Hipertensiune secundara

Tensiunea arteriala crescuta secundar (hipertensiune secundara) este tensiunea arteriala crescuta cauzata de o alta afectiune prezenta in organismul nostru. Hipertensiunea secundara poate fi cauzata de afectiuni care va afecteaza rinichii, arterele, inima sau sistemul endocrin. De altfel, si sarcina poate determina hipertensiune secundara.

Hipertensiunea secundara difera de tipul obisnuit de hipertensiune arteriala esentiala (sau hipertensiune primara), care este adesea denumita pur si simplu hipertensiune arteriala.

Tratamentul adecvat al hipertensiunii secundare poate controla adesea atat starea de baza, cat si hipertensiunea arteriala, ceea ce reduce riscul de complicatii grave – inclusiv boli de inima, insuficienta renala si accident vascular cerebral.

Durere de cap

Hipertensiune secundara
Hipertensiune secundara
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

SIMPTOME

La fel ca hipertensiunea arteriala primara, hipertensiunea secundara nu are de obicei semne sau simptome specifice, chiar daca tensiunea arteriala a atins niveluri periculoase de mari.

Daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune, avand oricare dintre aceste semne poate insemna ca tipul hipertensiunii este cea secundara:

  • Hipertensiune arteriala care nu raspunde la medicamente pentru tensiune arteriala (hipertensiune rezistenta)
  • Tensiune arteriala foarte mare – tensiune arteriala sistolica peste 180 milimetri de mercur (mm Hg) sau tensiune arteriala diastolica peste 120 mm Hg
  • Tensiunea arteriala crescuta care nu mai raspunde la medicamentele care anterior iti controlau tensiunea arteriala
  • Hipertensiune arteriala cu debut brusc inainte de varsta de 30 de ani sau dupa varsta de 55 de ani
  • Nu exista antecedente familiale de hipertensiune arteriala primara
  • Fara obezitate si sedentarism

CAUZE ce determina hipertensiune secundara

Multe boli si conditii de sanatate diferite pot provoca hipertensiune secundara. Urmatoarele patologii pot determina hipotensiune secundara:

  1. Complicatii ale diabetului (nefropatie diabetica). Diabetul poate afecta sistemul de filtrare a rinichilor, ceea ce poate duce la hipertensiune arteriala.
  2. Boala renala polichistica. In aceasta patologie transmisa ereditar, chisturile din rinichi impiedica rinichii sa functioneze normal si pot creste tensiunea arteriala.
  3. Boala glomerulara. Rinichii dvs. filtreaza deseurile si sodiul folosind filtre microscopice numite glomeruli care uneori se pot umfla. Daca glomerulii umflati nu pot functiona normal, se activeaza anumite mecanisme ce implica sistemul renina-angiotensina-aldosteron ce termina retentie salina si hipertensiune secundara 
  4. Hipertensiune renovasculara. Acest tip de hipertensiune secundara este cauzat de ingustarea (stenoza) a uneia sau a ambelor artere care duc la rinichi. Hipertensiunea renovasculara este adesea cauzata de acelasi tip de placi grase care va pot afecta arterele coronare (ateroscleroza) sau o afectiune separata in care muschii si tesuturile fibroase ale peretelui arterei renale se ingroasa si se intaresc in inele (displazie fibromusculara).

Conditiile medicale care afecteaza nivelul hormonilor pot provoca, de asemenea, hipertensiune arteriala secundara. Aceste conditii pot include:

  1. Sindromul Cushing. In aceasta afectiune, medicamentele cu corticosteroizi pot provoca hipertensiune secundara sau hipertensiunea poate fi cauzata de o tumoare hipofizara sau de alti factori care determina glandele suprarenale sa produca prea mult din hormonul cortizol.
  2. Aldosteronism. Glandele suprarenale produc prea mult din hormonul aldosteron. Acest lucru face ca rinichii sa retina sare si apa si sa piarda prea mult potasiu, ceea ce creste tensiunea arteriala.
  3. Feocromocitom. Aceasta tumora rara, care se gaseste de obicei intr-o glanda suprarenala, produce prea mult dintre hormonii adrenalina si noradrenalina, ceea ce poate duce la hipertensiune arteriala pe termen lung sau la cresteri pe termen scurt ale tensiunii arteriale.
  4. Probleme tiroidiene. Atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism) sau produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism), poate rezulta hipertensiune arteriala.
  5. Hiperparatiroidism. Glandele paratiroide controleaza nivelurile de calciu si fosfor din corpul dumneavoastra. Daca glandele elibereaza prea mult hormon paratiroidian, cantitatea de calciu din sange creste – ceea ce declanseaza o crestere a tensiunii arteriale.
 

Factori de risc

Cel mai mare factor de risc pentru aparitia hipertensiunii secundare este de a avea o afectiune medicala care poate provoca tensiune arteriala crescuta, cum ar fi rinichi, artere, inima sau probleme ale sistemului endocrin.

 

Complicatii

Hipertensiunea secundara poate agrava starea medicala de baza pe care o aveti, care va determina tensiunea arteriala crescuta. Daca nu primiti tratament, aceste manifestari pot aparea in cazul patologiei de hipertensiune secundara

  • Deteriorarea arterelor. Acest lucru poate duce la intarirea si ingrosarea arterelor (ateroscleroza), ceea ce poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte complicatii.
  • Anevrism. Cresterea tensiunii arteriale poate determina slabirea si umflarea vaselor de sange, formand un anevrism. Daca un anevrism se rupe, acesta poate pune viata in pericol.
  • Insuficienta cardiaca. Pentru a pompa sangele impotriva presiunii mai mari din vasele tale, muschiul inimii se ingroasa. In cele din urma, muschiul ingrosat poate fi mai greu sa pompeze suficient sange pentru a satisface nevoile corpului, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.
  • Vase de sange slabite si ingustate in rinichi. Acest lucru poate impiedica aceste organe sa functioneze corect.
  • Vase de sange ingrosate, ingustate sau rupte in retina (ochi). Acest lucru poate duce la pierderea vederii.
  • Sindromul metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburari ale metabolismului corpului dumneavoastra – incluzand circumferinta crescuta a taliei, trigliceridele ridicate, colesterolul cu lipoproteine cu densitate ridicata (HDL) (colesterolul „bun”), tensiunea arteriala ridicata si nivelurile ridicate de insulina. Daca aveti tensiune arteriala crescuta, este mai probabil sa aveti alte componente ale sindromului metabolic. Cu cat aveti mai multe componente, cu atat mai mare este riscul de a dezvolta diabet, boli de inima sau accident vascular cerebral.
  • Probleme cu memoria sau intelegerea. De asemenea, hipertensiunea arteriala necontrolata va poate afecta capacitatea de a gandi, a va aminti si a invata. Problemele legate de memorie sau de intelegerea conceptelor sunt mai frecvente la persoanele care au tensiune arteriala crescuta.
 

Alte cauze posibile ale hipertensiunii secundare includ:

  1. Coarctatia aortei. In aceasta afectiune, prezenta la nastere, artera principala a corpului (aorta) este ingustata semnificativ (coarctatie). Acest lucru forteaza inima sa pompeze mai greu pentru a trece sange prin aorta si catre restul corpului. Ca urmare, tensiunea arteriala creste – in special in brate.
  2. Apnee de somn. In aceasta stare, adesea marcata de sforait sever, respiratia se opreste in mod repetat si incepe in timpul somnului, provocandu-va sa nu obtineti suficient oxigen. Obtinerea unei cantitati insuficiente de oxigen poate deteriora integritatea peretilor vaselor de sange, ceea ce va poate face mai dificil controlul tensiunii arteriale pentru vasele de sange. In plus, apneea de somn face ca o parte a sistemului nervos sa fie hiperactiva si sa elibereze anumite substante chimice care cresc tensiunea arteriala.
  3. Obezitatea. Pe masura ce castigi in greutate, cantitatea de sange care curge prin corpul tau creste. Acest lucru pune presiune suplimentara pe peretii arterelor, crescand presiunea sangelui. A fi supraponderal creste, de asemenea, ritmul cardiac si ingreuneaza miscarea sangelui de catre vasele de sange. In plus, depozitele de grasime pot elibera substante chimice care cresc tensiunea arteriala.
  4. Sarcina. Sarcina poate agrava tensiunea arteriala existenta sau poate determina aparitia tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala indusa de sarcina sau preeclampsie).
  5. Medicamente si suplimente. Diverse medicamente eliberate pe baza de reteta – cum ar fi analgezicele, pilulele contraceptive, antidepresivele si medicamentele utilizate dupa transplantul de organe – pot provoca sau agrava tensiunea arteriala crescuta la unii oameni. Decongestionantele fara prescriptie medicala si anumite suplimente pe baza de plante, inclusiv ginseng, lemn dulce si efedra (ma-huang), pot avea acelasi efect. Multe droguri ilegale, cum ar fi cocaina si metamfetamina, cresc, de asemenea, tensiunea arteriala.

Cand sa vedeti un medic 

Daca aveti o afectiune care poate provoca hipertensiune secundara, este posibil sa aveti nevoie de o tensiune arteriala verificata mai frecvent. Adresati-va medicului dumneavoastra cat de des trebuie sa vi se verifice tensiunea arteriala

Vezi Servicii Ecografie.

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

mayoclinic