Rețete cu Conținut Scăzut de Sodiu

0 Sistolică (mmHg)
/
0 Diastolică (mmHg)
Tensiune Mare!
🔍

Consumul unei diete sărace în sodiu poate fi ușor și delicios atunci când știți ce tip de rețete să preparați.

⚠️

Se referă la următoarele situații:

Dacă un profesionist în domeniul sănătății v-a sfătuit să urmați o dietă săracă în sodiu, poate fi dificil să găsiți mese care să nu conțină prea multă sare. Multe alimente populare, inclusiv mesele la restaurant și alimentele ambalate, pot avea un conținut ridicat de sodiu.
Prepararea meselor acasă cu ingrediente integrale și condimente fără sare vă poate ajuta să reduceți cantitatea de sodiu pe care o consumați.
Pentru a face ca alimentația săracă în sodiu să devină o realitate, este util să aveți la îndemână o listă de rețete.

Sfatul medicului:

Monitorizați regulat tensiunea arterială și urmați cu strictețe tratamentul prescris!

Consultați întotdeauna cardiologul pentru ajustarea tratamentului!

Valori Tensiune Arterială

Hipotensiune
<90 / <60
mmHg
Normală
90-120 / 60-80
mmHg
Normal Crescută
0-0 / 0
mmHg
Hipertensiune Grad 1
0-0 / 0-0
mmHg
Hipertensiune Grad 2
0 / ≥0
mmHg
Criză Hipertensivă
>180 / >120
mmHg
pachet cardiologie bucuresti, complet, biomed scan 390 lei , hipertensiune arteriala hta

Rețete Vegetariene cu Conținut Scăzut de Sodiu

Informații Generale

Alimentele de origine vegetală — în special legumele proaspete, fructele și cerealele integrale — au în mod natural un conținut scăzut de sodiu.

Fasolea și leguminoasele conservate au adesea un conținut mai mare de sodiu decât cele uscate preparate fără sare adăugată. Cu toate acestea, este ușor să controlați conținutul de sodiu clătind fasolea conservată înainte de a o folosi în rețete sau cumpărând varietăți cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată.

Nucile și semințele sunt o altă categorie de alimente vegetale care pot conține sodiu adăugat. Căutați varietăți cu conținut scăzut de sodiu și fără sare adăugată dacă vă monitorizați aportul de sodiu.
1. Curry de cartofi dulci și năut
Sarea conferă multă aromă mâncărurilor, dar crește și conținutul de sodiu. Cu toate acestea, există multe ierburi și condimente delicioase care oferă un gust excelent fără a adăuga sare.

Preparatele curry, în special, sunt adesea pline de aromă din condimente fără sare. Deși unele versiuni pot conține încă mult sodiu în funcție de ingrediente, acest curry de cartofi dulci și năut are doar 513 miligrame (mg) de sodiu per porție.

Dacă folosiți năut conservat pentru rețetă, căutați o varietate cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată. De asemenea, puteți clăti năutul sub jet de apă pentru a elimina excesul de sodiu. Puteți lua în considerare și utilizarea supei de legume cu conținut scăzut de sodiu în locul celei obișnuite.
2. Tofu cu portocale și conținut scăzut de sodiu
Sosul de soia este un ingredient cu conținut ridicat de sodiu folosit frecvent în preparatele la tigaie și alte preparate din bucătăriile asiatice. Dacă vă plac aceste tipuri de preparate, poate fi dificil să găsiți o versiune cu conținut scăzut de sodiu.

Această rețetă pentru tofu cu portocale folosește amino lichizi, un sos care are un gust similar cu sosul de soia și poate conține la fel de mult sodiu. Pentru o opțiune cu conținut mai scăzut de sodiu, puteți înlocui cu amino de cocos, un produs care nu este pe bază de soia și are semnificativ mai puțin sodiu decât amino lichizi.

Celelalte condimente din rețetă — usturoi, ghimbir, turmeric, suc de portocale și fulgi de chili — conferă multă aromă fără exces de sodiu.
3. „Carne” de taco din linte și nuci
Taco-urile făcute cu fasole și legume sunt o masă delicioasă pe bază de plante, dar multe condimente pentru taco au un conținut ridicat de sodiu.

Pentru o opțiune cu conținut scăzut de sodiu, încercați rețeta de „carne” de taco din linte. Este plină de aromă de la nuci, pătrunjel, usturoi, legume, condimente uscate și o cantitate mică de sare.

Mai mult, lintea este extrem de hrănitoare. Oferă fibre, proteine și mai mulți micronutrienți. De fapt, lintea este una dintre cele mai bune surse vegetariene de fier, un mineral important pentru transportul oxigenului în sânge.
4. Falafel la cuptor
Falafel este un alt preparat pe bază de plante cu multă aromă din condimente fără sare. Dar conținutul de sodiu variază în funcție de ingrediente.

Acest falafel la cuptor are doar sub 500 mg de sodiu per porție (aproximativ 3 falafel). Asigurați-vă că folosiți năut cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare adăugată și clătiți-l înainte de utilizare.

Sosul de tahini cu iaurt inclus în rețetă are, de asemenea, un conținut scăzut de sodiu, în special în comparație cu multe condimente din comerț.
5. Chili vegetarian cu conținut scăzut de sodiu
Dacă căutați o masă vegetariană aromată, chili este o opțiune excelentă. Cu toate acestea, ca multe supe, poate fi încărcată cu sodiu.

Puteți face chili cu ingrediente cu conținut scăzut de sodiu și condimente fără sare pentru a obține o masă delicioasă care nu are prea mult sodiu. Această rețetă de chili folosește roșii cubulețe și fasole neagră fără sare adăugată, supă nesărată și multe condimente aromate.

Chili este o masă echilibrată și hrănitoare. Este încărcat cu legume care oferă fibre, vitamine și minerale și conține fasole bogată în proteine. Legumele folosite în mod obișnuit în chili sunt bogate în vitamina C, un nutrient solubil în apă care susține sănătatea pielii și imunitatea.

Rețete cu sodiu scăzut de pui și curcan

Pieptul de pui și curcanul sunt proteine slabe care reprezintă o completare sănătoasă în rețetele cu sodiu scăzut.

Aceste carne conțin o anumită cantitate de sodiu, dar cea mai mare parte a sodiului din rețete provine din adăugarea sării și a altor ingrediente care conțin sare.

Soluțiile realizate cu sare pot fi, de asemenea, utilizate în procesarea cărnii.

Când cumpărați carne, căutați opțiuni etichetate ca având sodiu scăzut.

Acestea nu sunt întotdeauna ușor de găsit, dar unele mărci sunt disponibile pe scară largă.

De exemplu, Smart Chicken nu utilizează soluții care conțin sodiu în procesare.

6. Supă de pui cu tăiței cu sodiu scăzut la Instant Pot

Supele conservate sunt adesea foarte bogate în sodiu.

De fapt, o cană de supă de pui cu tăiței conservată poate conține peste 700 mg de sodiu.

Dacă mâncați 2 căni, conținutul de sodiu ajunge la peste 1.400 mg.

Dacă iubiți supa de pui cu tăiței și vă monitorizați aportul de sodiu, încercați această versiune cu sodiu scăzut, care are aproximativ 104 mg de sodiu în 2 căni.

Aceasta utilizează mai multe ierburi aromate și bulion de pui fără sodiu.

7. Pui cu unt și sodiu scăzut

Pieptul de pui este o bună bază pentru mesele cu sodiu scăzut.

Este plin de proteine, care sunt importante pentru menținerea și construirea masei musculare.

Puiul cu unt este o rețetă indiană care prezintă piept de pui gătit într-un sos picant de roșii.

Plin de condimente precum garam masala, pudră de curry, usturoi și ghimbir, este foarte aromat și poate fi adaptat unei diete cu sodiu scăzut cu ingredientele potrivite.

Această rețetă de pui cu unt și sodiu scăzut utilizează roșii tăiate fără sare adăugată și pastă de roșii pentru a menține conținutul de sare sub control.

Înainte de a prepara rețeta, verificați etichetele pudrelor de curry și garam masala pentru a vă asigura că nu conțin sare adăugată.

8. Carne de curcan pentru sandvișuri, făcută acasă

Carnea pentru sandvișuri, precum curcanul și șunca, este de obicei bogată în sodiu.

Din fericire, puteți prepara versiuni proprii care nu conțin atâta sare și rămân delicioase.

Urmăriți instrucțiunile din această rețetă pentru a afla cum să preparați carne de curcan pentru sandvișuri cu sodiu scăzut în propria bucătărie.

Secretul este să utilizați ierburi și condimente și să adăugați puțină sau deloc sare.

9. Burgeri sănătoși de curcan la grătar

Curcanul tocat este o bună bază pentru burgeri.

Puteți adăuga ușor mult gust burgerilor de curcan cu condimente cu sodiu scăzut sau fără sare.

Această rețetă de burgeri sănătoși de curcan presupune utilizarea de pulbere de usturoi și ceapă, sos Worcestershire, piper și o mică cantitate de sare.

Burgerii sunt ușor de preparat și pot fi gătiți la grătar sau la cuptor.

Rețete cu carne de vită cu conținut scăzut de sodiu

Sloppy Joes cu conținut redus de sodiu

Acest preparat tradițional poate fi adaptat pentru o dietă cu restricție de sodiu, păstrându-și în același timp gustul caracteristic. Carnea de vită folosită în această rețetă oferă următorii nutrienți benefici:

– Proteine de înaltă calitate pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare
– Fier pentru formarea celulelor roșii din sânge
– Vitamina B12 pentru susținerea sistemului nervos
– Zinc pentru întărirea sistemului imunitar

Pentru reducerea conținutului de sodiu în acest preparat, se recomandă utilizarea ingredientelor atent selecționate și a condimentelor naturale care nu conțin sare adăugată.

Carne de vită cu broccoli la wok

Această combinație nutritivă îmbină beneficiile proteinelor din carne cu proprietățile antioxidante ale legumelor crucifere. Broccoli și alte legume din această familie conțin compuși cu potențiale efecte anticancerigene.

Pentru obținerea unui preparat cu conținut redus de sodiu, rețeta utilizează:

  • Aminos de cocos în locul sosului de soia tradițional
  • Oțet de mere pentru aciditate
  • Ulei de susan pentru aromă
  • Ghimbir proaspăt
  • Miere pentru echilibrarea gusturilor

Rețete cu sodiu scăzut de somon

Somonul oferă proteine și acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă și anti-inflamatori.

Incorporarea peștelui în rețetele cu sodiu scăzut este o modalitate bună de a consuma mai mulți nutrienți reducând în același timp consumul de sare.

Toate tipurile de fructe de mare conțin natural o anumită cantitate de sodiu, dar cantitatea variază în funcție de tip.

Somonul are un conținut de sodiu mai scăzut decât fructele de mare și peștele conservat, deci este una dintre cele mai bune opțiuni cu sodiu scăzut.

Codul, herecele și somonul sunt alte varietăți de pește cu sodiu scăzut.

12. Somon cu muștar Dijon și nuci

Somonul cu nuci este o masă foarte nutritivă care nu este încărcată cu sodiu.

În plus, atât nucile, cât și somonul conțin grăsimi omega-3.

Consumarea acestor alimente a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii.

Cu ajutorul mărarului, lămâii și muștarului Dijon, somonul cu crustă de nuci este foarte aromat.

13. Supă de somon

Gătitul cu sodiu scăzut folosind somonul nu înseamnă doar prepararea somonului la cuptor.

Somonul poate fi folosit și pentru a face supe sănătoase care includ legume și alte ingrediente cu sodiu scăzut.

Această rețetă de supă de somon de la The Mediterranean Dish include multe legume, condimente fără sare și supă cu sodiu scăzut.

Fiecare porție conține puțin peste 200 mg de sodiu.

Condimente și sosuri cu conținut scăzut de sodiu

Ketchup cu conținut redus de sodiu

Ketchup-ul poate fi preparat în casă folosind un amestec specific de condimente care oferă savoare fără adaos de sare. Amestecul de condimente include:

  • Pudră de ceapă și usturoi
  • Semințe de țelină
  • Scorțișoară
  • Cuișoare
  • Ienibahar

Pentru menținerea unui conținut redus de sodiu, se utilizează pastă și sos de roșii fără adaos de sare.

Sos pentru paste cu conținut redus de sodiu

Sosul pentru paste preparat în casă oferă nu doar un control mai bun asupra conținutului de sodiu, dar și beneficii nutriționale sporite. Roșiile din compoziția sosului conțin licopen, un antioxidant care poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Prepararea acestui sos necesită utilizarea roșiilor conservate fără adaos de sare și a condimentelor proaspete pentru maximizarea aromei.

Vinegretă balsamică albă

Salatele reprezintă o alegere excelentă pentru persoanele care urmăresc reducerea aportului de sodiu, însă dressingurile comerciale pot compromite acest beneficiu. Vinegreta balsamică albă preparată în casă oferă o alternativă sănătoasă, folosind:

– Oțet balsamic alb
– Ierburi aromatice uscate
– Suc de lămâie proaspăt stors

De ce să optăm pentru preparate cu conținut scăzut de sodiu?

Sodiul reprezintă un mineral cu rol important în organismul uman, fiind implicat în multiple procese fiziologice. Acest element mineral acționează ca electrolit și participă la menținerea impulsurilor nervoase, echilibrului hidric și contracțiilor musculare.

Asociația Americană a Inimii recomandă un aport zilnic de sodiu care să nu depășească 2.300 mg pentru adulți. Pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială, limita recomandată este de 1.500 mg pe zi.

Principala sursă de sodiu în alimentație o reprezintă sarea adăugată în alimente. Anumite produse conțin sodiu în mod natural, printre care:

  • Țelina și sfecla
  • Fructele de mare
  • Produsele procesate industrial

Consumul excesiv de sodiu poate contribui la apariția sau agravarea următoarelor afecțiuni:

  • Hipertensiune arterială
  • Boli cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afectări ale funcției hepatice
  

Disclaimer

  • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament.

  • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.

  • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.

  • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.

  • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Biomed scan Logo
Politica generală a confidențialității

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile din cookie-uri sunt stocate în browserul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajută echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului web găsiți cele mai interesante și utile.

Pentru mai multe detalii puteți verifica Politica de confidențialitate.