Bradicardia este o frecventa cardiaca mai lenta decat cea normala. Inimile adultilor in repaus bat de obicei intre 60 si 100 de ori pe minut. Daca aveti bradicardie, inima bate mai putin de 60 de ori pe minut.
Bradicardia poate fi o problema grava daca inima nu pompeaza suficient sange bogat in oxigen in organism. Cu toate acestea, pentru unii oameni, bradicardia nu provoaca simptome sau complicatii.
Un stimulator cardiac implantat poate corecta bradicardia si va poate ajuta inima sa mentina o rata adecvata.

investigatie genunchi
Simptome
Daca aveti bradicardie, este posibil ca creierul si alte organe sa nu obtina suficient oxigen, cauzand posibil aceste simptome:
- Aproape lesin sau lesin (sincopa)
- Ameteli sau ameteli
- Oboseala
- Respiratie scurta
- Dureri in piept
- Probleme de confuzie sau de memorie
- Obositor cu usurinta in timpul activitatii fizice
Cand ritmul cardiac lent este normal
Un ritm cardiac de odihna mai lent de 60 de batai pe minut este normal pentru unii oameni, in special adultii tineri sanatosi si sportivii instruiti. Pentru ei, bradicardia nu este considerata o problema de sanatate.
Cauze
Bradicardia poate fi cauzata de:
- Afectarea tesutului cardiac legat de imbatranire
- Deteriorarea tesuturilor cardiace din cauza bolilor de inima sau a infarctului
- Tulburari cardiace prezente la nastere (defect cardiac congenital)
- Infectie a tesutului cardiac (miocardita)
- O complicatie a operatiei cardiace
- Glanda tiroida hiperactiva (hipotiroidism)
- Dezechilibru al substantelor chimice din sange, cum ar fi potasiul sau calciul
- Intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului (apnee obstructiva in somn)
- Boala inflamatorie, cum ar fi febra reumatica sau lupusul
- Medicamente, inclusiv unele medicamente pentru alte tulburari ale ritmului cardiac, hipertensiune arteriala si psihoza
Circuite electrice ale inimii pot determina bradicardia
Inima dvs. cuprinde patru camere – doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventriculi). Un stimulator cardiac natural (nodul sinusal), situat in atriul drept, iti controleaza in mod normal ritmul cardiac, producand impulsuri electrice care initiaza fiecare batai ale inimii.
Aceste impulsuri electrice traverseaza atriile, determinandu-le sa se contracte si sa pompeze sange in ventricule. Apoi, aceste impulsuri ajung la un grup de celule numite nodul atrioventricular (AV).
Nodul AV transmite semnalul catre o colectie de celule numite pachetul lui. Aceste celule transmit semnalul pe o ramura stanga care serveste ventriculul stang si o ramura dreapta care serveste ventriculul drept, ceea ce face ca ventriculii sa se contracte si sa pompeze sange – ventriculul drept trimite sange sarac in oxigen in plamani si ventriculul stang trimite oxigen- sange bogat in organism.
Bradicardia apare atunci cand semnalele electrice incetinesc sau sunt blocate.
Probleme cu nodul sinusal
Bradicardia incepe adesea in nodul sinusal. O frecventa cardiaca lenta poate aparea deoarece nodul sinusal:
- Descarca impulsurile electrice mai lent decat este normal
- Intrerupe sau nu reuseste sa descarce in mod regulat
- Descarca un impuls electric blocat inainte de a provoca contractarea atriilor
La unii oameni, problemele nodului sinusal au ca rezultat alternarea ritmului cardiac lent si rapid (sindromul bradicardie-tahicardie).
Bloc cardiac (bloc atrioventricular)
Bradicardia poate aparea, de asemenea, deoarece semnalele electrice transmise prin atrii nu sunt transmise ventriculilor (bloc cardiac sau bloc atrioventricular).
Blocurile cardiace sunt clasificate in functie de gradul in care semnalele din atrii ajung la principalele camere de pompare ale inimii (ventriculii).
- Bloc cardiac de gradul I. In cea mai usoara forma, toate semnalele electrice din atrii ajung la ventriculi, dar semnalul este incetinit. Blocul cardiac de gradul intai cauzeaza simptome si de obicei nu are nevoie de tratament daca nu exista alta anomalie in conducerea semnalului electric.
- Bloc cardiac de gradul II. Nu toate semnalele electrice ajung in ventricule. Unele batai sunt „scazute”, rezultand un ritm mai lent si uneori neregulat.
- Bloc cardiac de gradul III (complet). Niciunul dintre impulsurile electrice din atrii nu ajunge in ventriculi. Cand se intampla acest lucru, un stimulator cardiac natural preia, dar acest lucru are ca rezultat impulsuri electrice lente si uneori nesigure pentru a controla ritmul ventriculilor.

sistemul electric al inimii
imagine didactica
Factori de risc legati de bolile de inima
Un factor cheie de risc pentru bradicardie este varsta. Problemele cardiace, care sunt adesea asociate cu bradicardie, sunt mai frecvente la adultii in varsta.
Bradicardia este adesea asociata cu deteriorarea tesutului cardiac cauzat de un anumit tip de boala cardiaca.
Prin urmare, factorii care va cresc riscul de boli de inima pot creste si riscul de bradicardie. Modificarile stilului de viata sau tratamentul medical pot reduce riscul aparitiei inimii d este asociata cu urmatorii factori:
- Tensiune arteriala crescuta
- Fumatul
- Consumul intens de alcool
- Consumul de droguri recreative
- Stres psihologic sau anxietate
Complicatiile bradicardiei
Daca bradicardia provoaca simptome, posibilele complicatii pot include:
- Vraji frecvente de lesin
- Incapacitatea inimii de a pompa suficient sange (insuficienta cardiaca)
- Stop cardiac subit sau moarte subita
Preventia
Cel mai eficient mod de prevenire a bradicardiei este reducerea riscului de a dezvolta boli de inima. Daca aveti deja boli de inima, monitorizati-le si urmati planul de tratament pentru a reduce riscul de bradicardie.
Prevenirea bolilor de inima
Tratati sau eliminati factorii de risc care pot duce la boli de inima. Faceti urmatorii pasi:
- Faceti exercitii si mancati o dieta sanatoasa. Traiti un stil de viata sanatos pentru inima, facand exercitii fizice in mod regulat si mancand o dieta sanatoasa, cu continut scazut de grasimi, cu continut scazut de sare si cu continut scazut de zahar, bogata in fructe, legume si cereale integrale.
- Mentineti o greutate sanatoasa. A fi supraponderal creste riscul de a dezvolta boli de inima.
- Pastrati tensiunea arteriala si colesterolul sub control. Faceti modificari ale stilului de viata si luati medicamente conform prescrierii pentru a corecta hipertensiunea arteriala (hipertensiune arteriala) sau colesterolul ridicat.
- Nu fumati. Daca fumezi si nu poti renunta singur, vorbeste cu medicul tau despre strategii sau programe care sa te ajute sa rupi un obicei de fumat.
- Daca beti, faceti acest lucru cu masura. Pentru adultii sanatosi, aceasta inseamna pana la o bautura pe zi pentru femeile de toate varstele si barbatii cu varsta peste 65 de ani si pana la doua bauturi pe zi pentru barbatii de 65 de ani si mai mici.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca starea dumneavoastra inseamna ca ar trebui sa evitati alcoolul. Daca nu va puteti controla consumul de alcool, discutati cu medicul dumneavoastra despre un program de renuntare la consumul de alcool si gestionarea altor comportamente legate de abuzul de alcool.
- Nu utilizati droguri recreative. Discutati cu medicul dumneavoastra despre un program adecvat pentru dvs. daca aveti nevoie de ajutor pentru a pune capat consumului recreativ de droguri.
- Gestionati stresul. Evitati stresul inutil si invatati tehnici de coping pentru a face fata stresului normal intr-un mod sanatos.
- Accesati verificarile programate. Faceti examinari fizice regulate si raportati semnelor sau simptomelor medicului dumneavoastra.
Monitorizati si tratati bolile cardiace existente
Daca aveti deja boli de inima, puteti lua masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta bradicardie sau o alta tulburare a ritmului cardiac:
- Urmati planul. Asigurati-va ca intelegeti planul de tratament si luati toate medicamentele conform prescrierii.
- Raportati imediat modificarile. Daca simptomele se modifica sau se inrautatesc sau apar simptome noi, spuneti imediat medicului dumneavoastra.