Ce este sindromul de sinus carotidian?

Boala arterei carotide apare atunci când depozitele de grăsime (plăci) înfundă vasele de sânge care duc sânge la creier și cap (arterele carotide). Blocajul crește riscul de accident vascular cerebral, o urgență medicală care apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă serios.

Accidentul vascular cerebral vă privează creierul de oxigen. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă cauză de deces și principala cauză de invaliditate permanentă

Boala arterei carotide se dezvoltă lent. Primul semn că aveți această afecțiune poate fi un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT). AIT este o lipsă temporară a fluxului de sânge către creier.

Tratamentul bolii carotidei implică de obicei o combinație de modificări ale stilului de viață, medicamente și uneori intervenții chirurgicale.

 
sinus carotidian
sinus carotidian
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele sindromului de sinus carotidian

În stadiile sale incipiente, boala arterei carotide adesea nu produce semne sau simptome. Afecțiunea poate trece neobservată până când este suficient de gravă pentru a-ți priva creierul de sânge, provocând un accident vascular cerebral sau AIT.

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral sau AIT includ:

  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă a feței sau a membrelor, adesea doar pe o parte a corpului
  • Probleme bruște de vorbire și înțelegere
  • Dificultăți bruște de a vedea în unul sau ambii ochi
  • Amețeală bruscă sau pierderea echilibrului
  • Cefalee bruscă, severă, fără cauză cunoscută
 

Cauze

Boala arterelor carotide este cauzată de acumularea de plăci în artere care furnizează sânge în creier. Plăcile sunt aglomerări de colesterol, calciu, țesut fibros și alte resturi celulare care se adună la locurile microscopice ale leziunilor din interiorul arterei. Acest proces se numește ateroscleroză.

Arterele carotide care sunt înfundate cu plăci sunt rigide și înguste. Arterele carotide înfundate au dificultăți în furnizarea oxigenului și a nutrienților către structurile vitale ale creierului, care sunt responsabile pentru funcționarea dumneavoastră de zi cu zi.

sinus carotidian - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Factori de risc în cazul sindromului de sinus carotidian

Factorii care cresc riscul de boală carotidiana includ:

  • Tensiune arterială crescută. Presiunea excesivă asupra pereților arterelor îi poate slăbi și îi poate face mai vulnerabili la deteriorare.
  • Consumul de tutun. Nicotina poate irita mucoasa interioară a arterelor. Fumatul crește, de asemenea, ritmul cardiac și tensiunea arterială.
  • Diabetul vă reduce capacitatea de a procesa grăsimile în mod eficient, expunându-vă la un risc mai mare de hipertensiune arterială și ateroscleroză.
  • Niveluri ridicate de grăsimi din sânge. Nivelurile ridicate de colesterol cu lipoproteine cu densitate joasă și nivelurile ridicate de trigliceride, o grăsime din sânge, încurajează acumularea de plăci.
  • Istorie de familie. Riscul dumneavoastră de boală a arterei carotide este mai mare dacă o rudă are ateroscleroză sau boală coronariană.
  • Vârstă. Arterele devin mai puțin flexibile și mai predispuse la răni odată cu vârsta.
  • Excesul de greutate crește șansele de hipertensiune arterială, ateroscleroză și diabet.
  • Apnee de somn. Vrăjile de oprire a respirației pe timp de noapte vă pot crește riscul de accident vascular cerebral.
  • Lipsa de exercitiu. Contribuie la afecțiuni care vă afectează arterele, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.
 
sinus carotidian - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Complicatii

Boala arterei carotide cauzează aproximativ 10 până la 20% din accidente vasculare cerebrale. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care vă poate lăsa cu leziuni permanente ale creierului și slăbiciune musculară. În cazuri severe, un accident vascular cerebral poate fi fatal.

Boala arterei carotide poate duce la accident vascular cerebral prin:

  • Flux sanguin redus. O arteră carotidă poate deveni atât de îngustată de ateroscleroză încât nu ajunge suficient sânge în anumite părți ale creierului tău.
  • Plăci rupte. O bucată de placă se poate rupe și curge către arterele mai mici din creier. Fragmentul de placă se poate bloca într-una dintre aceste artere mai mici, creând un blocaj care întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a creierului.
  • Blocarea cheagurilor de sânge. Unele plăci sunt predispuse să se crape și să formeze suprafețe neregulate pe peretele arterei. Corpul dumneavoastră reacționează ca și cum la o leziune și trimite celule sanguine care ajută procesul de coagulare în zonă. Rezultatul poate fi un cheag mare care blochează sau încetinește fluxul de sânge către creier, provocând un accident vascular cerebral.
 

Diagnosticul sindromului de sinus carotidian

Este posibil ca medicul dumneavoastră să înceapă cu un istoric medical amănunțit și un examen fizic. Examenul include, în general, ascultarea unui sunet de zgomot (buit) peste artera carotidă din gât, un sunet care este caracteristic unei artere îngustate. Medicul dumneavoastră vă poate testa apoi capacitățile fizice și mentale, cum ar fi forța, memoria și vorbirea.

După aceea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

  • Ultrasunete, pentru a evalua fluxul sanguin și presiunea în arterele carotide.
  • CT sau RMN, pentru a căuta dovezi de accident vascular cerebral sau alte anomalii.
  • Angiografia CT sau angiografia RM, care oferă imagini suplimentare ale fluxului sanguin în arterele carotide. Un colorant de contrast este injectat într-un vas de sânge, iar o scanare CT sau un RMN adună imagini ale gâtului și creierului.

Tratamentul sindromului de sinus carotidian

Scopul tratării bolii arterei carotide este prevenirea accidentului vascular cerebral. Tratamentele specifice depind de gradul de blocare a arterelor carotide.

Dacă blocajul este ușor până la moderat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

  • Modificări ale stilului de viață pentru a încetini progresia aterosclerozei. Recomandările pot include renunțarea la fumat, pierderea în greutate, consumul de alimente sănătoase, reducerea cantității de sare și exercițiile fizice regulate.
  • Medicamente pentru controlul tensiunii arteriale sau scăderea colesterolului. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, să luați zilnic o aspirină sau un alt medicament care subțiează sângele pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Dacă blocajul este sever sau dacă ați avut deja un AIT sau un accident vascular cerebral, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea blocajului din arteră. Opțiunile includ:

  • Endarterectomia carotidiană, cel mai frecvent tratament pentru boala severă a arterei carotide. După ce face o incizie în partea din față a gâtului, chirurgul deschide artera carotidă afectată și îndepărtează plăcile. Artera este reparată fie cu cusături, fie cu o grefă.

Angioplastia carotidiană și stentarea, dacă blocajul este prea greu de atins cu endarterectomia carotidiană sau aveți alte afecțiuni de sănătate care fac operația prea riscantă. Vi se administrează anestezie locală și un balon minuscul este introdus cu un cateter în zona sabotului. Balonul este umflat pentru a lărgi artera și este introdusă o bobină mică de plasă de sârmă (stent) pentru a împiedica artera să se îngusteze din nou.

 

Vezi Servicii Cardiovascular

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/