • Prea multa sare (sodiu) in dieta dumneavoastra. Prea mult sodiu in dieta dvs. poate determina corpul sa retina lichid, ceea ce creste tensiunea arteriala.
  • Prea putin potasiu in dieta. Potasiul ajuta la echilibrarea cantitatii de sodiu din celulele dumneavoastra. Un echilibru adecvat de potasiu este esential pentru o buna sanatate a inimii. Daca nu obtineti suficient potasiu in dieta dvs. sau pierdeti prea mult potasiu din cauza deshidratarii sau a altor conditii de sanatate, sodiul se poate acumula in sange.
  • Consumati prea mult alcool. In timp, consumul abundent de alcool va poate afecta inima. A lua mai mult de o bautura pe zi pentru femei si mai mult de doua bauturi pe zi pentru barbati poate afecta tensiunea arteriala. Daca beti alcool, faceti acest lucru cu masura. Pentru adultii sanatosi, asta inseamna pana la o bautura pe zi pentru femei si doua bauturi pe zi pentru barbati. O bautura este egala cu 12 uncii de bere, 5 uncii de vin sau 1,5 uncii de lichior de 80 de dovezi.
  • Stresul. Nivelurile ridicate de stres pot duce la o crestere temporara a tensiunii arteriale. Obiceiurile legate de stres (mentionate anterior), cum ar fi consumul mai mult, consumul de tutun sau consumul de alcool pot duce la cresteri suplimentare ale tensiunii arteriale.
  • Anumite afectiuni cronice. Anumite afectiuni cronice va pot creste riscul de hipertensiune arteriala, inclusiv boli de rinichi, diabet si apnee in somn.
  • Uneori, sarcina contribuie si la tensiunea arteriala crescuta.

Desi tensiunea arteriala crescuta este cea mai frecventa la adulti, copiii pot fi si ei expusi riscului. Pentru unii copii, tensiunea arteriala crescuta este cauzata de probleme cu rinichii sau inima. Dar pentru un numar tot mai mare de copii, obiceiurile slabe de viata – cum ar fi o dieta nesanatoasa si lipsa exercitiilor fizice – contribuie la tensiunea arteriala crescuta.

Complicatii

Presiunea excesiva asupra peretilor arterelor cauzata de tensiunea arteriala ridicata va poate afecta vasele de sange, precum si organele. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare si cu cat aceasta este mai mult necontrolata, cu atat daunele sunt mai mari.

Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la complicatii, inclusiv:

  • infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Hipertensiunea arteriala poate provoca intarirea si ingrosarea arterelor (ateroscleroza), ceea ce poate duce la un complicatiile amintite anterior sau chiar si altele.
  • Anevrism. Cresterea tensiunii arteriale poate determina slabirea peretilor vaselor de sange si „umflarea” peretilor, formand un anevrism. Daca un anevrism se rupe, acesta poate pune viata in pericol din cauza hemoragiilor care apar.
  • Insuficienta cardiaca. Pentru a pompa sangele impotriva presiunii mai mari din vasele dvs., inima trebuie sa se contracte mai mult. Acest lucru determina ingrosarea peretilor camerei de pompare a inimii (hipertrofie ventriculara stanga). In cele din urma, muschiul ingrosat poate fi greu sa pompeze suficient sange pentru a satisface nevoile corpului, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.
  • Vase de sange slabite si ingustate in rinichi. Acest lucru poate impiedica aceste organe sa functioneze normal.
  • Vase de sange ingrosate, ingustate sau rupte in ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
  • Sindrom metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburari ale metabolismului corpului dumneavoastra, incluzand marimea taliei crescuta, trigliceridele ridicate, scaderea colesterolului cu lipoproteine cu densitate mare (HDL) (colesterolul „bun”), tensiunea arteriala ridicata si nivelurile ridicate de insulina. Aceste conditii va fac sa aveti mai multe sanse de a dezvolta diabet, boli de inima si accident vascular cerebral.
  • Probleme de memorie sau intelegere. Hipertensiunea arteriala necontrolata va poate afecta si capacitatea de a gandi, a va aminti si a invata. Problemele legate de memorie sau de intelegerea conceptelor sunt mai frecvente la persoanele cu tensiune arteriala crescuta.
  • Dementa. Arterele ingustate sau blocate pot limita fluxul sanguin catre creier, ducand la un anumit tip de dementa (dementa vasculara). Un accident vascular cerebral care intrerupe fluxul de sange catre creier poate provoca, de asemenea, dementa vasculara.

Cand sa vedeti un medic

Probabil ca vi se va lua tensiunea arteriala ca parte a programarii de rutina a medicului.

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru citirea tensiunii arteriale cel putin o data la doi ani, incepand cu varsta de 18 ani. Daca aveti 40 de ani sau mai mult sau aveti 18 pana la 39 de ani cu un risc ridicat de tensiune arteriala crescuta, cereti medicului dumneavoastra o tensiune arteriala citind in fiecare an.

In general, tensiunea arteriala trebuie verificata in ambele brate pentru a determina daca exista o diferenta. Este important sa folositi o manseta de dimensiuni adecvate.

Medicul dumneavoastra va va recomanda probabil citiri mai frecvente daca ati fost deja diagnosticat cu hipertensiune arteriala sau daca aveti alti factori de risc pentru boli cardiovasculare. Copiilor cu varsta de 3 ani si peste li se va masura de obicei tensiunea arteriala ca parte a controalelor lor anuale.

Daca nu va consultati in mod regulat medicul, este posibil sa fiti capabil sa efectuati un test gratuit al tensiunii arteriale la un targ de resurse de sanatate sau in alte locatii din comunitatea dvs. Puteti gasi, de asemenea, masini in unele magazine care va vor masura gratuit tensiunea arteriala.

Aparatele publice de tensiune arteriala, cum ar fi cele gasite in farmacii, pot oferi informatii utile despre tensiunea arteriala, dar pot avea unele limitari. Acuratetea acestor masini depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea corecta a mansetei si utilizarea corecta a masinilor. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru sfaturi privind utilizarea aparatelor de tensiune arteriala publice.